«Η αναβολή της δίκης για τη φονική φωτιά στο Μάτι δεν τιμά κανέναν». Αυτό είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, σημειώνοντας ότι αναζητείται λύση.

Χαρακτήρισε ειδεχθές έγκλημα την υπόθεση στο Κολωνό, ενώ είπε πως 9 στους 10 δράστες είναι από το οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον.

Ακόμη, σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο της κοινωνίας που θα υποστηρίζει τα παιδιά να μιλήσουν, ενώ ανέφερε πως θα πρέπει να ενθαρρύνουμε και να ενδυναμώσουμε, όσους θέλουν να βγουν μπροστά.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Αναφορικά με τη χθεσινή έναρξη της δίκης για το Μάτι, είπε: «Στεκόμαστε όλοι με πολύ σεβασμό απέναντι και στα θύματα και στις οικογένειες των θυμάτων, τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν και ταλαιπωρηθήκαν και βέβαια σε όλους τους κατοίκους της περιοχής και η δική μας δουλειά είναι ενισχύοντας υπηρεσίες και δημιουργώντας νέες δομές όπως και με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, με την ενίσχυση της Πυροσβεστικής όπως και φέτος έγινε, να μην επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες αλλά και βέβαια να βοηθήσουμε στην αναγέννηση της περιοχής».

«Προφανώς δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν, όπως ξέρετε την αρμοδιότητα γι’ αυτά τα θέματα έχει η διοίκηση του δικαστηρίου, περιήλθε βέβαια πριν λίγες μέρες σε γνώση του υπουργείου το γεγονός ότι υπάρχει αυτό το θέμα. Δηλαδή την 31η θα συζητηθεί η υπόθεση, γίναν τότε ενέργειες βέβαια αν άλλαζε η αίθουσα που δεν υπάρχει αυτη τη στιγμή δυνατότητα, θα οδηγούσε σε νέες καθυστερήσεις και νέες κλητεύσεις. Σήμερα απ’ ότι ξερω το μεσημέρι υπάρχει μια σύσκεψη στο υπουργειο Δικαιοσύνης, προφανώς εντός του χώρου του Πρωτοδικείου μια μεταβατική λύση θα υπάρξει, θα μεταφερθούν μια άλλη αίθουσα που τμηματικά θα προχωρήσει κάπως η διαδικασία αλλά προφανώς αναζητείται μια λύση. Υπάρχει και το θέμα της Χρυσής Αυγής, της αίθουσας, δεν υπάρχουν πολύ μεγάλες αίθουσες νομίζω όμως θα βρεθεί μια λύση τις επόμενες μέρες ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία» σημείωσε ακόμη.

Αναφορικά με το κυβερνητικό σχέδιο για την προστασία των παιδιών, ανέφερε: «Προφανώς υπάρχει ζήτημα γιατί τα παιδιά αποτελούν το πιο πολύτιμο πόρο κάθε κοινωνίας αλλά ταυτόχρονα και τον πιο ευάλωτο και η μεταχείριση που επιφυλάσσουμε στα παιδιά μας είναι δείκτης βιωσιμότητας και πολιτισμού μιας κοινωνίας. Το έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης και με αφορμή την υπόθεση του Κολωνού είναι ειδεχθές αλλά δεν είναι και νέο και φάνηκε από την μελέτη που κάναμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, περίπου ένα χρόνο, ότι κάποιες αποσπασματικές προσπάθειες που είχαν γίνει από την πολιτεία για να τιμωρήσει τους θύτες αλλά και να προστατεύει τα θύματα δεν φάνηκε να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επομένως ήταν δική μας υποχρέωση να κάνουμε κάτι σε σχέση με τη διαδικασία και εντοπίσαμε πολλούς τομείς όπου χρειαζόταν μια παρέμβαση ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και γι’ αυτό καταστρώσαμε αυτό το εθνικό σχέδιο».

