Τη σταδιακή μετατροπή της χώρας σε κόμβο για τις νέες τεχνολογίες και σε ψηφιακή πύλη της νοτιοανατολικής Ευρώπης έρχεται να επισφραγίσει η μεγάλη επένδυση της Google που θα ανακοινωθεί σήμερα το μεσημέρι, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις 10:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin, ενώ στις 12:00 θα παραβρεθεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση της Google, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκεί αναμένεται να ανακοινωθεί η κατασκευή data center και η ενίσχυση των υποδομών cloud του αμερικανικού κολοσσού του διαδικτύου, στην Ελλάδα, καθώς και η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Πρόσφατα εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), Matt Brittin. Στη συνάντηση συζητήθηκε η προοπτική αύξησης των επενδύσεων της Google στη χώρα μας, η ευρύτερη αξιοποίηση εργαλείων που ήδη διαθέτει η Google στην Ελλάδα για προγράμματα ψηφιακής κατάρτισης και επιχειρηματικότητας, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, όπως επίσης και τα σχέδια της εταιρείας για υπόγεια καλώδια που θα συνδέουν Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή (Blue Submarine Cable System).

Όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, απτή απόδειξη της επενδυτικής ελκυστικότητας της χώρας και της προόδου που έχει σημειωθεί την τελευταία τριετία ιδίως στην ψηφιακή μετάβαση, αποτελεί και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιλεγεί η Ελλάδα για νέες σημαντικές επενδύσεις από παγκόσμιους κολοσσούς των νέων τεχνολογιών όπως η Microsoft, η Google, η Cisco και η Amazon. Σημειώνουν δε ότι η επένδυση της Microsoft στη χώρα μας ξεκίνησε από μια συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής της εταιρείας Brad Smith στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2020.

Όπως έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την προσέλκυση μεγάλων εταιριών τεχνολογίας «όχι μόνο διότι δίνουμε δυνατότητες, κίνητρα, καλό ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά και διότι εμείς οι ίδιοι στην κυβέρνησή μας πιστεύουμε βαθιά μέσα μας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελεί απλά έναν μονόδρομο που όποιος δεν τον ακολουθήσει θα είναι ουραγός των εξελίξεων, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την πατρίδα μας. Μια ευκαιρία για την πατρίδα μας να κάνει ένα πραγματικό άλμα στο μέλλον».

Πέρα από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, πρόσφατα επισημοποιήθηκε η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για το φιλόδοξο σχέδιο «East to Med data Corridor»: Ένα νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων (data cable), που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και το οποίο αναμένεται να κοστίσει ως και 1 δις ευρώ.