Το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω κλιμάκωσης στο «πεδίο» από την πλευρά της Τουρκίας βρίσκεται στην κορυφή της «ατζέντας» των ελληνικών Αρχών.

Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν στη «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου φέρνουν σε δυσμενέστερη θέση την Αγκυρα, μεταβάλλοντας επί τα χείρω το ισοζύγιο για την τουρκική πλευρά, την ίδια ώρα που η Αθήνα βλέπει τη διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού και της προκλητικότητας να αποδίδει καρπούς.

Τα πεδία στα οποία διοχετεύεται η τουρκική προκλητικότητα, εκτός από το διπλωματικό και τα επιχειρήματα που επικαλείται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι η παραβατική δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος σε θάλασσα και αέρα, όπως και η «εργαλειοποίηση» των μεταναστευτικών ροών στη μεθόριο του Εβρου και στα θαλάσσια σύνορα του Ανατολικού Αιγαίου. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλησε να κλιμακώσει περισσότερο τη ρητορική του, με αιχμή του δόρατος τον βαλλιστικό πύραυλο που δοκίμασε η Αγκυρα.

Ο πύραυλος Tayfun

«Η τελευταία δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς είναι πολύ σημαντική και δείχνει το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η αμυντική μας βιομηχανία», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «τo τελευταίο μας τεστ έγινε με τον Tayfun, που τρέλανε τους Ελληνες. Στο επόμενο βήμα θα αυξήσoυν την εμβέλειά του. Δηλαδή, περισσότερο από 561 χιλιόμετρα. Βέβαια, οι Ελληνες φοβήθηκαν, καθώς και η Αθήνα είναι μέσα στην εμβέλειά του». Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, δε, προανήγγειλε γεωτρήσεις στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, καθώς, όπως σημείωσε, υπάρχει ενδιαφέρον από τη Λιβύη.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έβαλε στον «πάγο» τις τουρκικές επιδιώξεις. Οπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη για έναν χρόνο, εκτός από το γεγονός ότι είναι σε ανώτατο επίπεδο, αποτυπώνει εμμέσως και την αντίθεσή του στα τουρκολιβυκά μνημόνια. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς στο κείμενο γίνεται, για πρώτη φορά, ρητή αναφορά στο Αρθρο 6 της συμφωνίας του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης, η οποία προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της.

Απέτυχε

Τέτοια συμφωνία είναι και εκείνη που υπεγράφη μεταξύ της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας. Σύμφωνα, δε, με το γαλλικό Africa Intelligence, από την πλευρά της Αγκυρας υπήρξε προσπάθεια το συγκεκριμένο άρθρο να εξαιρεθεί από το τελικό κείμενο της συμφωνίας, προσπάθεια που απέτυχε παταγωδώς. Στην ίδια γραμμή με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κινήθηκε και το State Department όσον αφορά τις δύο συμφωνίες. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης οφείλει, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις γι’ αυτή.

«Σημειώνουμε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται, σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου στη Λιβύη (LPDF), να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις», επισήμανε. Ενδεικτικό της τουρκικής κλιμάκωσης ήταν το επεισόδιο που σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της περασμένης Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου και εντός της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, όταν σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά περιπολικού του Λιμενικού κατά τη διαδικασία αποστολής έρευνας και διάσωσης (SAR), παρουσία μάλιστα ιταλικού σκάφους της δύναμης Frontex.

Στον αέρα

Ανάλογη κλιμάκωση της προκλητικότητας σημειώθηκε και στον αέρα, καθώς μόλις την περασμένη Πέμπτη τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 81 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, δύο από τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή.

Την ίδια ώρα, η επιστροφή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία του Ισραήλ κάθε άλλο παρά ικανοποιεί την Αγκυρα, καθώς ο Ισραηλινός πολιτικός θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες της στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Οπως ανέφερε και η εφημερίδα «Jerusalem Post», «το άνοιγμα της Τουρκίας προκαλεί πολλές επιφυλάξεις, την ώρα που ο πολύπειρος κ. Νετανιάχου εμφανίζεται προσηλωμένος στη συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο». Σε άλλο σημείο, μάλιστα, η ανάλυση της έγκριτης εφημερίδας σημειώνει: «Το Ισραήλ έχει στενούς δεσμούς με την Ελλάδα και την Κύπρο και, ενώ δεν θέλει να βρίσκεται στη μέση μιας σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Νετανιάχου ήταν πρόθυμος για τους δεσμούς Ελλάδας - Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι τα θαλάσσια σύνορα έχουν σημασία».