Επιστροφή στον στόχο για προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων σηματοδοτεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα το πρωί με υψηλόβαθμα στελέχη κορυφαίων εταιριών στο διεθνές επιχειρηματικό στερέωμα. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 10:00 με αντιπροσωπεία μεγάλων επιχειρήσεων από την Ιαπωνία, στο Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται να παρουσιάσει τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις που προσφέρει η χώρα μας για τους υποψήφιους επενδυτές, όπως είναι η μείωση των φόρων, η ψηφιοποίηση υπηρεσιών και η δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Αναμένεται επίσης να τονίσει πως η Ελλάδα θα έχει φέτος τη σημαντικότερη και ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και ότι είναι σε τροχιά ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 να επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά και να αναλύσει τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Αναλυτικότερα τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας για επενδυτική δραστηριότητα θα παρουσιάσουν στους Ιάπωνες επιχειρηματίες ο υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου Αλέξης Πατέλης.

Όπως εξάλλου είχε επισημάνει προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης, «οι επενδύσεις, ειδικά σε τομείς αιχμής, αποτελούν πάντα αδιαπραγμάτευτη και σταθερή μας προτεραιότητα. Όχι μόνο γιατί δημιουργούν εθνικό πλούτο και νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αναστέλλοντας το brain drain, δημιουργώντας μία νέα τάση επιστροφής νέων στην πατρίδα μας, αλλά γιατί ταυτόχρονα αυτές οι επενδύσεις κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν συνολικά την επιχειρηματική δράση. Ενώ, ταυτόχρονα, αναβαθμίζουν και την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη αξιοποίησης διεθνών κεφαλαίων».

Παρόντες στη σημερινή συνάντηση θα είναι συνολικά 15 στελέχη κορυφαίων ιαπωνικών εταιριών και μέλη της διοίκησης του Keidanren: Πρόκειται για τον «ιαπωνικό ΣΕΒ», που αριθμεί ως μέλη συνολικά 1.281 εταιρίες.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που θα δώσουν σήμερα το «παρών» στο Μέγαρο Μαξίμου, διά των εκπροσώπων τους, είναι οι εξής:

  • Hitachi (ηλεκτρικές συσκευές, νέες τεχνολογίες)
  • Sumitomo (επιχειρηματικός όμιλος)
  • Japan Airlines (αεροπορική)
  • Nomura Holdings (χρηματοδοτική εταιρία συμμετοχών)
  • ANA Holdings (αεροπορική)
  • Mitsubishi Electric (ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη)
Το ενδιαφέρον ιαπωνικών ομίλων για την χώρα μας είναι πλέον πιο «ζωηρό», αν σταθμίσει κανείς και το γεγονός ότι πρόσφατα η ιαπωνική NTT DATA, η 6η μεγαλύτερη εταιρία υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής διεθνώς, εισήλθε στην ελληνική αγορά, ιδρύοντας ένα νέο γραφείο, μέσα από το οποίο επιδιώκει να εδραιώσει την ηγετική της θέση στην Ευρώπη, ενώ η Hitachi θα προμηθεύσει το Μετρό Θεσσαλονίκης με νέους συρμούς οι οποίοι θα λειτουργούν χωρίς οδηγό, μέσω ενός υπεραυτόματου συστήματος και παράλληλα φέρεται να έχει ευρύτερο ενδιαφέρον για τους σιδηροδρόμους στη χώρα μας.