Στα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζει τις απώλειες στην παγκόσμια οικονομία, για την περίοδο από το 2022 έως το 2026, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επιπλέον, στο πλαίσιο ομιλίας της, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του ΔΝΤ, παραδέχθηκε αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το επόμενο έτος επί τα χείρω, καθώς τον προσδιόρισε κάτω του 2,9%, δηλαδή του ποσοστού που ήταν το πιθανότερο. Σε έκθεση του ΔΝΤ που θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, θα επιβεβαιώνεται του λόγου το ασφαλές. Για το τρέχον έτος, πάντως, η εκτίμηση φέρει την οικονομική δραστηριότητα στο 3,2%, αντί του 6,1% το 2021.

Γι’ αυτό, κιόλας, στην ίδια ομιλία, η κ. Γκεοργκίεβα κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να λάβουν δραστικότερα μέτρα που θα αφορούν στον πληθωρισμό, πριν το πλήγμα που προκληθεί από αυτόν γίνει καίριο και ανθεκτικό στο χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των επιτοκίων και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, που προφανώς θα συνοδεύονται με συνέπειες στην ανάπτυξη, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις κεντρικές τράπεζες με στιβαρότητα και ουδόλως υπαναχώρηση.

Το μέγεθος της γερμανικής Οικονομίας είναι 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, όσο δηλαδή προσδιορίζονται οι απώλειες.

«Η παγκόσμια οικονομία είναι σαν ένα πλοίο σε ταραχώδη νερά», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ και έχει πολλούς λόγους για να το λέει: η πανδημία της Covid-19 με τα συμπαρομαρτούντα της, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή. «Τεράστια αύξηση στο κόστος ενέργειας και τροφίμων», όπως είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, που συνέχισε λέγοντας πως «μεγάλα προβλήματα ανακύπτουν από το γεωπολιτικό κατακερματισμό».

Παρ’ όλη την τάση για συμβουλή, η κ. Γκεοργκίεβα χαρακτήρισε «μέχρι στιγμής ικανοποιητικές» τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζιτών, με βάση όσα ανέφερε η «Wall Street Journal». Το Ταμείο είναι αντίθετο σε ό,τι αφορά τους οργανισμούς και τους οικονομικούς αναλυτές που μιλούν για «πάγωμα» ή επιβράδυνση των επιτοκίων τους, ώστε να προλάβουν την ύφεση. Η κ. Γκεοργκίεβα είναι απόλυτη: «Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον όσο επώδυνα και αν είναι».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης, η 69χρονη Βουλγάρα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συμπαρασταθούν με μέτρα στήριξης στους πληγέντες από την άνοδο των τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα. Αλλά τα δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα. «Μην παρέχετε επιδοτήσεις στους πλουσίους», είπε η ίδια.