«Το έργο στο Ελληνικό προχωρά κανονικά, έχει ολοκληρωθεί το 70% της υπογειοποίησης της λεωφόρου Ποσειδώνος, έχει ξηλωθεί η πίστα του παλαιού αεροδρόμιου και ξεκινά η θεμελίωση του πύργου», αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή “Secret” με τον Παναγιώτη Τζένο.

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «κωμικές» τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για διπλά εγκαίνια, ενώ είπε πως το Ελληνικό θα έχει κατοικίες για πλούσιους, ωστόσο θα έχει για όλους παραλία, πάρκο, ελεύθερο χώρο, χώρους άθλησης, εστιατόρια και μαγαζιά.

«Πρώτοι σε απορρόφηση»

Σε ότι αφορά το καλάθι του νοικοκυριού, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε στον Παναγιώτη Τζένο, ότι θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του μήνα. Για το ΕΣΠΑ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «προχωρά κανονικά και η Ελλάδα είναι πρώτη σε απορρόφηση σε δύο δείκτες».

Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε στην εκπομπή του Παναγιώτη Τζένου ότι «στην Ελλάδα υπάρχει επάρκεια φυσικού αερίου και δεν θα υπάρξει έλλειμμα ενέργειας το χειμώνα».

«Στόχευση»

Αναφορικά με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζουν τη ΝΔ ως κόμμα παιδοβιαστών, ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για «εμετική στόχευση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».



Αναλυτικά η συνέντευξη

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για τα εγκαίνια του Ελληνικού και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ:  Είναι κωμικό, εμείς κάναμε εγκαίνια με τον κ.Λάτση, όλη την εταιρεία LAMDA, όλους τους εργαζομένους, τις κατασκευαστικές εταιρείες που χτίζουνε. Το έργο στο Ελληνικό προχωράει κανονικά, έχουν ήδη δημοπρατηθεί κατασκευαστικά έργα ύψους 220 εκατομμυρίων. Έχει ολοκληρωθεί αυτή τη στιγμή το 70% περίπου της υπογειοποιήσεως της λεωφόρου Ποσειδώνος, έχει φτάσει στο δεύτερο όροφο το κτήριο για τα ΑΜΕΑ που είχαμε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες και έχει ξηλωθεί ο διάδρομος προσγείωσης και τώρα γίνεται η αποκάθαρση του εδάφους από τα διάφορά μέταλλα και υλικά τα οποία ήταν εκεί.  Τις ερχόμενες εβδομάδες, περίπου σε ένα μήνα θα ξεκινήσει και η θεμελίωση του πύργου άρα το χρονοδιάγραμμα  είναι όπως πρέπει, χθες εγκαινιάστηκε το πραγματικό εργοτάξιο, το θέμα των διπλών εγκαινίων είναι κωμικό. Πριν από ενάμιση χρόνο είχαμε βρεθεί με τον κ. Πρωθυπουργό με τέσσερις υπουργούς με κανέναν άλλο, ήμασταν εγώ, ο Σταϊκούρας, η Μενδώνη και ο Παπαθανάσης για να γίνουμε μάρτυρες στην πρώτη κατεδάφιση του πρώτου κτηρίου συμβολικά και είχαμε πει τότε, το είχε πει και η εταιρεία, ότι αυτά δεν είναι τα επίσημα εγκαίνια γιατί η πανδημία δεν επέτρεπε να καλέσουν κόσμο και είχαμε πει ότι θα κάνουμε επίσημα εγκαίνια όταν η πανδημία επιτρέψει να υπάρξει κόσμος. Αυτό έγινε επιτρεπτό χθες και έτσι έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του έργου. Είχε πάρα πολύ κόσμο, χαρά.

Για την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ: Υπήρχε εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν εκεί και ο κ. Φλαμπουράρης και ο κ. Πιτσιόρλας. Εγώ θα επιμείνω ότι το Ελληνικό θα πρέπει να το βλέπουμε σαν ένα έργο που ενώνει, ένωσε τρεις κυβερνήσεις με ιδεολογικές διαφορές.  Δεν θα μείνω καθόλου στο  τι έλεγε ο κ. Τσίπρας στην αρχή και τι έκανε, τα αφήνω αυτά στο παρελθόν, μ’ ενδιαφέρει τι έκανες ως κυβέρνηση που τελικά προχώρησε το έργο και αντί να μεμψιμοιρούμε για το Ελληνικό ας το ευχαριστηθούμε ως μια συλλογική μας εθνική μας επιτυχία.

