Μεταρρύθμιση για εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, ενίσχυση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού και νέες σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις. Αυτοί είναι οι τρεις πυλώνες μεταρρύθμισης της ελληνικής Δικαιοσύνης στους οποίους «ποντάρει» ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να βελτιωθούν σημαντικά οι ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει κάνει σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, έχει καταρτίσει έναν «οδικό χάρτη» προκειμένου εντός του 2023 να υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στη λειτουργία των δικαστηρίων, ως αποτέλεσμα του έργου που ήδη έχει εκπονηθεί εδώ και τρία και πλέον χρόνια.

Πρώτο και σημαντικό βήμα: Η δικαστική αστυνομία, ένα «όνειρο» ετών, που εδώ και δεκαετίες έμενε στα χαρτιά. Μετά την ψήφιση των απαιτούμενων νομοθετικών διατάξεων από τη Βουλή, ιδρύθηκε το αυτοτελές Σώμα που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στελεχώνεται τόσο από ένστολο όσο και από πολιτικό-επιστημονικό προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», μέχρι τα τέλη του 2022 θα εκδοθεί η προκήρυξη για την πρόσληψη 100 ατόμων που θα στελεχώσουν το ένστολο τμήμα της δικαστικής αστυνομίας, στα καθήκοντα του οποίου περιλαμβάνονται αυτά που αφορούν τη φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και των δικαστικών αιθουσών και την εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων.

Εντός του 2023

Στη συνέχεια, σταδιακά εντός του 2023, θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την πρόσληψη όσων θα στελεχώσουν τον επιστημονικό κλάδο της δικαστικής αστυνομίας, που θα έχει ως αρμοδιότητα την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων σε κρίσιμους τομείς και σε ζητήματα επί εκκρεμών δικών, επικουρώντας ουσιαστικά τους δικαστές και τους εισαγγελείς στο έργο τους. Παράλληλα, έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου με το οποίο θα γίνουν οι προσλήψεις και η επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ).

Ταυτόχρονα, προχωρούν και οι διαδικασίες για τη στελέχωση των δύο νέων κλάδων δικαστικών υπαλλήλων που δημιουργήθηκαν, Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Εργου και Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων.

Υποδομές

Το εμβληματικό έργο της μεταστέγασης των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων, του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών σε χώρο πλησίον του Δικαστικού Μεγάρου του Αρείου Πάγου βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

Η δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου δικαστικού μεγάρου, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες του μεγαλύτερου δικαστικού σχηματισμού της χώρας, θα δώσει οριστικό τέλος στις εικόνες συνωστισμού και ανεπάρκειας των δικαστικών αιθουσών.  Η κατασκευή του έργου είναι ενταγμένη στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορά την ανέγερση δικαστικού μεγάρου για τις ανάγκες του Πρωτοδικείου Αθηνών, μικτής επιφάνειας περίπου 40.000 τ.μ., δικαστικού μεγάρου για τις ανάγκες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, μικτής επιφάνειας περίπου 10.000 τ.μ., και τη λειτουργική ανακατασκευή και στατική ενίσχυση του υφιστάμενου υπόγειου χώρου τριών επιπέδων.

Εναλλακτικοί μέθοδοι

Aπό τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου αποτελούν η καθιέρωση και ο εκσυγχρονισμός των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης των διαφορών. Στο πλαίσιο αυτό, είναι «ώριμο» και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη διεθνή εμπορική διαιτησία, το οποίο ήδη έχει πάρει το «πράσινο φως» του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένεται να επιδράσουν θετικά σε εξωστρεφείς, εξαγωγικές, νέας τεχνολογίας επιχειρήσεις, εμπορικούς διανομείς, εμπορικούς αντιπροσώπους και δικηγορικές εταιρείες. 

Στόχος του σχεδίου νόμου αποτελεί η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και των εξαγωγών. Επιπλέον, θα συνεισφέρει στην προσέλκυση ξένων επενδυτών και θα διευκολύνει το έργο της αποσυμφόρησης των πολιτικών δικαστηρίων.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 5 Νοεμβρίου 2022.