Σε διπλωματική αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα προχωρά η Ελλάδα, μετά τη συνεχιζόμενη προκλητική ρητορική και επιθετική στάση της Άγκυρας. «Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα. Αυτή είναι η πραγματικότητα», υπογράμμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, την ώρα που οι κ. Δένδιας και Χαρδαλιάς βρίσκονταν σε «ειδικές αποστολές» στην Αίγυπτο και στην Ουάσινγκτον αντίστοιχα.

«Η ελληνική κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να αφήσω καμία πρόκληση να περάσει αναπάντητη» διαμήνυσε το απόγευμα της Παρασκευής από την Πράγα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ετοιμάζεται για τη νέα συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Στις 20-21 Οκτωβρίου συνέρχονται ξανά οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., αυτή τη φορά για την τακτική Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υποδεχθεί στην Αθήνα τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ενώ στις 7-8 Νοεμβρίου 2022 ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετέχει στις εργασίες της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27), που θα πραγματοποιηθεί στην αιγυπτιακή πόλη Σαρμ-Ελ-Σέιχ.

Συνάντηση με την Τρας

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ήδη γίνει επαφή του Μεγάρου Μαξίμου με την Ντάουνινγκ Στριτ και έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο και συνάντησή του με την Λιζ Τρας, μόλις δύο μήνες μετά την εκλογή της στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου (μίας εκ των εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο).

Σημαντικές είναι και οι διαβουλεύσεις που γίνονται επί μήνες από το Υπουργείο Εξωτερικών με την Αλβανία, για την προσφυγή στη Χάγη που θα οδηγήσει στη χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Στην Πράγα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε κατ’ ιδίαν τον Έντι Ράμα και αναφέρθηκε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, ενώ τόνισε ότι η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχει συμφωνηθεί, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις καλής γειτονίας, αξιοποιώντας την πλήρη δυναμική τους.

Στις ΗΠΑ

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς παραμένει στις ΗΠΑ, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Ντέρεκ Χόγκαν, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όπως ανακοινώθηκε, οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν τη στενή συμμαχική και εταιρική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και διεθνών οργανισμών.

Συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με επίκεντρο την ενίσχυση της στενής στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ ενώ έμφαση δόθηκε στη χρήση των υποδομών της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας και του Στεφανοβίκειου για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και της Συμμαχίας καθώς και στη στρατηγική αξία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ο οποίος όχι μόνο έχει αποδειχθεί κρίσιμος στην παροχή υποστήριξης στο ΝΑΤΟ, μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αναδείχθηκε σε βασικό περιφερειακό ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων, μειώνοντας την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Προκλήσεις

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκαν στην τρέχουσα κατάσταση και τις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας των αναθεωρητικών τάσεων που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στις εξελίξεις στη Λιβύη και στο ζήτημα του παράνομου νέου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στον τομέα των υδρογονανθράκων καθώς και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις συνέπειές της στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα.

 Για παραβίαση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και για προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευθεί την κατάσταση στη Λιβύη, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο.

«Η Τουρκία εκβιάζοντας και ασκώντας πιέσεις σε λιβυκούς παράγοντες προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα με το “μνημόνιο” του 2019», τόνισε ο κ. Δένδιας, ενώ τόνισε πως είναι υποχρέωση της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα.

«Για άλλη μια φορά»

«Τρία χρόνια αργότερα, η Τουρκία επιδιώκει, για άλλη μια φορά, να εκμεταλλευτεί την ταραχώδη κατάσταση στη Λιβύη για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και να εγκαθιδρύσει μια περιφερειακή ηγεμονία», τόνισε ο κ. Δένδιας και επεσήμανε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η υπογραφή του μνημονίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα καταγγέλθηκε σαφώς από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία και πολλές άλλες χώρες.

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παραχωρήσει στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας σε περιοχές όπου δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα», υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.