«Οι έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον και με μεγάλη ασφάλεια», δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM και στην εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Είπε πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες ώστε να επιταχυνθεί η έρευνα, ενώ σημείωσε πως η ExxonMobil εκτιμά ότι θα βρεθεί ένα μεγάλο προς αξιοποίηση κοίτασμα.

Για το Ιόνιο ανέφερε ότι ξεκινούν τρισδιάστατες έρευνες. Ακόμη, ανέφερε πως έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και προχωρεί η αναδρομική είσπραξη άλλων 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημείωσε πως τα χρήματα αυτά έχουν επιστρέψει στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών και ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να προστατέψουμε το ελληνικό νοικοκυριό και τη μικρομεσαία επιχείρηση.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε μελέτη του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία τον Οκτώβριο η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη μείωση τιμών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων, είπε ότι η κυβέρνηση ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο θα στηρίξει τους Έλληνες πολίτες.

Είπε πως είναι σε εξέλιξη προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», όπου οι επιχειρήσεις αναβαθμίζουν το ενεργειακό τους κέλυφος, το «Αλλάζω συσκευή» σε επιχειρήσεις ώστε να αλλάξουν το σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού με λιγότερο ενεργοβόρες συσκευές.

Για τις παρακολουθήσεις είπε ότι η αντιπολίτευση απέτυχε να καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις πολιτικής, επιδόθηκε σε μια μίζερη κριτική που την απομάκρυνε από την κοινωνία. Είπε πως χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα σε μια εκστρατεία λάσπης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον Παναγιώτη Τζένο

Με αφορμή την έναρξη από την Exxon Mobil των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού προηγήθηκαν πολύμηνες εργασίες, προετοιμασίας, περιβαλλοντική αδειοδότηση και όλα αυτά τα οποία είναι απαραίτητα ώστε να υλοποιηθούν οι έρευνες με τον πιο φιλικό περιβαλλοντικά τρόπο, με μεγάλη ασφάλεια και φυσικά με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε καλά αποτελέσματα δηλαδή να έχουμε τα καλύτερα δεδομένα τα οποία μπορούμε να λάβουμε ώστε να δούμε ποιες είναι οι γεωλογικές δομές. Το τελευταίο ενάμιση έτος έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες να επιταχύνουμε την έρευνα και στη συνέχεια βεβαίως την αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων τα οποία μπορούμε να βρούμε. Για παράδειγμα από το 2014 μέχρι και το 2020 είχαν γίνει έρευνες μόλις σε δύο περιοχές στη χώρα μας και το τελευταίο ενάμιση έτος γίνονται έρευνες σε πέντε περιοχές . Σε πέντε δηλαδή θαλάσσια οικόπεδα τα οποία έχουν δοθεί σε παραχωρησιούχους για να προσχωρήσουν τις έρευνές τους. Έχουν κάνει έρευνες η Energean, έχει κάνει έρευνα η Hellenic Energy και αυτή τη στιγμή κάνει έρευνες η Exxon Mobil σε συνεργασία με την Hellenic Energy αφού έχουν από κοινού το οικόπεδο αυτό.

Αυτή τη στιγμή οι ελπίδες που έχει η Exxon Mobil είναι πολύ σημαντικές ώστε να βρεθεί ένα πολύ μεγάλο προς αξιοποίηση κοίτασμα ίσως από τα τελευταία μεγάλα μετά το Ζορ και το Λεβιάθαν που έχουν ανακαλυφθεί στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ από τα τελευταία μεγάλα τα οποία είναι στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας, ένα χρονικό παράθυρο το οποίο δίνει τη δυνατότητα να επιταχύνουμε πάρα πολύ γρήγορα τις έρευνες ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα της έρευνας σε ένα έτος, να έχουμε μια πιθανή δοκιμαστική γεώτρηση το 2025 και σε χρόνο ρεκόρ εφόσον τελικά τα αποτελέσματα αποδειχθούν ότι είναι πολύ ικανοποιητικά θα έχουμε την πρώτη παραγωγική γεώτρηση στη χώρα μας μεταξύ του 2027 και 2028 ώστε να πετύχουμε το ίδιο ρεκόρ που είχε πετύχει και η Αίγυπτος με την αξιοποίηση του δικού τους κοιτάσματος εκεί.

