Με «κινούμενη άμμο» μοιάζει η τακτική που ακολουθούν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καθώς συνεχώς αλλάζει ή προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, ανάλογα και με τα γεγονότα που επικαθορίζουν την επικαιρότητα. Η πολύμηνη προεκλογική περίοδος έχει μετατρέψει την κούρσα σε μαραθώνιο, οπότε οι ανατροπές θεωρούνται αναμενόμενες έως και δικαιολογημένες.

Εκεί, ωστόσο, όπου δεν φαίνεται να υπάρχουν ουσιαστικές ανατροπές είναι στο πεδίο των δημοσκοπήσεων, όπου η πρωτιά της Ν.Δ. με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει να μην απειλείται σε καμία περίπτωση, ενώ υπαρκτή είναι η τάση να κλείσει η ψαλίδα του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. σε σχέση με τα ποσοστά των δύο κομμάτων στις εθνικές εκλογές του 2019.

Τα γκάλοπ

Η παγιωμένη εικόνα, ωστόσο, που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις σε συνδυασμό με τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών είναι προφανές ότι επηρεάζουν την τακτική των τριών κομμάτων. Οι προσεκτικοί παρατηρητές των τακτικών της Νέας Δημοκρατίας. έχουν διαπιστώσει πως όλο το τελευταίο διάστημα κάνει στοχευμένες κινήσεις, προκειμένου να διεισδύσει σε συγκεκριμένα κοινά. Για παράδειγμα, είναι εμφανής η προσπάθεια του πρωθυπουργού να απευθυνθεί στις νεότερες γενιές, που παραδοσιακά είναι το πιο δύσκολο ακροατήριο για την Κεντροδεξιά. Μια σειρά από ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, όπως αυτές για τους φοιτητές και τα στεγαστικά δάνεια, πέρα από τις πραγματικές ανάγκες που εξυπηρετούσαν, είχαν στόχο να φέρουν πιο κοντά τις γενιές αυτές με τις θέσεις της Ν.Δ.

Η συνέντευξη

Στην ίδια λογική ήταν και η κίνηση του πρωθυπουργού να δώσει συνέντευξη στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου, την οποία παρακολουθούν κυρίως οι νεότερες ηλικίες.

Συν τοις άλλοις, φαίνεται πως υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική και για να προστατευθούν τα «δεξιά πλευρά» της Ν.Δ. Οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιούνται απέναντι στην Τουρκία βοηθούν τον κ. Μητσοτάκη να μην έχει καμία διαρροή προς τα δεξιά του, τερματίζοντας τις όποιες ορέξεις για συγκεκριμένο (ακρο)δεξιό κόμμα. Με βάση τα προαναφερθέντα, ο κ. Μητσοτάκης έχει χαράξει στρατηγική αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές, επιδιώκοντας φυσικά στις πρώτες να πετύχει το υψηλότερο δυνατό ποσοστό. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαία η αναφορά που είχε κάνει στη ΔΕΘ περί «τερατογένεσης», καθώς θέλει με όλους τους τρόπους να θέσει το δίλημμα μεταξύ του ιδίου και της συνεργασίας που μπορεί να προκύψει από τη συμμαχία του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Γκρίνιες

Τα πράγματα μοιάζουν δυσοίωνα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι εκτιμήσεις που γίνονταν στην Κουμουνδούρου το καλοκαίρι, μετά και τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις, πως θα υπάρξουν ριζικές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, διαψεύστηκαν πλήρως. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει παρατεταμένη στασιμότητα στις δημοσκοπήσεις, η οποία έχει γίνει πλέον αντικείμενο σχολίων αμηχανίας στο εσωτερικό του κόμματος.

Το έθεσε πρώτος ο Νίκος Φίλης στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αμφισβητώντας εμμέσως τη στρατηγική του κόμματος και ιδιαίτερα το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει τα ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι απευθύνεται στους «κυρ-Παντελήδες», δηλαδή τους λεγόμενους «νοικοκυραίους». Προσπαθώντας ο κ. Τσίπρας να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο «ψυχές» του κόμματος, φαίνεται πως θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να τονώσει τον προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας ότι η στείρα καταγγελτική ρητορική δεν αποδίδει καρπούς.

Με ρόλους

Ηδη πληροφορίες αναφέρουν πως θέλει να βάλει στο κομματικό παιχνίδι τα στελέχη που μετέχουν στο think tank που είχε συγκροτήσει, αναθέτοντάς τους συγκεκριμένους ρόλους. Παράλληλα, μελετώντας τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, ο κ. Τσίπρας διαπιστώνει ότι ένα σημαντικό κομμάτι από το στελεχιακό δυναμικό του δεν «τραβάει». Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν πληροφορίες για αλλαγές στο συνολικό κάδρο της Κουμουνδούρου και για προσθήκες στελεχών εκτός των στενών κομματικών τειχών.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, μετά από μια μακρά περίοδο όπου κυριάρχησε στον λόγο του κόμματος το ζήτημα των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη, χωρίς ενυπωσιακή επιρροή στους πολίτες, διαφαίνεται πως ξαναζεσταίνουν τις προγραμματικές μηχανές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Η αρμόδια επιτροπή υπό τον Νίκο Χριστοδουλάκη τρέχει τις σχετικές διαδικασίες και μάλιστα το επόμενο διάστημα θα γίνουν μια σειρά από θεματικές εκδηλώσεις.

Μεγάλη εκδήλωση

Για παράδειγμα, οι επιτελείς του κ. Ανδρουλάκη θέλουν στις 23 Οκτωβρίου, όταν θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, να κάνουν στη μνήμη της μια μεγάλη εκδήλωση για τα θέματα της δημόσιας υγείας. Αντίστοιχες εκδηλώσεις για ζητήματα ενέργειας, ακρίβειας και ελληνοτουρκικών σχέσεων ετοιμάζουν και οι νομαρχιακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς ο στόχος του προέδρου του κόμματος είναι να εντάξει στο παιχνίδι την οργανωμένη βάση. Παραλλήλως, η Χ. Τρικούπη δρομολογεί δυναμική αναδιάρθρωση των τομέων του κόμματος, για να υπάρχει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τις εθνικές εκλογές. Στο επίκεντρο της ρητορικής του κ. Ανδρουλάκη είναι και το ζήτημα της αυτονομίας του κόμματος, κλείνοντας κάθε σενάριο για συνεργασία είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 15 Οκτωβρίου 2022.