Απέρριψε τα σενάρια περί συνεργασίας με την Ελληνική Λύση ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή. Όπως είπε, «με το κόμμα του Βελόπουλου μας χωρίζουν παρά πολλά».

Για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία, ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ισορροπήσει και έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Επιπλέον, εκτίμησε ότι η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου για τα F-16 έχει μείνει πίσω από πλευράς ΗΠΑ.

Τουρκία και σενάρια

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο, είπε πως ο Ερντογάν είναι αδίστακτος και ικανός για όλα. Τόνισε, πάντως, ότι δεν θα γίνει άμεση επίθεση προς την χώρα μας.



Αναλυτικά η συνέντευξη

Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, είπε στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή:

Για το αν οι εξελίξεις στην Ιταλία μπορεί να δημιουργήσει σκέψεις σε κάποιους για κυβερνητική συνεργασία ΝΔ-Ελληνικής Λύσης: Δεν το βλέπω αυτό και το έχει πει και ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Με την Ελληνική Λύση μας χωρίζουνε πάρα πολλά,όχι μόνο σε επίπεδο προγράμματος, διεθνούς προσανατολισμού της χώρας, αξιών αλλά θα έλεγα ότι ο δικός μας πολιτικός λόγος βασίζεται στον ορθό λόγο, ο πολιτικός λόγος  της Ελληνικής Λύσης είναι βασισμένος στο συναίσθημα και στη δημαγωγική του εκμετάλλευση και νομίζω ότι δεν υπάρχει αυτή η βάση.  

Ερώτηση: Σε αυτό το συναίσθημα και τη δημαγωγική εκμετάλλευση πιστεύετε ότι κινήθηκε και ο συνασπισμός στην Ιταλία;

Απάντηση: Σε μεγάλο βαθμό ναι και αυτό είναι και το βασικότερο, δεν είναι τόσο τα ακροδεξιά που υπάρχουν προφανώς αλλά το βασικό στην Ιταλία είναι το τεράστιο πρόβλημα κυβερνησιμότητας που έχει.  Έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο διάττοντες αστέρες να κεφαλαιοποιούν την απογοήτευση του ιταλού ψηφοφόρου όπως ο Πέπε Γκρίλο που εξαφανίστηκε, όπως ο Μπερλουσκόνι απ’ αυτόν ξεκίνησε... Γενικά εδώ και τριάντα χρόνια μετά την  κατάρρευση του παλιού πολιτικού συστήματος  στις αρχές του ‘90 η Ιταλία δεν έχει καταφέρει να ισορροπήσει. Δεν μπορεί να προχωρήσει στις μεγάλες  μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται με εξαίρεση κάποια διαλείμματα τεχνοκρατών πρωθυπουργών.

Για το αν πιστεύει ότι η Μελόνι θα κάνει «κωλοτούμπα»: Θα κάνει όπως έχουν κάνει και οι προηγούμενοι. Η Ιταλία έχει πάρα πολλά προβλήματα μπροστά της εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, αυτά τα εύκολα που έλεγε στην αντιπολίτευση  και από αυτό βασικά ωφελήθηκε ήταν η μόνη που δεν συμμετείχε  στην κυβέρνηση Ντράγκι και πήρε όλη τη δυσαρέσκεια και την κυβερνητική φθορά των υπολοίπων αλλά αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί.

Αναφορικά με την είδηση ότι ενεργοποιείται η αμυντική συνεργασία  του Κατάρ με την Τουρκία είπε: Μένει να επιβεβαιωθεί, δεν πιστεύω ότι το Κατάρ θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση διότι έχει τα δικά του προβλήματα ασφαλείας για να αποδυναμώσει την άμυνά του. Ότι υπάρχει αυτή η σχέση Τουρκίας –Κατάρ είναι γνωστή, είναι παλιά η Τουρκία στήριξε το Κατάρ στη διαμάχη του με τους  όμορους Άραβες. Έχει πάρει πολλά λεφτά το καθεστώς Ερντογάν από τον εμίρη του Κατάρ και είναι μια πολύ στενή σχέση αλλά να φτάσει μέχρι τη στάθμευση Rafale  σε μόνιμη  βάση στην Τουρκία είναι τραβηγμένη. Απομένει να το δούμε αυτό αλλά δείχνει την ανησυχία των Τούρκων για το γεγονός  ότι μένουνε πίσω στην αεροπορική ισχύ μετά την έξοδό τους από τα F35 και τα προβλήματα που έχουμε με τα F16.

