Σε νέες προκλήσεις αναμένεται να προχωρήσει σήμερα, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα.

Όπως μεταδίδει ο τουρκικός Τύπος, στη συνεδρίαση θα τεθούν επί τάπητος τα «ελληνικά ζητήματα», όπως οι «προκλήσεις» και η «στρατιωτικοποίηση» των νησιών, ενώ θα συζητηθεί και ο τρόπος αντίδρασης.

Ενδεικτικά του κλίματος που προσπαθεί να συντηρήσει η Άγκυρα είναι τα ρεπορτάζ στα τουρκικά μέσα. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να παρουσιάζουν χάρτες με ελληνικά νησιά, τα οποία εμφανίζουν ως απειλή για την Τουρκία.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet, Αχμέτ Χακάν ανέφερε στο CNN Turk: «Λοιπόν εδὠ βρίσκεται αυτό το νησί που είναι σχεδόν κάτω από τη μύτη μας. Είναι η Σάμος σε απόσταση 2 χιλιομέτρων. Έχει πληθυσμό 33.000 ανθρώπων κι εδώ έχουν στείλει 18 τεθωρακισμένα οχήματα. Εδώ σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα νησί με αποστρατιωτιικοποιημένο καθεστώς. Aυτή η κίνηση παραβιάζει τον όρο της Συνθήκης της Λωζάνης. Κι εδώ είναι η Λέσβος, είναι κοντά στην Τουρκία σε απόσταση 10 χιλιομέτρων. Έχει πληθυσμό 114.880 και οι ΗΠΑ έστειλαν 23 τεθωρακισμένα οχήματα.Δηλαδή αυτά τα δυο νησιά δεν πρέπει να στρατιωτικοποιηθούν».


«Ψύχραιμη η Ελλάδα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις τόνισε πως «η Ελλάδα μένει με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές της θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών και τη συμπαράσταση των συμμάχων της».