Την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, οι κορβέτες να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα, κάτι που πρέπει να περιλαμβάνεται και στις τελικές προτάσεις των υποψηφίων του σχετικού προγράμματος, οπότε η απόφαση θα ληφθεί σύντομα, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης του με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λακορνύ, χθες το απόγευμα στο Λοριάν.

«Εμείς θέλουμε να ναυπηγηθούν οι κορβέτες σε ελληνικά ναυπηγεία, και εφόσον απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις, δεν έχουμε παρά να κάνουμε την τελική επιλογή κάτι το οποίο θα γίνει αρκετά σύντομα, όπως εκτιμώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ.


Ο υπουργός, απαντώντας στο ερώτημα για την πιθανότητα ενεργοποίησης του «Δικαιώματος Προαιρέσεως» (option) για την τέταρτη φρεγάτα FDI-HN, τύπου Belh@rra και για το πρόγραμμα των κορβετών, τόνισε τα εξής:

«Προς το παρόν ετοιμαζόμαστε να παραλάβουμε άλλα δύο Rafale, τα οποία θα έρθουν εντός των προσεχών ημερών και θα εγκατασταθούν στη βάση τους, στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα.

Όμως την ίδια στιγμή, θα έλεγα ότι περιμένουμε και θα λάβουμε πολύ σύντομα τις τελικές προτάσεις των εταιρειών που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα των κορβετών ή την ενεργοποίηση αντιστοίχως του option, της εναλλακτικής δηλαδή, πρόσκτησης τέταρτης Belh@rra κατά την αρχική συμφωνία. Για να αποφασίσουμε όμως και εμείς πρέπει να έχουμε στα χέρια μας τις τελικές προτάσεις.

Εκτιμώ ότι πρέπει να απαντήσουμε σε κάποιες βασικές ερωτήσεις ιδίως όσο έχει να κάνει με την χρηματοδότηση και τη συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων. Εμείς θέλουμε να ναυπηγηθούν οι κορβέτες σε ελληνικά ναυπηγεία, και εφόσον απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις, δεν έχουμε παρά να κάνουμε την τελική επιλογή κάτι το οποίο θα γίνει αρκετά σύντομα, όπως εκτιμώ».

Αναφορικά με το θέμα της αντιμετώπισης του αναθεωρητισμού όπου αυτός εμφανίζεται, από την Ελλάδα και τη Γαλλία, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε τα εξής:

«Όχι μόνο η Ελλάδα και η Γαλλία, όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλο το ΝΑΤΟ με την στάση τους ας πούμε στη περίπτωση της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να καταδικάζει και να στέκεται απέναντι σε κάθε μορφής αναθεωρητισμό. Όλοι ανεξαιρέτως! Επομένως καλό είναι αυτό το μήνυμα να περνά προς πάσα κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση όμως Ελλάδα και Γαλλία έχουν τη δική τους ειδική συμμαχική σχέση. Όπως ξέρετε στην Αμυντική Συμφωνία που υπογράψαμε πέρυσι το καλοκαίρι μεταξύ των άλλων προβλέψεων υπάρχει και η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, πρόσφατα διά της Υπουργού Εξωτερικών, οι Γάλλοι τόνισαν ό,τι και να γίνει αυτή η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής θα εφαρμοστεί εάν απαιτηθεί και επομένως πάνω σε αυτή τη στέρεα βάση, χτίζουμε και κάνουμε ακόμα περισσότερα. Θα ήθελα να τονίσω -γιατί πολύ μπορεί να μην το ξέρουν αυτό- ότι στο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, μέχρι το 2025 θα λάβουν χώρα 203 διαφορετικές δραστηριότητες, συνεκπαιδεύσεις, ασκήσεις, κλπ. Αυτός ο αριθμός μόνο, νομίζω είναι αρκετός για να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας το εύρος και το βάθος αυτής της αμυντικής σχέσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της τελετής καθελκύσεως της πρώτης γαλλικής φρεγάτας FDI-FR, ο ΥΕΘΑ πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, ενώ είχε συνάντηση με στελέχη του Ναυτικού Κλιμακίου Γαλλίας και ενημερώθηκε για το έργο τους.