Αναφορικά με την έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, είπε: «Τα αποτελέσματα που ήταν πριν κάποια χρόνια, και βέβαια αυτή η έρευνα θα επικαιροποιηθεί το επόμενο διάστημα, είναι συνταρακτικά γιατί διαπιστώνουμε ότι περίπου το 15% των παιδιών μπορεί να πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και περίπου 9 στους 10 δράστες, αυτο θα έλεγα ότι είναι και το πιο συγκλονιστικό και γι’ αυτό θα έλεγα ότι δεν είναι ένα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, 9 στους 10 δράστες είναι από το στενό οικογενειακό, συγγενικό ή και φιλικό περιβάλλον. Επομένως αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα ζήτημα αρκετά σύνθετο το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται και με ειλικρίνεια και με παρρησία και όχι με σκοπιμότητες. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε και εμείς σε αυτήν την κατάστρωση του σχεδίου μαζί με ειδικούς και με τα υπουργεία προκειμένου πλέον να υπάρχει ένα καθαρό πλαίσιο και νομίζω το διαπιστώσαμε και στην περίπτωση του Κολωνού ότι χρειάζεται ένα ενιαίο πρωτόκολλο διαχείρισης των κρουσμάτων».

Ερωτηθείς που πιστεύει ότι βρίσκεται το μεγαλύτερο λάθος το συστήματος που έχουμε σήμερα, απάντησε: «Πολλές φόρες υπάρχει, με την στενή έννοια, μια υπηρεσιακή αντίληψη των πραγμάτων. Δεν περιγράφονται με σαφήνεια οι ρόλοι των εισαγγελικών λειτουργών, της αστυνομίας, των κοινωνικών λειτουργών, των επαγγελματιών υγείας που μπορεί να υπάρχουν επομένως ο καθένας μένει στην υπηρεσιακή κάλυψη που μπορεί να υπάρχει και δεν υπάρχει μια ενεργητική διαδικασία ως προς αυτό ώστε να υπάρχει ένα πρωτόκολλο».

ΔΗΜ: Μου φαίνεται αδιανόητο ότι το χάος της υπηρεσιακής διάρθρωσης μπορεί να αφήνει τέτοιες υποθέσεις ανέλεγκτες και παιδιά απροστάτευτα

«Είναι πραγματικότητα όμως ότι υπάρχουν τέτοια ζητήματα και υπήρχαν διαχρονικά και από τη στιγμή που δεν υπήρχε ένα εθνικό πρωτόκολλο ώστε από τη στιγμή που σε οποιαδήποτε υπηρεσία υποπίπτει στην αντίληψή της ένα τέτοιο περιστατικό ποιες διαδικασίες πρέπει να κινήσει, με ποιους πρέπει να έρθει σε επαφή κ.ο.κ. Επομένως ένα θέμα είναι αυτό ότι σε συνεργασία με ειδικούς θα υπάρχει πλέον ένα εθνικό πρωτόκολλο και ταυτόχρονα όπως θα έχετε ακούσει δεν υπήρχε ένα εθνικό αρχείο καταγραφής και επιτήρησης των σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών. Θα έπρεπε να υπάρχει μια διαδικασία όπου θα μπορούν οι υπηρεσίες να παρακολουθούν την εξέλιξη αυτού του παιδιού, πόσα κρούσματα έρχονται σε γνώση των υπηρεσιών, να διευκολύνεται έτσι μια διατομεακή παρακολούθηση της εξέλιξης και των ενεργειών αντιμετώπισης γιατί πολλές υπηρεσίες ψυχικές, ιατρικές, συμβουλευτικές θα πρέπει να συνδράμουν μια τέτοια περίπτωση» ανέφερε.

