Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, αλλά και ο καλύτερος συντονισµός της αντιπολιτευτικής παρουσίας του κόµµατος εντός του Κοινοβουλίου αναµένεται να βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κ.Ο.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, το δίληµµα που θα προτάξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να περιγράψει το διακύβευµα στις κάλπες των εθνικών εκλογών θα είναι «ανοχή στον αυταρχισµό και την αδικία ή δηµοκρατική ανατροπή;», ενώ στην προσπάθειά του να αντικρούσει την κριτική της κυβέρνησης περί «σύµπλευσής» του µε τον ΣΥΡΙΖΑ, που µπορεί να οδηγήσει σε «τερατογενέσεις» -αν στην ίδια συµµαχία ενταχθούν ΜέΡΑ25 ή ΚΚΕ-, ο Ν. Ανδρουλάκης θα εξηγήσει πως «ο φόβος για επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν µπορεί να είναι το άλλοθι της Νέας ∆ηµοκρατίας για να παραµένει στο απυρόβλητο».

Το πρόγραμμα

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει στους βουλευτές του το επικαιροποιηµένο πρόγραµµα της Χαριλάου Τρικούπη, έργο του πρώην υπουργού Οικονοµικών Ν. Χριστοδουλάκη και της επιστηµονικής οµάδας που τον πλαισιώνει, ζητώντας από τα µέλη της Κ.Ο. να το «επικοινωνήσουν» στην κοινωνία µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στόχος του Ν. Ανδρουλάκη είναι να κερδίσει στη συνείδηση του εκλογικού σώµατος την αξιοπιστία που δεν διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και να εµφανιστεί ως µια εναλλακτική δύναµη εξουσίας, που δεν επενδύει στον «λαϊκισµό» και την «παραπλάνηση» των πολιτών, για να υφαρπάξει ευκαιριακά την ψήφο τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης -εφόσον η συζήτηση δεν αναλωθεί µόνο στην παρουσίαση του προγράµµατος από τον Ν. Χριστοδουλάκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στο µείζον ζήτηµα της διακυβέρνησης της χώρας, καθώς υπάρχουν πολλοί βουλευτές που υποστηρίζουν ότι η θέση «ούτε µε τη Ν.∆. ούτε µε τον ΣΥΡΙΖΑ» δεν συνιστά ικανοποιητική απάντηση, κάτι άλλωστε που το εισπράττουν και από την επαφή τους µε τον κόσµο και τους ψηφοφόρους τους.

Εκ διαμέτρου αντίθετοι

Επιπλέον, αυτή η θολή και ασαφής τακτική γεννά πολλές φορές και διγλωσσία, καθώς εντός της Κ.Ο. καταγράφονται δύο γραµµές: από τη µια, το αντι-ΣΥΡΙΖΑ µπλοκ και, από την άλλη, το αντιµητσοτακικό. Ηδη τις προηγούµενες ηµέρες αυτό εκφράστηκε από βουλευτές, που δήλωναν πως µε τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεργαζόταν ούτε µε το πιστόλι στον κρόταφο, µε πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Α. Λοβέρδου, ενώ άλλοι, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης, θεωρούν εφικτή τη νίκη των προοδευτικών δυνάµεων απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη και µάλιστα αφήνουν να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο µπορεί να αποτυπωθεί και στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Επάνω σε αυτή την ιδιότυπη διγλωσσία για το θέµα των συνεργασιών καταγράφεται και µια επιµέρους διαφοροποίηση στο ερώτηµα εάν το ΠΑΣΟΚ θα συµβάλει ή όχι στην ακυβερνησία.

Κορυφαία στελέχη του κόµµατος, κυρίως αυτά που ανήκουν στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ µπλοκ, δηλώνουν ευθέως πως η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε πολιτική αστάθεια και θα βρεθεί λύση «κυβερνητικής σταθερότητας», αν δεν «βγαίνουν τα κουκιά». Από την άλλη, επειδή στο εσωτερικό τόσο της Κ.Ο. όσο και του κόµµατος υπάρχουν υπολογίσιµες φωνές, που διαµηνύουν στον Ν. Ανδρουλάκη να µη µετατρέψει το κόµµα σε «δεκανίκι» της ∆εξιάς ή βολικό εταίρο του Κ. Μητσοτάκη, είναι µια κατάσταση που δεν µπορεί να την αγνοήσει.

Εισηγήσεις

Επιπλέον, η κατηγορία αυτή των στελεχών δεν είναι εχθρική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προς τον Αλ. Τσίπρα. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σηµασία, διότι ανάµεσα στις εισηγήσεις που δέχεται τις τελευταίες ηµέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι να στείλει ένα µήνυµα προς τους προοδευτικούς ψηφοφόρους και τους αντιµητσοτακικούς πως η προοπτική σύγκλισης του ΠΑΣΟΚ µε την Αριστερά περνά µέσα από την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. ∆ηλαδή να θέσει θέµα αντικατάστασης του Αλ. Τσίπρα και τότε ίσως η συζήτηση περί συνεργασιών τεθεί σε άλλη βάση.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 8 Οκτωβρίου 2022.