Αναφορικά με τις έρευνες στο Ιόνιο: Εκεί είχαν ολοκληρωθεί οι έρευνες το πρώτο μισό του έτους, πάλι με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Χωρίς τυμπανοκρουσίες κάνουμε πολύ μεθοδικά τη δουλειά έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Έχουν ολοκληρωθεί οι δισδιάστατες έρευνες και ξεκινάμε τις τρισδιάστατες έρευνες. Η Energean έχει κανει πολύ σημαντική δουλειά και στα δικά της θαλάσσια οικόπεδα όπου προχωράει σε έρευνες αλλά και στη ξηρά. Στα Γιάννενα έχουμε ως στόχο το 2023 να έχουμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση, δεν μιλάμε για έρευνα με σεισμικά δεδομένα, μιλάμε για μια πραγματική δοκιμαστική γεώτρηση που θα δώσει τη δυνατότητα να δούμε αν υπάρχει αξιοποιήσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδος.

Αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος σε σχέση με τις έρευνες: Εννοείται ότι έχουν προβλεφθεί αλλά για να έχετε μια εικόνα μιας τέτοιες εγκατάστασης, μια τέτοια εγκατάσταση χρειάζεται περίπου 4 στρέμματα δηλαδή σε λιγότερο από 10 στρέμματα μπορείς να έχεις μια τέτοια γεώτρηση, να έχεις παραγωγή φυσικού αερίου το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει με αγωγό να το οδηγήσεις στο δίκτυο για να το καταναλώσουν οι έλληνες καταναλωτές. Το λεω για να μην έχουμε στο μυαλό μας μεγέθη τα οποία φοβίζουν, ένα εργοστάσιο βιοαερίου καταλαμβάνει την ίδια έκταση που καταλαμβάνει μια εγκατάσταση εξόρυξης φυσικού αερίου στη ξηρά. Δηλαδή δεν είναι μεγάλα τα μεγέθη και όλα γίνονται με απόλυτη ασφάλεια αξιοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές σε παγκόσμια κλίμακα.

Ερωτηθείς πότε θα εισπράξουν τα υπερκέρδη και τι σημαίνει η είσπραξη αυτών των υπερκερδών: Έχουμε εισπράξει ήδη από το μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών την πηγή από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής πάνω από 2,5 δις € ήδη προχωρούμε, μετά τη μελέτη που έκανε η ΡΑΕ, στην αναδρομική φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής που προσεγγίζουν τα 400 εκατ. € για το προηγούμενο διάστημα, πριν δηλαδή την εφαρμογή αυτού του μηχανισμού που πρώτη η Ελλάδα σχεδίασε και εφάρμοσε από τον Ιούλιο του ’22. Άρα συνολικά προσεγγίζουν τα 3 δις € τα οποία έχουμε ανακτήσει τα οποία έχουν ήδη επιστρέψει στους λογαριασμούς του ρεύματος. Βλέπετε ότι έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος και αναγράφεται το πληρωτέο ποσό που μπορεί να είναι 130 ή 140 € και η επιδότηση από το κράτος η οποία είναι πάνω από 160-170€ δηλαδή η επιδότηση από το κράτος που απορροφά το 90% της αύξησης είναι μεγαλύτερη από τον ίδιο το πληρωτέο ποσό που πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής.