Και συνέχισε: «Υπάρχουν πολλές δομές που έχουν μέσα παιδιά επομένως οι άνθρωποι που απασχολούνται εκεί, οι επαγγελματίες ή οι υποψήφιοι εργαζόμενοι ακόμα και εθελοντές θα πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία ελέγχου. Γιατί είχαμε διαπιστώσει και στο παρελθόν ότι άνθρωποι που μπορεί να είχαν καταδικαστεί για αδικήματα που μπορεί να αφορούσανε στη γενετήσια ελευθερία ή στην οικονομική εκμετάλλευση της γενετήσιας ζωής με θύματα ανήλικα πρόσωπα δούλευαν σε τέτοιες δομές επομένως θα υπάρχει ένα ειδικό ποινικό μητρώο όπου αυτά θα εντοπίζονται και θα καταγράφονται. Όλα θα συζητηθούν στο πλαίσιο της εφαρμογής του εθνικού σχεδίου, θα υπάρχει μια επιστημονική ομάδα που θα υποστηρίζει την εφαρμογή της, θα υπάρχει μια ομάδα που θα ελέγχει την πολιτική πτυχή δηλαδή το πόσο γρήγορα προχωρούν οι διαδικασίες και αυτή θα είναι σε συνεργασία με τα υπουργεία. Επομένως όλα ατά συζητούνται με τους ειδικούς ώστε στο επόμενο διάστημα να υπάρχει αυτό το πλαίσιο που εκτείνεται βέβαια για τα επόμενα 3-4 χρόνια προκειμένου να δούμε και διαφορές γιατί η βασική μας επιδίωξη είναι να έρθουν περισσότερα κρούσματα στην επιφάνεια, οι άνθρωποι να μιλήσουν και βέβαια να αισθανθούν ότι υπάρχει μια πολιτεία που νοιάζεται και όταν προκύψει ένα τέτοιο θέμα να υπάρχει και η κατάλληλη αντιμετώπιση».

Ερωτηθείς τι θα προβλέπει εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης περιπτώσεων κακοποίησης, απάντησε: «Η διαδρομή καταγράφεται σε συνεργασία με τους ειδικούς προκειμένου σε όλα τα στάδια αυτής της διαδικασίας από τον εισαγγελικό λειτουργό μέχρι τον εκπαιδευτικό λειτουργό να υπάρχει ένα πρωτόκολλο στο οποίο ο καθένας θα γνωρίζει τι πρέπει να κάνει όπως βέβαια και σε κάποιες υπηρεσίες που υπάρχουν σε κάθε δήμο θα υπάρχει ένας υπεύθυνος ώστε με την κατάλληλη εκπαίδευση να ξέρει πώς να χειριστεί τέτοια θέματα και με ποιους θα πρέπει να έρθει σε επαφή. Όμως με αφορμή και την περίπτωση του Κολωνού αναδεικνύεται το εξής ότι αντί να συζητάμε άλλα θέματα που μπορεί να έχουμε να κάνουμε με πολιτικές τοποθετήσεις κοκ είναι δυστυχώς αυτά τα κρούσματα αφορμές για να υπάρχει μια εγρήγορση της κοινωνίας και να υπάρχει έτσι η δημιουργία ενός μετώπου υποστήριξης των παιδιών να μιλήσουν, να σταματήσει ο εφιάλτης τους, να ενθαρρύνουμε και να ενδυναμώσουνε τους ενήλικες που γνωρίζουν να βγουν μπροστά, να πιέσουμε τις υπηρεσίες...».

ΔΗΜ: Μήπως χρειάζονται και κυρώσεις; Δηλαδή για παράδειγμα κυκλοφορεί μια άλλη υπόθεση κατά την οποία φαίνεται ότι είχε ενημερωθεί εκπαιδευτικός για την κακοποίηση παιδιού και δύο χρόνια δεν έκανε τίποτα. Μήπως θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εισαχθούν και πειθαρχικές κυρώσεις ή και ποινικές κυρώσεις για όποιον ενώ έχει ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να ασχοληθεί με το καλό του παιδιού δεν κάνει τίποτα.

Θ.ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ: Υπάρχουν σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση, αυτό στο οποίο δίνουμε βάρος σίγουρα είναι η εκπαίδευση γιατί εκεί υπάρχει ένα διαχρονικό και πολύ μεγάλο έλλειμμα αλλά βέβαια πρέπει να υπάρχει και ένα πλαίσιο το οποίο, ειδικά για αυτούς που έχουν μια πολύ ιδιαίτερη νομική υποχρέωση που θα πρέπει να προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, να υπάρχουν και οι αντίστοιχες συνθήκες που θα επιτρέπουν να γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει για κάθε παιδί. Λεω όμως και πάλι ότι όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτωπο της κοινωνίας για να υποστηρίζουμε τα παιδιά μας να μιλήσουν, τους ενήλικες αντίστοιχα, να πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση και γενικότερα να ενθαρρύνουμε και να ενδυναμώσουμε όποιους ανθρώπους θέλουν να βγουν μπροστά.