Για το ποιο ήταν το βασικότερο εμπόδιο που καθυστέρησε το έργο στο Ελληνικό: Ήταν ασύλληπτης πολυπλοκότητας το έργο αυτό, και εγώ ομολογώ δεν είχα συλλάβει το μέγεθος της πολυπλοκότητας. Ήταν 9 υπουργεία συναρμόδια, η Περιφέρεια Αττικής, τρεις δήμοι, η Εκκλησία της Ελλάδος, ιδιοκτήτες ακινήτων όμορων, ενοικιαστές παράνομοι εντός του χώρου, τα κτήρια των ΑΜΕΑ, τα κοινωνικά ιατρεία. Ήταν ένα κουβάρι το Ελληνικό. Το Ελληνικό μας έδωσε δύο μεγάλα πλεονεκτήματα. Επειδή δουλεύαμε πολύ πιεστικά και με πολύ σφικτό τρόπο γιατί αλλιώς δεν θα τελείωνε ποτέ το Ελληνικό, και ευχαριστώ και τον Πρωθυπουργό που αναγνώρισε και την προσωπική μου συμβολή και τον κ. Λάτση και τον κ. Αθανασίου κάναν και οι τρεις πολύ τιμητική αναφορά και σε μένα αλλά θέλω να ξέρετε ότι ήμασταν από πάνω σε βαθμό τμηματάρχη υπουργείου, σε βαθμό διευθυντού συναρμόδιου υπουργείου, σε βαθμό πλωτάρχου του Λιμενικού. Δεν αφήσαμε τίποτα στην τύχη του, αυτό μας έδωσε μια πολύ μεγάλη γνώση. Οι  νομοθετικές  μας πρωτοβουλίες  στη συνέχεια για τη μείωση της γραφειοκρατίας  εμπεριέχουν πάρα πολύ από τη γνώση που συναντήσαμε στον Ελληνικό δηλαδή πολλά πράγματα που μας δυσκόλεψαν τα αφαιρέσαμε  στην πορεία από την γραφειοκρατία για τις επόμενες επενδύσεις. Και το άλλο που μας έδωσε είναι ότι μάθαμε  αυτή την τεχνική με το συνεργείο αυτό στο υπουργείο Ανάπτυξης, σήμερα τρέχουμε με το ίδιο συνεργείο τη Microsoft, τρέξαμε την ONEX για τα ναυπηγεία Ελευσίνας, τρέχουμε τώρα μια καινούργια επένδυση στο Λαύριο, όλα αυτά τα τρέχουμε μέσα από αυτό το συνεργείο δηλαδή με την ίδια λογική.

Για το αν το έργο στο Ελληνικό απευθύνεται μόνο στους πολύ ευκατάστατους: Είναι τελείως ψευδές αυτό.  Προφανώς το Ελληνικό έχει μέσα κατοικίες που είναι για τους πολύ πλουσίους καμία αντίρρηση όμως έχει παραλία ελεύθερη σε όλους τους έλληνες πολίτες τρία χιλιόμετρα καταπληκτική. Έχει πάρκο μεγαλύτερο του Hyde park, ελεύθερο σε όλους. Χώρους άθλησης ελεύθερους σε όλους καταπληκτικούς, εστιατόρια, μαγαζιά ελεύθερα σε όλους και χθες ανακοίνωσε ο κ. Λάτσης ότι η εταιρεία Lamda  σκοπεύει να επιδοτήσει η ίδια ορισμένες κατοικίες ώστε να γίνουν οικονομικά προσιτές και σε ανθρώπους που δεν μπορούν να βάλουν τα χρήματα αυτά από την τσέπη τους.

