Με αφορμή τον κατάλογο των προσώπων που, σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, παρακολουθούνταν με το κακόβουλο λογισμικό Predator, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή επεσήμαναν τον ρόλο που θα πρέπει να παίξει η Δικαιοσύνη προκειμένου να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για κανέναν λόγο να ζητήσουν πρόταση μομφής στη Βουλή, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα συσπειρώσει το κυβερνών κόμμα.

Δεν αποκλείουν, όμως, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κόμμα του, προκειμένου να εμφανιστεί πολιτικά ισχυρός.

Σε αυτή την περίπτωση, το μεγάλο ερώτημα, λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου, είναι πως τα κυβερνητικά πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στον κατάλογο που παρακολουθούνταν θα υπερψηφίσουν την πρόταση που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, χαρακτηρίζουν σαθρή την προσπάθεια του Μαξίμου να αποδώσει τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού σε ιδιώτες ή σε σκοτεινά κέντρα εκτός κι εντός της χώρας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στην υπόθεση, τόνισε ότι: «Από την πρώτη στιγμή του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, η γραμμή άμυνας του Μαξίμου ήταν ότι χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολουθήσεων κάνουν μόνο ιδιώτες. Έκανε η κυβέρνηση κάποιον ουσιαστικό έλεγχο, π.χ. στην Intellexa, η οποία αποδεδειγμένα εμπορεύεται το Predator; Η απάντηση είναι όχι. Το καθεστώς Μητσοτάκη όχι απλά ανέχεται, αλλά συντονίζει αυτές τις πρακτικές και γι' αυτό κρύβεται πίσω από το «απόρρητο». Γι' αυτό κρύβουν τους Λαβράνο, Μπίτζιο και Δημητριάδη».

Η εκτίμηση που υπάρχει, πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, παρά τη σιωπή των εμπλεκόμενων στελεχών της κυβέρνησης σε αυτή την υπόθεση, στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχει δημιουργηθεί σοβαρό ρήγμα, το οποίο πολύ δύσκολα μπορεί να επουλωθεί.

Εκτιμούν, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται τελικά να πάει πολύ νωρίτερα από την άνοιξη του 2023 σε εκλογές, καθώς, όπως λένε, κάθε μέρα που περνάει μετράει αρνητικά για την κυβέρνηση.