«Άδειασµα», «φραστική καταδίκη» ακόµα και... (πολιτική) «πατροκτονία» ήταν µερικοί από τους τίτλους έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ για την απόφαση του Θάνου Πλεύρη να τοποθετηθεί δηµόσια για την απαράδεκτη κίνηση του πατέρα του να προχωρήσει σε προκλητικό ναζιστικό χαιρετισµό στη διάρκεια της ακροαµατικής διαδικασίας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώπιον των γονέων του Παύλου Φύσσα.

3_3

Για όσους γνωρίζουν, όµως, καλά τον σηµερινό υπουργό Υγείας, οι βαρύγδουπες εκφράσεις του Τύπου δεν ήταν παρά ένα απλό και σε έναν βαθµό «ανούσιο περιτύλιγµα» των αισθηµάτων και του σκεπτικού του. Στον αντίποδα, τα πράγµατα ήταν πολύ απλά. Με τη λέξη «αποκτήνωση» αναφορικά µε την ανθρώπινη διάσταση της συγκεκριµένης ενέργειας και τη θέση περί ασέβειας προς το δικαστήριο, ο Θάνος Πλεύρης δεν έκανε τίποτα διαφορετικό από το να προβάλει τις πάγιες και σε µεγάλο βαθµό αυτονόητες απόψεις του και να διαφοροποιηθεί χωρίς περιστροφές από έναν άνθρωπο µε τον οποίο διαθέτουν µεν την πλέον στενή συγγένεια, αλλά την ίδια στιγµή τους χωρίζουν έτη φωτός σε ό,τι αφορά την προσέγγισή τους έναντι της πολιτικής και της Ιστορίας, καθώς και των ίδιων των αξιών της ζωής.

«∆εν θα έκανε τίποτα το διαφορετικό αν τον ρωτούσαν για κάποιο άλλο πρόσωπο, πολλώ δε µάλλον από την ώρα που επρόκειτο για τον πατέρα του, και, ως εκ τούτου, έπρεπε να ξεκαθαρίσει τα πράγµατα και να εκπέµψει τα δικά του µηνύµατα. Κατά τα άλλα, δεν συνεισέφερε τίποτα νεότερο. Ηταν γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή του ΛΑΟΣ ακόµη, όχι µόνο δεν ενέκρινε, αλλά και απεχθανόταν τη φιλοχουντική και φιλοχιτλερική ιδεολογία του πατέρα του, έστω κι αν, όπως είπε και προσφάτως, αναγνώριζε το δικαίωµά του να διατρανώνει τα πιστεύω του µέσα στο δηµοκρατικό γίγνεσθαι», εκµυστηρεύονται παλαιοί φίλοι και συνεργάτες του υπουργού µετά τα τελευταία γεγονότα.

Τα δύο συμβάντα

Σύµφωνα, µάλιστα, µε τους ίδιους, οι προσωπικές αξίες και πολιτικές αρχές του Θ. Πλεύρη σφυρηλατήθηκαν ακόµα περισσότερο λόγω δύο συµβάντων που έµελλε να διαµορφώσουν καθοριστικά τη σκέψη και τη βιοθεωρία του. Αφενός, η µεγάλη περιπέτεια της υγείας του και, αφετέρου, ο χαµός της αγαπηµένης του µητέρας, η οποία για τον υπουργό Υγείας συνιστούσε την απόλυτη πυξίδα ζωής και τον σηµαντικότερο παράγοντα την εποχή της διαµόρφωσης της προσωπικότητάς του. Μάλιστα, και εκείνη απείχε παρασάγγας από τις θεωρίες του συζύγου της, τις οποίες ουδέποτε ασπάστηκε ή ενέκρινε.

Από την εποχή του ΛΑΟΣ ακόµη, όχι µόνο δεν ενέκρινε, αλλά και απεχθανόταν τη φιλοχουντική και φιλοχιτλερική ιδεολογία


Ως εκ τούτου, η έκρηξή του µε φόντο την εικόνα του πατέρα του να χαιρετά ναζιστικά εντός της αίθουσας του δικαστηρίου, η οποία αποτελεί και την πλέον έντονη αντίδρασή του στη δηµόσια δραστηριότητα και επιχειρηµατολογία του Κωνσταντίνου Πλεύρη, «ακουµπούσε» δίχως αµφιβολία και σε αυτά τα ισχυρά βιώµατα. Εξάλλου, η σηµειολογία της διαδικασίας, η θεσµική της διάσταση και ο ανθρώπινος πόνος δεν άφηναν κανένα περιθώριο σιωπής ή διαφορετικών χειρισµών και λειτούργησαν ως κίνητρο για να λυθούν οι απορίες εκείνων που τεχνηέντως όλα αυτά τα χρόνια επιχειρούσαν να ταυτίσουν πολλές φορές τον Θάνο Πλεύρη µε τον πατέρα του, επιστρατεύοντας τη χειρότερη µορφή της έννοιας της «οικογενειακής ευθύνης».

Τα «τρολς» του διαδικτύου

Οπως, πάντως, επισηµαίνουν άνθρωποι που συνοµιλούν καθηµερινά µε τον υπουργό, η παράµετρος αυτή ουδέποτε τον επηρέαζε, γνωρίζοντας ότι «στην πολιτική υπάρχουν δύο µέτρα και δύο σταθµά και πως η περίπτωση του πατέρα του ήταν πάντα “βούτυρο στο ψωµί” των ΜΜΕ που αντιµάχονται διαχρονικά τη Ν.∆., αλλά και των “τρολς” του ∆ιαδικτύου, που συχνά-πυκνά στοχοποιούν τον Πλεύρη λόγω των φασιστικών ιδεών και της ακροδεξιάς ρητορικής του πατέρα του».

«Προφανέστατα δική µου επιλογή ήταν να πιστεύω στην αστική δηµοκρατία», είχε δηλώσει ο Θάνος Πλεύρης στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» FM πριν από µία διετία


«Αν εγώ ήθελα να γίνω εθνικοσοσιαλιστής, ναζί ή φασίστας, διαβατήριο είχα. Είχα τον θεωρητικό της Ακροδεξιάς και του εθνικοσοσιαλισµού στην Ελλάδα, που είναι πατέρας µου. Προφανέστατα δική µου επιλογή ήταν -και µου την έδωσε αυτή την επιλογή ο πατέρας µου, δεν µε πίεσε ποτέ να ακολουθήσω έναν άλλο δρόµο- να πιστεύω στην αστική δηµοκρατία», είχε δηλώσει ο Θάνος Πλεύρης στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» FM πριν από µία διετία, όταν ο Παύλος Πολάκης του απέδιδε στη Βουλή δήθεν σχέσεις µε τη Χρυσή Αυγή κατά τη διάρκεια της νιότης του.