Για το καλάθι του νοικοκυριού: Δεν πρέπει να τα βρουν τα super market  μεταξύ τους, δεν πρέπει να υπάρχει καμία συνεννόηση μεταξύ τους και δεν υπάρχει.  Αν κάνουν μεταξύ τους συνεννόηση θα έχει απόλυτο δίκιο η Επιτροπή Ανταγωνισμού, τέτοια όμως συνεννόηση μεταξύ τους δεν υπάρχει και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει, είναι ανταγωνιστές και μάχονται.  Σκοπός είναι να ξεκινήσει το καλάθι και πριν την τροπολογία, θα ολοκληρωθεί και νομοθετικά αλλά δεν θέλω να περιμένω. Πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να λειτουργεί. Κάθε αλυσίδα θα φτιάξει το καλάθι με τον τρόπο που θέλει εκείνη δεν μπορώ εγώ να υποδείξω σε μια αλυσίδα αν θα βάλει privet label  ή θα βάλει επώνυμα είναι δικό της λογαριασμός. Το καλάθι θέλουμε να ανανεώνεται κάθε 7 ή 14 μέρες. Θα είναι αναρτημένο στο ekatanalotis  το  καλάθι κάθε αλυσίδας και η ίδια η εταιρεία θα κάνει προωθητικές ενέργειες.

Για το νέο ΕΣΠΑ: Το ΕΣΠΑ προχωράει πάρα πολύ καλά κάναμε και την ανακοίνωση για τις περιφέρειες προχθές στη Λάρισα, εκεί που με κατηγόρησε ο κ. Τσίπρας ότι είχα παει για να αγοράσω ρακέτες. Πήραμε πρώτοι την έγκριση από όλη την Ευρώπη. Το πρώτο πρόγραμμα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα είναι το πολύ σε δύο εβδομάδες  στον αέρα 700 εκατομμύρια, για την ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικά το νέο ΕΣΠΑ πηγαίνει πάρα πολύ γρήγορα.  Έχουμε πάρει πρώτοι την έγκριση σε όλη την Ευρώπη, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που το έχουμε γρηγορότερα απ’ όλες τις άλλες χώρες . Αν είδατε προχθές η ευρωπαϊκή επιτροπή έβγαλε έναν πινάκα με τις χώρες που συνολικά απορροφούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η Ελλάδα είναι πρώτη στους δύο από τους τρεις δείκτες και δεύτερη στον τρίτο. Όλα αυτά είναι πραγματική οικονομία, όταν λεει η Ευρώπη ότι είμαστε πρώτοι σε δαπάνες ευρωπαϊκών προγραμμάτων σημαίνει λεφτά που μπαίνουν κάθε μέρα στην  πραγματική οικονομία. Είναι λεφτά που πληρώνονται και μπαίνουν στην οικονομία.

Για το τι τον κάνει να πιστεύει ότι θα έχουμε έναν καλύτερο χειμώνα από την υπόλοιπη Ευρώπη: Σε επάρκεια φυσικού αερίου είμαστε πολύ καλύτερα από τις περισσότερες χώρες. Έχουμε φτιάξει τις εγκαταστάσεις που πρέπει, παίρνουμε LNG σταθερά, δεν θα έχουμε έλλειμμα ενέργειας στην Ελλάδα και αυτό μας κάνει να έχουμε έναν ηπιότερο χειμώνα από ότι οι χώρες του Βορρά που θα έχουν έλλειμμα ενέργειας. Εμείς θα έχουμε πρόβλημα τιμών  προφανώς αλλά δεν θα έχουμε έλλειμμα ενέργειας.   

Για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζει τη ΝΔ ως κόμμα παιδοβιαστών: Μετά τον τσακωμό που είχα με τον κ. Σπίρτζη βλέπω ότι έχει πέσει αυτή η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή αυτή η σπέκουλα που πήγαν να κάνουν και να χρεώσουν τη ΝΔ ως κόμμα παιδοβιαστών είτε με τον Μαμουλάκη είτε με τον Σπίρτζη είτε με τη Βαγενά πιστεύω ότι έχει μαζευτεί. Πιστεύω ότι και η δική μου αντίδραση τους έδειξε ότι υπάρχουν κάποια όρια που δεν μπορεί να ξεπερνάνε. Είναι προφανές ότι αυτό που πήγε να επιχειρηθεί δηλαδή να χρεωθεί στη δικιά μας παράταξη ο παιδοβιασμός λόγω του ότι ο Μίχος ήταν στέλεχος της ΝΔ είναι μια εμετική στόχευση, δεν είναι πολιτική κριτική είναι μια αθλιότητα την οποία έπρεπε να κόψει ο ΣΥΡΙΖΑ και χαίρομαι που βλέπω  ότι κάπως την έχει κόψει.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι θα πάμε έτσι τοξικά μέχρι τις εκλογές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ;

Απάντηση: Αν τους επιτρέπαμε ναι αλλά δεν θα τους επιτρέψουμε...