«Φυλλορροεί» το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς το ένα μετά το άλλο τα στελέχη και οι βουλευτές εγκαταλείπουν το ΜέΡΑ25, χρεώνοντάς του παράλληλα προβλήματα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Η αποχώρηση της Φωτεινής Μπακαδήμα -πριν από μερικές ημέρες- θεωρείται σοβαρό προσωπικό πλήγμα για τον κ. Βαρουφάκη, αφού η πρώην πλέον βουλευτής του κόμματος υπήρξε στενή συνεργάτις του από το 2015. Ανήκε μάλιστα στην ομάδα που τον ακολούθησε σε όλη του την πορεία από τη στιγμή που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά. Ήταν υπεύθυνη Οργανωτικού του ΜέΡΑ25 (έως τον Ιούλιο 2019), κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του κόμματος, εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου του DiEM25 για την Ελλάδα, μέλος της ΠΕΕ και «ex officio» μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του DiEM25.

varoufakis
Γι’ αυτό άλλωστε η πρώην βουλευτής απέφυγε να αναφερθεί στους λόγους της αποχώρησής της, αν και οι πληροφορίες τη θέλουν να διαφωνεί, μεταξύ άλλων, με την απόφαση του κόμματός της να καταψηφίσει τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα, αν και η ίδια ως εισηγήτρια είχε διαφορετική άποψη. Αρκέστηκε μόνο να πει ότι «διαφωνίες πάντα υπάρχουν και οι δρόμοι κάποια στιγμή χωρίζουν». Όσο για το ΜέΡΑ25, αυτό από την πλευρά του απέδωσε την αποχώρηση στην επίθεση που δέχεται το κόμμα από τους «ολιγάρχες». Η πρώτη που άνοιξε την πόρτα της εξόδου από το ΜέΡΑ25 ήταν η βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου, τον Ιανουάριο του 2021. Η ανεξάρτητη βουλευτής είχε κάνει λόγο για αντιδημοκρατικές, αντισυντροφικές, αντιδεοντολογικές και αυταρχικές συμπεριφορές που υπήρχαν μέσα στο κόμμα, τόσο προς εκείνη όσο και προς άλλους συνοδοιπόρους της. Η Κωνσταντίνα Αδάμου, αν και παραμένει ανεξάρτητη βουλευτής, έχει ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ.

Καταγγελίες για συμπεριφορές αυταρχισμού

Η δεύτερη κατά σειρά αποχώρηση ήταν αυτή της Αγγελικής Αδαμοπούλου, τον Μάρτιο του 2022. Αυτή τη φορά υπήρξαν πιο συγκεκριμένες καταγγελίες για συμπεριφορές αυταρχισμού μέσα στο κόμμα, ενώ λίγο νωρίτερα παρόμοιες καταγγελίες είχε κάνει η Μαρία Μποτονάκη, αναπληρωματική βουλευτής Α’ Αθηνών και πρώην τομεάρχης Δικαιοσύνης.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το ΜέΡΑ25 βρίσκεται ένα βήμα πριν χάσει τα προνόμιά του μέσα στη Βουλή, αφού από τους εννέα βουλευτές έχουν παραμείνει έξι. Όπως είναι γνωστό, με κάτω από έξι βουλευτές ο αρχηγός του κόμματος δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε συνεδριάσεις ή στην Ολομέλεια σε προ ημερησίας συζητήσεις, ενώ δεν εκπροσωπείται επίσης στο προεδρείο της Βουλής. Οι πληροφορίες, ωστόσο, λένε ότι η μεγαλύτερη αναστάτωση υπάρχει μέσα στο κόμμα, καθώς εκεί η «πόρτα εξόδου» έχει ανοίξει και δεν κλείνει με τίποτα. Τον περασμένο Απρίλιο υπήρξαν διαγραφές και αποχωρήσεις 10 ατόμων μετά τη διαγραφή του μέλους του Νότιου Τομέα Αθηνών Ανδρ. Καραχάλιου, καθώς, αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, είχε πει: «Έλλειμμα δημοκρατικής συνείδησης και κίνημα δεν πάνε μαζί, Γιάνη». Στις7 Ιουλίου αποχώρησαν από το ΜέΡΑ25 το μέλος της Κ.Ε. Μαρία Δεληγιάννη και ο Βασίλης Πανταζής, ιδρυτικό μέλος και εκπρόσωπος στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο Βασίλης Πανταζής είχε δηλώσει μάλιστα ότι διαφωνεί «με συγκεκριμένες συμπεριφορές και νοοτροπίες».

Στο κατώφλι απώλειας των «προνομίων» του στο Κοινοβούλιο, το κόμμα, με την πρώην αριστερή Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητά αλλού στέγη


Κομματικές «διαδρομές»

Έναν μήνα νωρίτερα, δηλαδή τον Ιούνιο, είχε παραιτηθεί ο συντονιστής Νεολαίας Δυτικής Ελλάδας Νικόλαος Τσακαρδάνος, κάνοντας λόγο για «απροκάλυπτη και κατάφωρη, καθημερινή παραβίαση του καταστατικού από το διευθυντήριο και τα πιόνια του» και για «ναρκισσισμό, νεποτισμό, συγκεντρωτισμό και δογματισμό».

Από τότε που τοΜέΡΑ25 μπήκε στη Βουλή μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει ακόμα οι Σπύρος Καλαλής (πρώην συντονιστής Επικοινωνίας Αν. Αττικής), Ιωάννα Λαχανά (πρώην τομεάρχης Δικαιοσύνης) με βαριές καταγγελίες, Περικλής Αποστολόπουλος (πρώην συντονιστής Πάτρας), Ράνια Νταλλή (υποψήφια βουλευτής Βοιωτίας), Αριστοτέλης Παναγόπουλος (υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας) κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από αυτά τα στελέχη ανήκαν στο παρελθόν στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το δημοψήφισμα του 2015 και την ερμηνεία που έδωσε σε αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, το 80% της Νεολαίας αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και εντάχθηκε στη ΛΑ.Ε. του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Έπειτα από αυτή την περιπλάνηση, βρήκαν τελικά στέγη στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, από το οποίο σήμερα αποχωρούν σωρηδόν.

Η Κουμουνδούρου πάντως εμφανίζεται να μην επιθυμεί να εμπλακεί στα εσωκομματικά του ΜέΡΑ25 διεκδικώντας τις δύο ανεξάρτητες βουλευτίνες, την Αγγελική Αδαμοπούλου και τη Φωτεινή Μπακαδήμα. Άλλωστε, στο σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης» ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζεται ένας από τους εν δυνάμει εταίρους του Αλέξη Τσίπρα, εάν φυσικά ο αρχηγός του ΜέΡΑ25 δεν επιλέξει να συστρατευθεί με τη ΛΑ.Ε.