Ίχνος αυτοκριτικής δεν είχε η σημερινή φραστική επίθεση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, από το βήμα της Βουλής, κατά του νεοσύστατου θεσμού του προσωπικού γιατρού, στον οποίο έχουν ήδη εγγραφεί 4,15 εκατ. πολίτες της χώρας μας.

Για τον Ανδρέα Ξανθό, όμως, ο θεσμός έχει ήδη… αποτύχει, αν και η πλήρης λειτουργία του έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2023.

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Ξανθός ισχυρίσθηκε, μεταξύ άλλων, ότι “η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον προσωπικό γιατρό έχει ήδη ναυαγήσει. Το μόνο που έχει γίνει είναι η απλή αντιστοίχιση πληθυσμού κυρίως με γιατρούς του Δημόσιου τομέα (Κέντρων Υγείας- ΤΟΜΥ και Περιφερειακών Ιατρείων ), υπό την απειλή των «προστίμων» προς τους πολίτες, που έχουν αναγκάσει πολύ κόσμο να επιλέξει γιατρούς μακριά από τον τόπο κατοικίας του, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί. Έτσι όμως οδηγούμαστε σε ένα σύστημα προσωπικού γιατρού χωρίς άμεση επαφή και διαπροσωπική σχέση με τον ασθενή ! Σε συνδυασμό μάλιστα με την παγκόσμια πρωτοτυπία να μπορούν να έχουν ρόλο προσωπικού γιατρού υπερεξειδικευμένοι γιατροί όπως ογκολόγοι, φυσίατροι, αιματολόγοι, γαστρεντερολόγοι κλπ , το «μοντέλο Πλεύρη» οδηγεί σε πλήρη σε «μετάλλαξη» της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και σε «κακοποίηση» του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος πρέπει κατά προτεραιότητα να βασιστεί στις δημόσιες δομές υγείας, στη διεπαγγελματική συνεργασία με τους υπόλοιπους υγειονομικούς της ΠΦΥ, στην πρόληψη-προαγωγή της υγείας και στην κοινοτική φροντίδα”...

Η απάντηση ήρθε από τον ίδιον τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη“Να έρχεστε όμως να κάνετε μία κριτική τη στιγμή που αντικειμενικά, εξ’ αντικειμένου, δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο δικός σας οικογενειακός γιατρός απέτυχε και υποχρεωθήκατε να αναδιπλωθείτε, να πάτε σε μισθοδοσία το μήνα και σταματήσατε όλο το πλαίσιο του οικογενειακού γιατρού.

Θα έπρεπε τώρα να πείτε ότι πράγματι ξεκινάει μια προσπάθεια ότι χρειάζεται να υπάρχει προσωπικός γιατρός, ότι ΄που υπάρχουνε δυσλειτουργίες, αυτές οι δυσλειτουργίες με την παρουσία των γιατρών θα διορθωθούν και εκεί πέρα θα μπορούσαμε να κάνουμε μια συζήτηση.

Η ουσία είναι μία και κλείνω. Μακρηγόρησα, αλλά απαντώ ουσιαστικά για καμιά 20αριά ερωτήσεις Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες έχω δεχθεί, ότι για πρώτη φορά και οι θεσμοί έχουν εντυπωσιαστεί σας πληροφορώ από την παρουσία των πολιτών που υπάρχει.