Για την επίσκεψη Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Το σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι η επίθεση φιλίας που εξαπέλυσε ο Ερντογάν προς τους αμερικανούς και τη Δύση συνολικά, συναντήθηκε  με πολλούς γερουσιαστές, έδωσε πολλές συνεντεύξεις στα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης  της Αμερικής, είπε τα σωστά πράγματα για τη Ρωσία και περπάτησε  στο Central Park  σε αυτά τα «αυθόρμητα»  που ενορχήστρωσε νομίζω ότι απέτυχε και φαίνεται η αποτυχία γιατί δεν κατάφερε ούτε στο πόδι να δει τον Μπάϊντεν. Άρα η προσπάθειά του για τα F16 και για την  ευρύτερη προσέγγιση με τους αμερικανούς νομίζω ότι πάει πίσω.

Για το αν θα συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης και τον κ. Εντρογάν στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου: Όλα είναι ανοιχτά  δεν έχει κάτι κανονιστεί προς το παρόν.  Προφανώς εμείς είμαστε πάντοτε ανοιχτοί, τα επιχειρήματα μας ακλόνητα και όποτε προκαλούμαστε θα απαντάμε, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από αυτή τη συνάντηση. Δυστυχώς το καθεστώς Ερντογάν έχει επιλέξει το μια στο καρφί και μια στο πέταλο. 

Για το αν  φοβάται ένα ενορχηστρωμένο  θερμό επεισόδιο από την πλευρά του  κ. Ερντογάν  για να αναβάλει τις εκλογές: Ο  Ερντογάν είναι αδίστακτος  και είναι για όλα ικανός. Είναι ένας πάρα πολύ σκληρός παίκτης ο οποίος ξεκίνησε  από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης με μια πολύ σκληρή παιδική ηλικία και το τελευταίο που θέλει είναι να επιστρέψει σε αυτούς και ξέρει ότι μια πολιτική του ήττα ενδεχομένως να έχει και άλλες συνέπειες για αυτόν και την οικογένειά του άρα θα τα παίξει όλα για όλα.  Μέσα σε ένα πλαίσιο ωστόσο  γιατί τρελός δεν είναι. Δυο είναι τα σενάρια που με απασχολούν και με ανησυχούν δεν μιλάμε για άμεση επίθεση της Τουρκίας, αυτό δεν παίζει με τίποτα. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν την  αποτροπή, η ελληνική διπλωματική θέση είναι πανίσχυρη μια τέτοια κατάσταση θα τον ταύτιζε με τον Πούτιν και θα τον έφερνε σε πλήρη ρήξη με τη Δύση. Αυτό που ενδεχομένως θα επιχειρούσε είναι ένα επεισόδιο στη θάλασσα, μια στημένη προβοκάτσια που θα οδηγούσε σε μια κλιμάκωση.  Εκεί η απάντηση  η δικιά μας είναι ότι έχουμε τεράστια εμπειρία με τους τούρκους όλες αυτές τις δεκαετίες και ξέρουμε να χειριζόμαστε τέτοιου τύπου θέματα και το δεύτερο ανησυχητικό είναι το μεταναστευτικό. Όχι μόνο να μας στείλει αλλά και να δημιουργήσει μια ανθρώπινη τραγωδία την οποία επιχειρήσει να μας χρεώσει διότι σε αυτό τον πόλεμο προπαγάνδας ο Ερντογάν βρίσκει δυστυχώς πατήματα  και στο εσωτερικό της Ευρώπης.