Η 'Ωρα του Λαού - Ελληνοφρένεια best of
Η 'Ωρα του Λαού - Ελληνοφρένεια best of Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
androulakis
Πολιτική

Παρακολουθήσεις: Στην Εξεταστική Επιτροπή ο Νίκος Ανδρουλάκης - Οι τροπολογίες που προτείνει το ΠΑΣΟΚ

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θα επισημάνει ότι προσωπικά ο ίδιος αλλά και συνολικά το κόμμα του θα επιμείνουν στην ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης

Σήμερα στις 10 το πρωί αναμένεται να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Μάλιστα, μια μέρα πριν καταθέσει στην Εξεταστική ο Νίκος Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟK κατέθεσε τρεις τροπολογίες, που αφορούν την ΕΥΠ και την ΑΔΑΕ. «Πριν κλείσει η εξεταστική επιτροπή θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές» σημειώνει η βουλευτής του κόμματος, Ευαγγελία Λιακούλη.

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι απαξιώνει το έργο της εξεταστικής, σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το ert.gr αναφορικά με τις τροπολογίες που κατέθεσε η Χαριλάου Τρικούπη, επισημαίνοντας ότι με δική του πρόταση συγκλήθηκε η επιτροπή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Ανδρουλάκης θα επισημάνει ότι προσωπικά ο ίδιος αλλά και συνολικά το κόμμα του θα επιμείνουν στην ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης ενώ παράλληλα θα τονίσει ότι απαιτούνται ριζικές θεσμικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει τρεις τροπολογίες οι οποίες προτείνουν:

  • Την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος υπαγωγής της ΕΥΠ στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ η ρύθμιση στοχεύει «στην αποκατάσταση του κύρους της ΕΥΠ, καθώς αποκόπτεται η σχέση της με τον στενό πυρήνα του επιτελικού κράτους και αφετέρου καθίσταται πολύ πιο συγκεκριμένη η υπουργική ευθύνη, μετά και την καταχρηστική επίκληση της «αντικειμενικής ευθύνης» από μετακλητούς υπαλλήλους του πρωθυπουργικού γραφείου».
  • Την επαναφορά ρυθμίσεων που σύμφωνα με το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη αποκαθιστούν το καθεστώς διαφάνεις καθώς προβλέπουν ότι οι διατάξεις που επιβάλλει την άρση του απορρήτου οφείλουν να περιέχουν τα εξής στοιχεία:
α) το όργανο που διατάσσει την άρση,

β) τη δημόσια αρχή ή τον εισαγγελέα ή τον ανακριτή που ζητούν την επιβολή της άρσης,

γ) τον σκοπό της επιβολής της άρσης

δ) τα μέσα ανταπόκρισης ή επικοινωνίας στα οποία επιβάλλεται η άρση,

ε) την εδαφική έκταση εφαρμογής και τη χρονική διάρκεια της άρσης,

στ) την ημερομηνία έκδοσης της διάταξης,

ζ) το όνομα του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνεται το μέτρο της άρσης και τη διεύθυνση διαμονής τους, εφόσον είναι γνωστή,

η) την αιτιολογία επιβολής της άρσης.

  • Την επαναφορά διατάξεων για άρση του απορρήτου προκειμένου η ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για τους λόγους παρακολούθησής τους από την ΕΥΠ.