ΔΗΜ.: Αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει αυτό το μέτωπο;

Θ.ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ: Αισθάνομαι ότι δεν μπορεί να αποτελεί ένα ειδεχθές έγκλημα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης γιατί νομίζω ότι η εμπειρία αυτών των ημερών έδειξε ότι όσοι ηθικολογούν στην πολιτική συνήθως ο χρόνος επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις και δεν πρέπει να οδηγούμε τους πολίτες σε λάθος κατανόηση. Αποπροσανατολίζει αυτή η συζήτηση ενώ θα πρέπει να συζητάμε την εγρήγορση της κοινωνίας, συζητάμε άσχετα πράγματα τα οποία ουσιαστικά υπονομεύουν και την προσπάθεια αυτή.

Ερωτηθείς αν πρέπει τα παιδιά από μικρά να ενημερώνονται, απάντησε: «Για αυτό το λόγο υπάρχει και το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία που έχει ενταχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Υπήρχε εκστρατεία της εθνικής πλέον συντονίστριας, της κας Ράπτη, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα και επίσης υπάρχει μια σημαντική ενημέρωση των παιδιά αλλά βέβαια εμείς οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί και όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με τα παιδιά, για αυτό υπάρχουν και διαδικασίες της εκπαίδευσης και προβλέπονται στο εθνικό σχέδιο και ξεκινούν αυτές οι διαδικασίες, θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να ενδυναμώσουμε τα παιδιά μας, την αντίληψή τους σε σχέση με αυτό που συμβαίνει και πως πρέπει και τα ίδια να κινηθούν».

Ερωτηθείς αν υπάρχει διεθνής εμπειρία και πρακτικές που μπορούν να υιοθετηθούν, σημείωσε: «Υπήρξε αυτή η προετοιμασία ειδικά σε χώρες όπως είναι ο Καναδάς αλλά και σε χώρες της ΕΕ όπου υπάρχουν κακά παραδείγματα άλλωστε και το εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων και το εθνικό μητρώο καταγραφής και επιτήρησης και το ειδικό ποινικό μητρώο έχουν προέλθει από αυτή την συγκριτική μελέτη που έχει γίνει. Βέβαια όλα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα και να υπάρχει αυτή η κοινωνική εγρήγορση για το θέμα γιατί αυτό είναι ο βασικός παράγοντας προκειμένου να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα το επόμενο διάστημα».

Ερωτηθείς πότε θα έρθει προς νομοθέτηση, είπε: «Ένα μέρος των δράσεων έχουν ενταχθεί στα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων και μάλιστα κάποια έχουν ήδη θεσπιστεί όπως η αυστηροποιήση των ποινών των δραστών, ιδρύθηκε το πρώτο σπίτι του παιδιού, η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία. Αύριο στη Βουλή θα υπάρξει μια συζήτηση σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού γιατί μας ενδιαφέρει να έχουμε σε αυτό το ζήτημα όπως σε όλα και την άποψη των κόμματων αλλά και των πολιτών και των επαγγελματιών που εργάζονται με τα παιδιά για αυτό και το βγάλαμε σε δημόσια διαβούλευση πριν λίγες μέρες. Θα γίνει η συζήτηση αυτή αύριο στη Βουλή, προφανώς θα ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα και θα προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου. Είναι κάποιες δράσεις οι οποίες δεν απαιτούν νομοθέτηση κάποιες άλλες απαιτούν έχει έναν ορίζοντα για τα επόμενα 5 χρόνια όμως οι περισσότερες δράσεις είναι εμπροστοβαρείς δηλαδή φέτος και του χρόνου θα έχει προχωρήσει το θεσμικό πλαίσιο αλλά και τα υπόλοιπα τα οποία είναι σημαντικά προκειμένου να μπει μια τάξη σε αυτό το πεδίο».