«Η Ευρώπη κάποια στιγμή θα έφτανε στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου λέγοντας ότι αυτό δεν θα ήταν λύση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της

Αναφορικά με το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο: Χθες εδώ στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ήταν μια πολύ κρίσιμη στιγμή όταν η κα Φον ντερ Λάιν σε συνέχεια προς προηγούμενων εξαγγελιών που είχε κάνει εξήγγειλε ουσιαστικά ότι θα στείλει αυτή την επιστολή στους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ λέγοντας ότι ήρθε η στιγμή να μπει ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο και να γίνει και κάποια προσωρινή απεξάρτηση από την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με το φυσικό αέριο με στόχο να μονιμοποιηθεί ο αυτός ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι μια πρόταση που ο έλληνας πρωθυπουργός είχε κάνει μαζί με 4-5 άλλα σημεία από τον Μάρτιο και κάτι το οποίο συζητείτο εδώ και πολύ καιρό αλλά δεν είχε φτάσει να γίνει κοινά αποδεκτό. Υπήρξε πίεση από 15 κράτη μέλη με μια κοινή τους επιστολή μεταξύ των οποίων και μεγάλες χώρες και το αποτέλεσμα είναι ότι φαίνεται έχουμε κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφορικά με τα 200 δις αυτοχρηματοδότησης της Γερμανίας: Η αλήθεια είναι ότι όταν η Γερμανία ανακοίνωσε αυτό το τεράστιο πακέτο 200 δις χρηματοδότησης και υποστήριξης της οικονομίας της δημιουργήθηκε μια πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια από πολλά κράτη μέλη υπό την έννοια ότι η Γερμανία χρόνια τώρα προμηθεύεται φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία με αποτέλεσμα να είναι η βιομηχανία της πάρα πολύ ανταγωνιστική όμως το αποτέλεσμα και αυτής της επιλογής της Γερμανία είναι τώρα ότι ο Πούτιν έχει ένα εργαλείο για να μας εκβιάζει ενεργειακά και η κίνηση αυτής της Γερμανίας, η οποία έχει το δημοσιονομικό περιθώριο να στηρίξει τους πολίτες της και τις επιχειρήσεις, ενόχλησε πάρα πολύ διότι θεωρήθηκε ότι δεν είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και ενότητας, είναι μια κίνηση όπου ο ισχυρός βοηθάει τους δικούς του ανθρώπους και μια κίνηση η οποία πλήττει την ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Η ουσία είναι, όπως λεει ο Κ.Μητσοτάκης εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι έχουμε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και θέλει μια ευρωπαϊκή λύση, όπως αντιμετωπίσαμε στο επίπεδο της πανδημίας που κάναμε κοινή προμήθεια εμβολίων έτσι και τώρα πρέπει να κάνουμε κοινή προμήθεια και αποθεματοποίηση του φυσικού αερίου έτσι τώρα πρέπει να παρέμβουμε στην αγορά. Εμείς φιλελεύθεροι είμαστε σε θέματα οικονομίας αλλά η αγορά αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί με καθαρούς όρους προσφοράς και ζήτησης, έχουμε έναν πόλεμο και έναν εκβιασμό και πρέπει να υπάρξει αυτή τη στιγμή μια παρέμβαση. Εγώ πάντα ήμουν αισιόδοξη ότι η Ευρώπη έστω και αργά θα έφτανε σε αυτό το συμπέρασμα γιατί είναι θέμα υπαρξιακό. Αν δεν λύσουμε αυτά τα προβλήματα για τους πολίτες μας θα γυρίσουν εναντίον της Ενωμένης Ευρώπης και αυτό στο γεωπολιτικό σκηνικό στο οποίο βρισκόμαστε θα ήταν καταστροφικό για όλους.

Ένας από τους λόγους που καθυστερεί η Ευρώπη να πάρει αυτές τις αποφάσεις είναι γιατί η Γερμανία είναι ένας μεγάλος παίκτης και έχει μια τρικομματική κυβέρνηση η οποία απαρτίζεται από έναν σοσιαλιστή ο οποίος θέλει να δώσει επιδόματα, από έναν φιλελεύθερο ο οποίος δεν θέλει να αυξήσει τους φόρους για να μπορέσει να δώσει επιδόματα και τους πράσινους οι οποίοι θέλουν να μεταβούμε σε μια νέα μορφή ενέργειας όσο πιο γρήγορα γίνεται και η συνεννόηση μεταξύ τους για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση έχει καθυστερήσει όλη την Ευρώπη. Το λεω αυτό για να καταλάβετε πόση σημασία έχει σε περιόδους κρίσεων αλλεπάλληλων να υπάρχει μια καθαρή δομή που παίρνει γρήγορες και σωστές αποφάσεις. Για αυτό η αυτοδυναμία έχει σημασία.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον κ. Βελόπουλο: Νομίζω ότι έχει ξεκαθαριστεί από όλους στη ΝΔ ότι ο κ. Βελόπουλος δεν είναι λύση.