Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση θα περιγράψει σήμερα σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην κοινή συνεδρίαση, κατά τις 12.00 το μεσημέρι, των Επιτροπών της Βουλής που θα μελετήσουν το πολυνομοθέτημα, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις δράσεις και κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, καθώς το Εθνικό Σχέδιο βρίσκεται υπό τον συντονισμό της προεδρίας της κυβέρνησης. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των παιδιών, σε μια περίοδο που οι υποθέσεις κακοποίησης, βιασμού ή και μαστροπείας ανηλίκων κυριαρχούν στην επικαιρότητα και σοκάρουν την κοινή γνώμη.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί σε μια κοινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα συνεδριάσουν οι επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων Δημόσιας Διοίκησης, και Δικαιοσύνης, Μορφωτικών Υποθέσεων και η Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση θα παρουσιάσει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου δράσης είχαν παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στο τέλος Αυγούστου, ενώ για την εφαρμογή συνεργάζονται 12 υπουργεία. Ακόμα μία από τις βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα είναι το Ειδικό Ποινικό Μητρώο για τα αδικήματα κατά ανηλίκων, ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με τη διάταξη, ουσιαστικά, προστίθεται στο ποινικό μητρώο μια ειδική υποενότητα, που θα αφορά αδικήματα όπως η κακοποίηση ή η ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων, η ενδοοικογενειακή βία ή άλλα αδικήματα, όπως η αρπαγή ανηλίκου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, στο ποινικό μητρώο θα γίνεται εγγραφή από τη στιγμή της άσκησης ποινικής δίωξης και όχι με την τελεσιδικία της υπόθεσης. Σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος αθωωθεί, η αναφορά στο ποινικό μητρώο θα διαγράφεται. Πρόκειται για σημαντική ρύθμιση για τους εργοδότες αυτών των ανθρώπων, καθώς πολλοί παραβάτες εργάζονται σε περιβάλλον με μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με διατάξεις του Εθνικού Σχεδίου, οι εργαζόμενοι των φορέων Παιδικής Προστασίας θα πρέπει να προσκομίζουν υποχρεωτικά ποινικό μητρώο, ρύθμιση που θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια και σε άλλους φορείς.