«Το ερώτημα είναι εάν θα κάνουμε μια πρόγνωση λειτουργώντας αυτοκριτικά, αναστοχαστικά, ή εάν θα μείνουμε αιχμάλωτοι των φόβων μας, μιας μοιρολατρικής αντίληψης για την εξέλιξη της ιστορίας και μιας αμεριμνησίας η οποία έχει επανέλθει παρά την σκληρή εμπειρία των μνημονίων. Υπνοβατούμε και νομίζουμε ότι αυτά που συμβαίνουν γύρω μας είναι ένα πολύ κακό όνειρο, και κάποια στιγμή θα ξυπνήσουμε και θα έχουν λυθεί τα προβλήματα. Δεν είναι όνειρο ούτε καν εφιάλτης, είναι μια νέα πραγματικότητα ένας νέος παγκόσμιος συσχετισμός», τόνισε μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών στον τελευταίο κύκλο του συνεδρίου με θέμα «Ένα σαφές εθνικό πρόταγμα για την Ελλάδα 2050» ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθηγητής, ΑΠΘ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ο τρόπος με τον οποίο γεννήθηκε το ελληνικό κράτος, το οποίο στη συνέχεια προσπάθησε να συγκροτήσει μια κοινωνία και μια εθνική ιδεολογία έχει εμφυσήσει στο έθνος την αντίληψη ότι είναι ενεργούμενο της ιστορίας», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος. «Ότι υπάρχουν συνωμοσίες, εχθροί, μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες καθορίζουν την μοίρα μας και το έθνος δεν είναι υποκείμενο της ιστορίας. 'Αρα και δεν έχει ευθύνη και δεν έχει την δυνατότητα. Εάν δεν "σπάσουμε" αυτή τη δυνατότητα, η οποία έχει επηρεάσει βαθύτατα τον χαρακτήρα των Ελλήνων, εάν δεν βρούμε το υποκείμενο της ιστορίας το οποίο ασκεί μια ηγεμονία να οδηγήσει την Ελλάδα τα επόμενα τριάντα χρόνια, θα σερνόμαστε. Εάν κυριαρχήσει η αντίληψη ότι πρέπει να είμαστε αδρανείς γιατί ο χρόνος λειτουργεί, εξ' ορισμού, υπέρ ημών, θα υποστούμε συντριπτικά χτυπήματα. Αυτό που εμποδίζει την συγκρότηση του υποκειμένου είναι το πολιτικό σύστημα το οποίο είναι πολύ στενό και καθυποτάσσει και μαραζώνει τις δυνάμεις της κοινωνίας και του έθνους. Εάν δεν ανοίξει το πολιτικό σύστημα δεν θα μπορέσει ούτε η οικονομία να λειτουργήσει με την ταχύτητα που θέλει η αγορά, ούτε η κοινωνία των πολιτών, γιατί το ανώτερο στάδιο της κοινωνίας των πολιτών, είναι η πολιτική κοινωνία. Θέλουμε ανθρώπους που δεν φοβούνται να πουν την αλήθεια», υπογράμμισε.

Στην ερώτηση για το αν το κίνητρο οργάνωσης του Συνεδρίου συνδέεται με μια κίνηση πολιτικής υστεροβουλίας, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ορθά κοφτά πως «Δεν υποδύομαι κάτι. Ούτε αποδέχομαι τη λογική «τραβάτε με κι ας κλαίω. Αν θελήσει η χώρα να μας ψάξει θα μας βρει. Αν μας ζητήσει η χώρα να βοηθήσουμε, θα βοηθήσουμε φυσικά, όπως μπορούμε, Δεν σημαίνει αυτό ότι έχεις πολιτική υστεροβουλία».

Τέλος, επισήμανε ότι το 2050 πρέπει να έχουμε μια Ελλάδα εθνικά ακέραιη, με εδαφική ακεραιότητα, αξιοπρέπεια και κοινωνική συνοχή. «Να έχουμε μια κοινωνία που να σέβεται τη Φιλελεύθερη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, να είμαστε στην Ευρώπη που πρέπει να υπάρχει και να είναι ισχυρή, μια κοινωνία με ενεργειακή επάρκεια και προοπτική».