Με αναπτερωμένο ηθικό μπαίνει στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς η κυβέρνηση, καθώς μια σειρά ενεργειών και εξελίξεων εντός του Σεπτεμβρίου – όπως αποτυπώνεται στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων– αναίρεσε την εικόνα του Αυγούστου, που είχε δημιουργηθεί κυρίως λόγω της υπόθεσης με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Πλέον η διαφορά που καταγράφεται μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, τόσο στις δημόσιες όσο και στις κυλιόμενες που διεξάγει η κυβέρνηση, είναι της τάξης των οκτώ μονάδων. Τα στοιχεία που φαίνεται να αντέστρεψαν το κλίμα είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ –και κυρίως, όπως τονίζουν συνεργάτες του με γνώση των σφυγμομετρήσεων, η εμπιστοσύνη των πολιτών ότι θα τις υλοποιήσει– αλλά και η εμφάνισή του στη Νέα Υόρκη στον ΟΗΕ και ιδίως η υπεροχή ως προς την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια που φαίνεται να καταγράφεται έναντι του Αλέξη Τσίπρα στη διαχείριση των Ελληνοτουρκικών και των εθνικών θεμάτων εν γένει.

Οι εκλογές, ωστόσο, απέχουν ακόμα περίπου οκτώ μήνες και ο πρωθυπουργός θέλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το διάστημα αυτό για να τρέξει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και έργα υποδομών. Την ίδια ώρα θα συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και αλλού, για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας και τη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι των ανατιμήσεων. Αυτό αναμένεται να τονίσει και στην πρώτη φθινοπωρινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που είναι προγραμματισμένη γι’ αυτή την Τρίτη το πρωί, πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για την Πράγα και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Υπό τον Σκέρτσο

Ηδη σχεδόν όλο το καλοκαίρι η Γενική Γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης, υπό τον Ακη Σκέρτσο, βρισκόταν σε διαρκή συνεννόηση με τους υπουργούς και τα επιτελεία τους για την κατάρτιση των ετήσιων σχεδίων δράσης για το 2023. Ο σχεδιασμός, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, καλύπτει ολόκληρη τημχρονιά. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να δείξει ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη την επομένη κιόλας των εκλογών, εφόσον σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο, χωρίς να χάσει ούτε μία ημέρα. Ετσι, την περασμένη Τρίτη, αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, έγινε η αναλυτική εισήγηση από τους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Ακη Σκέρτσο, σχετικά με το «Ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της κυβέρνησης για το 2023» και ειδικότερα για τα σχέδια δράσης των υπουργείων. Με έκπληξη, μάλιστα, ορισμένοι αντιλήφθηκαν ότι κάποια από τα ορόσημα για το 2023 αφορούν το δεύτερο μισό της χρονιάς, μετά δηλαδή τις εκλογές, για την υλοποίηση των οποίων όμως απαιτείται εντατική προετοιμασία.

Τα στοιχεία που φαίνεται ότι αντέστρεψαν το κλίμα είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ

Οι υπουργοί θα πάρουν τους τελικούς μπλε φακέλους με τα ολοκληρωμένα σχέδια δράσης στις 15 Νοεμβρίου και το εθνικό σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής θα εγκριθεί στο σύνολό του στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη φετινή χρονιά, τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει αθροιστικά 1.913 έργα και 486 δράσεις, που εκτείνονται χρονικά μέσα σε όλη την επόμενη χρονιά. Από τα 1.913, περισσότερα από τα μισά, δηλαδή τα 1.019, αφορούν την οικονομία και την ανάπτυξη, εκεί δηλαδή που θα κριθεί εν πολλοίς και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και τελικά η απόδοσή της στις κάλπες. Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, έχει θέσει ως στόχο η ανάπτυξη φέτος να ξεπεράσει το 5% και του χρόνου το 2%, «σε εποχή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν ύφεση», όπως έχει τονίσει. Από τα έργα υποδομών, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε δύο μεγάλα οδικά έργα στην Κρήτη και την Κεντρική Ελλάδα.

Για το πρώτο, τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης, το τμήμα Νεάπολη - Αγιος Νικόλαος, που θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ άμεσα αναμένεται να στηθούν τα πρώτα εργοτάξια και να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Το επόμενο διάστημα θα μπει στην τελική ευθεία καιτο τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη, που υλοποιείται με ΣΔΙΤ.

«Πολύ σημαντικό»

Ως προς τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας, Ε-65, το βόρειο τμήμα του, που θα συνδέσει τα Τρίκαλα με τα Γρεβενά (έχει ήδη μπει εργολάβος), κρίνεται ως πολύ σημαντικό έργο συνολικά για τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία και ήταν ένα από τα δώδεκα πρώτα έργα που εντάχθηκαν προς υλοποίηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.Αλλα έργα υποδομών στο σχέδιο δράσης του 2023 είναι η εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, η αναβάθμιση και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, παρεμβάσεις αναβάθμισης περιφερειακών λιμένων, επενδύσεις στο εθνικό αρδευτικό δίκτυο μέσω ΣΔΙΤ και ανάπτυξη τουριστικών λιμένων.

Το Μαξίμου θέλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το διάστημα μέχρι τις εκλογές, για να τρέξει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και έργα υποδομών

Οσο για το προσεχές τρίμηνο, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι σαφείς – πέραν της συντονισμένης δράσης που απαιτείται για να κινηθεί η χώρα με ασφάλεια μέσα σε μια απρόβλεπτη ενεργειακή κρίση. Οι προτεραιότητες αυτές αφορούν συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, όπως είναι ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος, η αναδιοργάνωση του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, ο νέος κώδικας φορολογικής διαδικασίας, το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των ανηλίκων, το νομοσχέδιο για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του Σωφρονιστικού Κώδικα.

Κομβική προτεραιότητα παραμένει, βέβαια, η βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που θα δώσουν μέσα στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται μια σημαντική ένεση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Επείγει η εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, και στη συνέχεια η εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την τρίτη δόση, ύψους 3,6 δισ., πάλι εντός του φετινού έτους.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 1/10