Ελλάδα και Αίγυπτος χτίζουν κοινό «τείχος» απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου για τους υδρογονάνθρακες.

Την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και έστειλαν σαφές και ηχηρό μήνυμα για την υπεράσπιση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.

«Η Τουρκία εκβιάζοντας και ασκώντας πιέσεις σε λιβυκούς παράγοντες προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα με το “μνημόνιο” του 2019», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ τόνισε πως είναι υποχρέωση της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα.

«Τρία χρόνια αργότερα, η Τουρκία επιδιώκει, για άλλη μια φορά, να εκμεταλλευτεί την ταραχώδη κατάσταση στη Λιβύη για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και να εγκαθιδρύσει μια περιφερειακή ηγεμονία», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ταυτόχρονα επεσήμανε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η υπογραφή του «μνημονίου» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα καταγγέλθηκε από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία και πολλές άλλες χώρες.

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παραχωρήσει στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας σε περιοχές όπου δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην συμφωνία που υπεγράφη πριν από δύο χρόνια στο Κάιρο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία δημιουργεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα για την Ελλάδα, καθώς και για την Αίγυπτο.

«Η Ελλάδα έχει την πρόθεση και την υποχρέωση να υπερασπιστεί τα δικαιώματα αυτά με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο χάρτης που έδειξε ο Δένδιας στον Σούκρι 

Την ίδια ώρα, ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας αποδίδει καρπούς και «φρενάρει» τα τουρκολιβυκά σχέδια για γεωτρήσεις στην περιοχή.

Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η Κατερίνα Τσαμούρη, οι Τούρκοι και τα μέλη της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο».

Δείχνοντας τον χάρτη που ακολουθεί στον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, ο Νίκος Δένδιας εστίασε στην μπλε γραμμή και στην ΑΟΖ που έχουμε οριοθετήσει με την Αίγυπτο.
63445ae06947c
Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη είναι ότι το λιβυκό δικαστήριο ετοιμάζεται να ακυρώσει την τουρκολιβυκη συμφωνία. Αυτό λέει η - καλά ενημερωμένη - Amal Bugaighis, μέλος του Libyan Political Dialogue Forum, που λειτουργεί υπό την «ομπρέλα» του ΟΗΕ.