Την καθυστέρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, επισήμανε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην ομιλία του, παρουσία της Προέδρου Ursula von der Leyen και ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μεϊμαράκης, αφού χαιρέτισε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι αν και από το περασμένο καλοκαίρι η Ελληνική Κυβέρνηση είχε επισημάνει το πρόβλημα καταθέτοντας πρόταση, φτάσαμε στον χειμώνα χωρίς να έχουμε λάβει κανένα μέτρο.

Υπογράμμισε με έμφαση ότι οι δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης έπρεπε να είχαν ληφθεί χθες και ότι η αυριανή Σύνοδος Κορυφής δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια για καθυστέρηση.

Ολόκληρη η παρέμβαση έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η επικείμενη σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, οφείλει να δώσει γενναίες λύσεις. Το χρωστάει στον ευρωπαίο πολίτη, ο οποίος βλέπει την έκρηξη των τιμών, την επισιτιστική κρίση, τον πληθωρισμό και αδυνατεί να καλύψει τις βασικές του πλέον ανάγκες. 

Προς αυτήν την κατεύθυνση χαιρετίζουμε τη χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ωστόσο έχει καθυστερήσει πολύ. Από πριν το καλοκαίρι είχαμε επισημάνει το πρόβλημα και είχαν κατατεθεί στοχευμένες προτάσεις ιδιαίτερα από την Ελληνική Κυβέρνηση για τη μείωση των τιμών της ενέργειας. Αφήσαμε ωστόσο ένα μεγάλο διάστημα να περάσει και φτάσαμε στον χειμώνα χωρίς να έχουμε λάβει κανένα μέτρο. Φανταστείτε πώς θα ήμασταν και πόσους νεκρούς θα μετρούσαμε αν είχαμε καθυστερήσει τόσο πολύ και με τα εμβόλια στο θέμα της πανδημίας.

Πρέπει λοιπόν να κινηθούμε πολύ γρήγορα και η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει άλλο περιθώριο. Πρέπει να βρούμε λύσεις χθες, για να ανακουφίσουμε τον ευρωπαίο πολίτη αυτόν τον χειμώνα.

Η Ένωση πρέπει να επιβεβαιώσει τον ρόλο της, κόντρα σε εθνικά και εγωιστικά συμφέροντα και να κάνει πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που περιμένει ο ευρωπαίος πολίτης.»