Για την υπόθεση βιασμού και εκπόρνευσης της 12χρονης στον Κολωνό που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο μίλησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Τόσο καιρό η συζήτηση ήταν πάνω στο ποινικό, στους θύτες, και όχι στα θύματα», ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Θα πρέπει να αναπροσανατολίσουμε τη συζήτηση πάνω στα θύματα και τι κάνουμε εμείς, ώστε να μην υπάρχουν θύτες. Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να έχουμε λιγότερα θύματα και να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά», πρόσθεσε.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι πλέον πολλά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων παρουσιάζουν οικογενειακές σχέσεις μεταξύ θύτη και θύματος, η κ. Μιχαηλίδου απάντησε: «Κομβικό ρόλο παίζει η πληροφορία. Οι ειδικοί λένε ότι όλο είναι πάνω στην πληροφορία.

«Άρα τρία πράγματα μπορούν να γίνουν. Να δημιουργηθούν μηχανισμοί που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ότι μπορούν να δώσουν την πληροφορία αυτή. Ως πολιτεία πρέπει να κινηθούμε, ώστε οι δημόσιοι λειτουργοί να μην εξαντλούνται στο διοικητικό κομμάτι της δουλειάς τους», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.


«Είναι λάθος να συζητάμε σε ποια δομή βρίσκεται η 12χρονη και τα παιδιά»

«Είναι λάθος να συζητάμε σε ποια δομή βρίσκεται η 12χρονη και τα παιδιά. Με τον ίδιο τρόπο που είναι λάθος να ξέρουμε που είναι το σπίτι των παιδιών και να είναι οι κάμερες έξω από το σπίτι τους, με τον ίδιο τρόπο είναι λάθος να ξέρουμε σε ποια δομή είναι τα παιδιά», επισήμανε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Πρέπει να εστιάσουμε στην παιδική προστασία. Τα παιδιά αυτή τη στιγμή είναι σε μια δομή. Είναι λάθος να ξέρουμε σε ποια δομή είναι, γιατί θα ενταχθούν στην κοινότητα σε λίγο καιρό και ήδη θα γνωρίζουν και θα έχουν στιγματιστεί από τους γύρω τους. Λάθος ότι σπεύσαμε όλοι και τα ΜΜΕ, αλλά και η ίδια η δομή να ανακοινώσε σε ποια δομή είναι. Έγινε μια γρήγορη διαχείριση από πλευράς εισαγγελίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Στην Ελλάδα έχουμε 84 δομές παιδικής προστασίας, δημόσιες, ιδιωτικές και εκκλησιαστικές», συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε, οι πολίτες αν θέλουν να καταγγείλουν κάποιο περιστατικό κακοποίησης στις γραμμές παιδικής προστασίας 1107, μπορούν να τηλεφωνήσουν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, καθώς «προστατεύεται η πληροφορία τους σε κάθε περίπτωση», ενω τόνισε ότι σε κάθε δομή που φιλοξενεί παιδιά (παιδικοί σταθμοί, κατασκηνώσεις κλπ.), ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο.