Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες το βράδυ – για την πρώτη του επίσκεψη ως Καγκελάριος της Γερμανίας - ο Όλαφ Σολτς, με την ατζέντα των συζητήσεων να είναι διευρυμένη και να περιλαμβάνει την ενεργειακή κρίση και την ευρωπαϊκή απάντηση, τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, τη στάση της Τουρκίας, την διμερή οικονομική συνεργασία και τη συνεργασία στο κομμάτι της άμυνας και των εξοπλισμών. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα συνάφθηκε ελληνογερμανική συμφωνία με αντικείμενο την αποστολή ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ανατολικογερμανικής προέλευσης τύπου ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία και την ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό νεότερων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου MARDER. Τα πρώτα δέκα μάλιστα φέρεται να έχουν ήδη παραληφθεί και θα συμμετέχουν στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου.

Στις 9:00 το πρωί, οι κ. Μητσοτάκης και Σολτς επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, ενώ στις 11:00 θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ και γεύμα σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, προτού ο κ. Σολτς αναχωρήσει για το Βερολίνο και ο κ. Μητσοτάκης για το Καλπάκι Ιωαννίνων.


5715386
5715362
5715357
5715358
5715352
5715355
5715369
5715370
5715365
5715366
5715382
5715375
5715374
5715376
5715380
5715360
5715372
5715379


Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα στο ενεργειακό, επιμένοντας ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση και στην οποία είναι αναγκαίο να συνηγορήσει η Γερμανία για να προχωρήσει, κάτι που μετά και την προχθεσινή Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. δείχνει προς το παρόν τουλάχιστον να «σκαλώνει».

Ως προς την οικονομία, θετική είναι η προοπτική νέων γερμανικών επενδύσεων στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν και μια άλλη διάσταση της επίσκεψης Σολτς: Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με Γερμανό καγκελάριο μετά από 13 χρόνια, όπου η χώρα μας δεν είναι ούτε σε καθεστώς μνημονίου ούτε ενισχυμένης εποπτείας, αλλά έχει επιστρέψει στη λεγόμενη «κανονικότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει επίσης έμφαση στον συντονισμό των ευρωπαϊκών ενεργειών για την στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο που ήδη συμπλήρωσε οκτώ μήνες, αλλά φυσικά και στις τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν θετικά τη στάση της Γερμανίας τους τελευταίους μήνες έναντι της Τουρκίας, χωρίς να παραβλέπουν το σκέλος των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Υπενθυμίζουν ότι στην συζήτηση που είχε τον περασμένο Μάιο στις Βρυξέλλες με τον Όλαφ Σολτς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε προς τον καγκελάριο της Γερμανίας ότι «δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων στα ζητήματα αυτά από ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απειλείται ευθέως από έναν γείτονά του ο οποίος μάλιστα έχει και το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ακολούθησε η επίσκεψη τον Ιούλιο της ΥΠΕΞ Ανναλένα Μπέρμποκ σε Αθήνα και Άγκυρα, όπου μάλιστα είχε και έναν φραστικό διαπληκτισμό με τον ομόλογό της κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος έφτασε να πει ότι «η Γερμανία έχασε την αμεροληψία της για το Αιγαίο». Μόλις την περασμένη Παρασκευή δε, στο Βερολίνο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ ρωτήθηκε σχετικά με τις απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας και απάντησε χαρακτηριστικά: «Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες».