Για «εµπεδωµένη αντιπαράθεση» ετοιµάζονται τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, καθώς πλέον έχουν πειστεί ότι µόνο η αυστηρή και τεκµηριωµένη αντιπολίτευση µπορεί να φέρει αποτελέσµατα στις µετρήσεις, γυρνώντας έστω και λίγο το κλίµα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση αυτή τη λογική, την οποία υποστηρίζει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στην Κουµουνδούρου έχουν ξεκινήσει να εργάζονται όπως το ΠΑΣΟΚ τα δύσκολα χρόνια του 1989. ∆ηλαδή, δεν αφήνουν αναξιοποίητη καµιά καταγγελία που τίθεται υπόψη τους, συγκροτώντας µάλιστα επί τούτου µια άτυπη «επιτροπή τεκµηρίωσης».

Τα όσα άλλωστε προέκυψαν στην υπόθεση Πάτση έχουν να κάνουν µε την έρευνα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και µε τη στόχευση που έχει πλέον το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Επιδίωξη του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα είναι η προσέγγιση της µεσαίας τάξης και του πατριωτικού µετώπου.

Πλειστηριασμοί

Γι’ αυτό, άλλωστε, όλα τα στελέχη έχουν επικεντρωθεί στους πλειστηριασµούς, στην ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και στα προβλήµατα στην ενέργεια. Εσχάτως, στην «ατζέντα» τους µπήκαν και τα εθνικά θέµατα, καθώς στην Κουµουνδούρου έχουν καταλήξει στο συµπέρασµα ότι η τουρκική προκλητικότητα βοηθάει το κυβερνών κόµµα. Το θέµα των πλειστηριασµών και της ακρίβειας αποτελεί πάντως τον κεντρικό πυρήνα της αντιπαράθεσης µε την κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το βήµα της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτηµα των πλειστηριασµών των funds ή αλλιώς των λεγόµενων και servicers, «προειδοποιώντας» να µην εγγράψει ο κ. Μητσοτάκης στο δηµόσιο χρέος τις εγγυήσεις των 19 δισ. ευρώ του σχεδίου «Ηρακλής», επιβαρύνοντας έτσι το δηµόσιο χρέος και τους Ελληνες πολίτες.

Επιμονή

Επιπλέον, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η υπαναχώρηση του Χρήστου Σταϊκούρα -να µην καταθέσει σχετική τροπολογία, η οποία να ξεπερνά το νοµικό κενό που δηµιουργήθηκε µε την απόφαση του ΣτΕ να «βάλει στον πάγο» κάθε διενέργεια πλειστηριασµού από τους servicers για λογαριασµό funds που έχουν αγοράσει «κόκκινα» δάνειαέγινε καθώς είχαν αρχίσει να έρχονται στη δηµοσιότητα τα στοιχεία για την υπόθεση Πάτση. Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ επέµεινε µάλιστα στο θέµα, λέγοντας ότι η υπόθεση Πάτση «δεν είναι ένα µεµονωµένο φαινόµενο. Είναι ένα εκτεταµένο φαινόµενο». Σηµείωσε επίσης ότι η υπόθεση «είναι απόδειξη της µεγάλης εξαπάτησης της µεσαίας τάξης από την κυβέρνηση».

«Αχίλλειος πτέρνα»

Στην Κουµουνδούρου θεωρούν ότι πλέον τα όσα έγιναν µε την υπόθεση του πρώην πια βουλευτή της Ν.∆. αγγίζουν ευθέως τη µεσαία τάξη, αφού αρκετοί πολίτες και µικροµεσαίοι επιχειρηµατίες χάνουν τις περιουσίες τους από τις εισπρακτικές εταιρείες. Επιχειρώντας µάλιστα µια ακόµα µεγαλύτερη προσέγγιση της µεσαίας τάξης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε ευκαιρία αναδεικνύουν τις προτάσεις τους για τα φορολογικά, καθώς, όπως είναι γνωστό, το θέµα αυτό υπήρξε η «αχίλλειος πτέρνα» για το κόµµα στις εκλογές του 2019. «Εµείς έχουµε προτείνει, πέρα από τη µείωση των έµµεσων φόρων, για όσο διαρκεί η κρίση, να πάψουµε το τέλος επιτηδεύµατος και να φέρουµε αύξηση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους τους πολίτες» , λένε χαρακτηριστικά, ενώ επιµένουν στη µείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια. Στο πλαίσιο του «ανοίγµατος» στη µεσαία τάξη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνονται το τελευταίο διάστηµα και στα εθνικά θέµατα.

«Να το εμποδίσουμε»

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι «αν το τουρκικό ερευνητικό φτάσει στα πέντε µίλια, πρέπει να το εµποδίσουµε», επισηµαίνοντας ακόµα ότι είναι αναφαίρετο δικαίωµα της χώρας η επέκταση στα 12 µίλια στην Κρήτη. Παράλληλα, ωστόσο, τα στελέχη του κόµµατος δεν ξεχνούν ότι το βασικό ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται είναι η νεολαία, εξ ου και η αναφορά του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µε έµµεσο τρόπο στον ράπερ Λεξ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίζεται αποφασισµένος να δώσει τη µάχη µέχρι τέλους, αδιαφορώντας για τα «τζαρτζαρίσµατα» που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο στην Κ.Ε. όσο και στην τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ εµφανίστηκε να µη διαπραγµατεύεται την πρώτη θέση στις εκλογές, ενώ για πρώτη φορά απάντησε για το τι θα συµβεί αν κάποιοι τον αµφισβητήσουν έπειτα από µια ενδεχόµενη ήττα.

«Ηθικό θέμα»

«Ακόµα και αν είµαστε δεύτεροι και βγαίνουν τα κουκιά, υπάρχει θέµα ηθικό για µένα, και αυτό µετράει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Στην πολιτική όλοι κρινόµαστε. Τα µέλη του κόµµατος και οι συλλογικές διεργασίες θα αποφασίσουν. Το κρίσιµο ζήτηµα δεν είναι αν θα χάσει ο Τσίπρας, αλλά το πώς θα κερδίσει η κοινωνία». Σύµφωνα µε το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, εάν ο Αλέξης Τσίπρας αµφισβητηθεί, θα γίνουν εσωκοµµατικές εκλογές από τη βάση, όπως έγιναν και πρόσφατα

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 29 Οκτωβρίου 2022.