Με αφορμή την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχουν αυξηθεί οι φόροι στο ρεύμα, έχουμε από τα χαμηλότερους ΦΠΑ στην Ευρώπη, στο 6%, έχουμε ειδικό φόρο κατανάλωσης στο ρεύμα το οποίο δεν ξεπερνάει τα 4-5 € ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα όταν η τιμή είναι στα 400-500 € χονδρικής. Η Ελλάδα είναι η μόνη που απορροφά με αυτό το μηχανισμό το 100% της αύξησης στα νοικοκυριά και το 100% της αύξησης στα ευάλωτα νοικοκυριά δηλαδή σε περίπου 600 χιλιάδες δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου. Θα πει κάποιος δηλαδή είσαστε ικανοποιημένοι και λύσατε το πρόβλημα; Ποτέ δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι όταν υπάρχουν ακόμα και σήμερα νοικοκυριά τα οποία δυσκολεύονται να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος. Εμείς αυτή την προσπάθεια θα τη συνεχίσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ λεει αυτά τα οποία πρέπει να πει γιατί είναι αντιπολίτευση βεβαίως δεν πείθει την κοινωνία και αυτό φαίνεται, όποιος κυκλοφορεί στην κοινωνία μπορεί να καταλάβει τι λένε για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης ή για τις προτάσεις πολιτικής που μπορεί να εκφέρουν κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Εμείς από την άλλη κοιτάμε το στόχο μας, ο στόχος είναι να προστατεύσουμε το ελληνικό νοικοκυριό και την μικρομεσαία επιχείρηση να επιβιώσουν από μια πρωτόγνωρη διεθνή ενεργειακή κρίση και δεν θα σταματήσουμε να το κάνουμε για όσο διαρκεί αυτή η κρίση.

Ερωτηθείς αν θα εισπράξουν υπερκέρδη και από εταιρείες φυσικού αερίου και πότε: Ήδη η ΔΕΠΑ εμπορίας η οποία είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό κρατική εταιρεία επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος όλων των καταναλωτών σε συνεργασία με τους ιδιώτες πάροχους και ήδη η μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες από ινστιτούτο HEPI που μετράει ποιες είναι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και ποια είναι η τιμή του φυσικού αερίου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης απέδειξε ότι τον Οκτώβριο στην Ελλάδα μειώθηκε η τιμή του φυσικού αερίου μέσα από την επιδότηση της ΔΕΠΑ σχεδόν κατά 50%. Είχαμε τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη τον Οκτώβριο λόγω της επιδότησης και φυσικά έχουμε πει ότι όλα τα υπερκέρδη και από τις εταιρείες φυσικού αερίου και από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα φορολογηθούν με τον τρόπο που έχει ήδη επιβάλλει η ευρωπαϊκή επιτροπή.

Για τις τιμές των καυσίμων: Η βασική προτεραιότητα ήταν να στηρίξουμε τα νοικοκυριά, ένα νοικοκυριό δεν έχει άλλο τρόπο από το να ζεστάνει το σπίτι του ή να χρησιμοποιήσει τις οικιακές συσκευές για να μπορέσει να έχει έναν αξιοπρεπή τρόπο διαβίωσης άρα πρώτη και πάνω από όλα βασική προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας που αυτά έχουν δηλαδή να μειώσουμε τους λογαριασμούς της ενέργειας στα σπίτια. Από εκεί και πέρα παρακολουθούμε τις διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο έτσι ώστε αν δούμε ότι αυτό ξεφεύγει ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχει ο κρατικός μας προϋπολογισμός το αρμόδιο υπουργείο έχει αποδείξει ότι όποτε χρειάζεται και όταν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στηρίζει τους έλληνες πολίτες κυρίως βεβαίως αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη.

Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσουν τα νέα προγράμματα που έχουν ανακοινώσει: Θέλουμε μέχρι τέλος του χρόνου να προδημοσιεύσουμε τον οδηγό του προγράμματος και θέλουμε το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε 250 χιλιαδες συμπολίτες μας, νοικοκυριά, αγρότες και επαγγελματίες να μπορέσουν να κατασκευάζουν ένα μικρό φωτοβολταϊκό το οποίο μπορεί να συνδυάζει και μια μπαταρία την οποία μπαταρία θα την επιδοτούμε μέχρι 60% περίπου ώστε πραγματικά να μπορέσουν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι, ανεξάρτητοι, να έχουν πολύ χαμηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και να προστατεύουν και το περιβάλλον. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή γίνονται τεράστιες μεταρρυθμίσεις και άλματα σε ότι αφορά τον ενεργειακό κλάδο. Η Ελλάδα είναι η 8η χώρα στον πλανήτη στη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή.

