Με προβληματισμό συλλέγει πληροφορίες και ζυγίζει τα δεδομένα η Αθήνα για τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, μικρού βεληνεκούς, από τον στρατό της Τουρκίας, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι αρμόδιοι Έλληνες αξιωματούχοι κάνουν λόγο για επίδειξη ισχύος της Άγκυρας και σημειώνουν ότι «επρόκειτο για μία πειραματική δοκιμή ενός πυραύλου που δεν έχει ακόμη ενταχθεί στην άμυνα της Τουρκίας».

Στρατιωτικές πηγές υπερθεματίζουν το αξιόμαχο του στρατεύματος και επαναλαμβάνουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. Ωστόσο, δεν παύει να προβληματίζει η δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου. Στο ίδιο μήκος κύματος με τη στρατιωτική ηγεσία κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια, ο οποίος έκανε λόγο για πρωτοφανή προκλητικότητα.

«Πρωτοφανείς προκλήσεις»

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανείς. Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για τις επαφές που είχα στο Κάιρο, στο Λονδίνο, στη Βαλέτα, για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο. Κρίνω ότι είναι απολύτως θετικό ότι πέρα από τις δηλώσεις που έγιναν υπήρξε σαφής κατανόηση των ελληνικών θέσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επισκέπτεται την Ουκρανία.

Ερμηνεία

Διπλωματικές πηγές αποδίδουν το κρεσέντο τουρκικών απειλών, στην ενίσχυση της χώρας μας σε αέρα και θάλασσα, τόσο με τα Ραφάλ και τα αναβαθμισμένα F16, όσο και με τις φρεγάτες Μπελαρά που έρχονται, ενώ ο Ερντογάν διαπραγματεύεται σκληρά για να αναβαθμίσει η Τουρκία τα δικά της F16.