Αναφορικά με το μικρό ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που συμμετέχουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη: Σωστά το παρατηρείτε αυτό για δύο λόγους, πρώτον γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση και δεν υπήρχε πολιτική και βούληση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Να σκεφτείτε ότι κάθε χρόνο εγκαθιστούσαμε από το 2015 έως το 2019 περίπου 300 μεγαβατ φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών το χρόνο και φέτος θα εγκαταστήσουμε 2000 μεγαβάτ δηλαδή 10 φορές περισσότερες ΑΠΕ από ότι εγκαθιστούνταν στην Ελλάδα από τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό γιατί δεν υπήρχε η στρατηγική και η πολιτική βούληση και καθαρός στόχος, δεν είχαν καταλάβει δηλαδή ότι με τις ΑΠΕ θα μπορούσαμε να λύσουμε πραγματικά το πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας, να διασφαλίσουμε προσιτές τιμές ενέργειας ηλεκτρικής στους καταναλωτές αλλά και προβλεψιμότητα στις επιχειρήσεις. Σήμερα για παράδειγμα με τα 2000 μεγαβατ τα οποία θα εγκατασταθούν την επόμενη χρονιά, και έχουν εγκαταστήσει ήδη 5000 μεταβάτ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε γλιτώσει πάνω από 1,5 δις € φυσικού αερίου το οποίο θα εισάγαμε για το καίμε και να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια. Εμείς προχωρούμε για 250 χιλιάδες φωτοβολταϊκά τα οποία θα έχουν και ένα κίνητρο για τα νοικοκυριά, έχουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο που τους δίνει τη δυνατότητα να συμψηφίζουν την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν και με αυτό τον τρόπο να ξεπεράσουμε ακόμα και εκείνες τις χώρες που είναι βορειότερες και είχανε σε αυτό το κομμάτι μια πιο γρήγορη μετάβαση.

Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσουν τα προγράμματα αντικατάστασης οικιακών συσκευών: Υπάρχει το πρόγραμμα «εξοικονομώ–επιχειρώ» στις επιχειρήσεις όπου εκεί θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν το κτηριακό τους κέλυφος και το κτηριακό τους συγκρότημα έτσι ώστε να έχουν πολύ χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση ή για κλιματισμό. Ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ξεχωριστό « αλλάζω συσκευή στις επιχειρήσεις» ώστε να αλλάξουν κλιματιστικά και άλλα τέτοια συστήματα θέρμανσης ή κλιματισμού με πιο αποδοτικά και λιγότερο ενεργοβόρα ώστε να χαμηλώσουν το λογαριασμό της ενέργειας και του ρεύματος. Από το υπουργείο ανάπτυξης θα υπάρξει ένα άλλο πρόγραμμα το οποίο θα έχει να κάνει με αυτή κάθε αυτή την παραγωγική διαδικασία δηλαδή εξοπλισμό αναβάθμισης της γραμμής της παραγωγής έτσι ώστε να καταναλώνει μικρότερη ενέργεια.

Αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων: Δυστυχώς η αντιπολίτευση απέτυχε να καταθέσει πειστικέσ προτάσεις εναλλακτικής πολιτικής, απέτυχε να πείσει την κοινωνια ότι είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Απέτυχε και όλο αυτό το διάστημα των 3,5 χρόνων επιδόθηκε σε μια μίζερη αντιπολιτευτική κριτική η οποία την έχει φέρει μακριά από την κοινωνία. Τώρα έφτασε στο σημείο, δυστυχώς, να εφαρμόζει και να χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα μέσα από μια εκστρατεία λάσπης. Το θέμα δεν είναι αν υπάρχουν τέτοια λογισμικά αλλά το πρόβλημα και η σπέκουλα έχει να κάνει με το πώς συνδέεται ο πρωθυπουργός με αυτό. Ο πρωθυπουργός της χώρας προχωράει μπροστά, κοιτάει το στόχο που είναι να προστατεύσουμε την κοινωνία, την οικονομία και τον τόπο μας από εκεί και πέρα η αντιπολίτευση μπορεί να χρησιμοποιεί, δυστυχώς, και τέτοιους τρόπους, θα αποτύχει και σε αυτό.

Ερωτηθείς αν αντέχει το πολιτικό σύστημα κάθε τόσο να βγαίνουν νέα ονόματα και αν οι εξελίξεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις γρηγορότερα: Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός τι σχέση έχουν με αυτά; Ποτέ η συκοφαντία και οι αθέμιτοι τρόποι δεν πέτυχαν και δεν οδήγησαν σε εξελίξεις πολιτικές μια κυβέρνηση σε μια χώρα.