«Δεν πέσαμε από τα σύννεφα μετά την επικράτηση της Άκρας Δεξιάς και της Μελόνι στην Ιταλία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος.

O ίδιος υπενθύμισε ότι στις εκλογές του 2012 η Χρυσή Αυγή ήταν τρίτο κόμμα στην Ελλάδα, ενώ είπε πως η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ τρομάζει και έκανε για την χειρότερη περίοδο του αυριανισμού.

Παράλληλα και σε ότι αφορά την 15η Νοεμβρίου και ενδεχόμενη πρόκληση στα Κατεχόμενα τόνισε ότι οι Τούρκοι δεν θα επιχειρήσουν ενσωμάτωση υπό τις παρούσες συνθήκες.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία είπε ότι είναι αυτονόητο ότι θα βρίσκεται στα ιδρύματα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του
 

Αναφορικά με τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών: Δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Στην Ιταλία πάντοτε υπάρχει ένα εξαιρετικά σκληρό ακροατήριο το οποίο έχει αναφορές στην περίοδο του Μουσολίνι αυτό είναι το γεγονός από εκεί και πέρα αυτό πρέπει να συνδυαστεί και με μια σειρά άλλων πραγμάτων τα οποία βιώσαμε στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία. Δηλαδή η άνοδος των άκρων συνδέεται και με ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα όπου έρχεται κάποιος ο οποίος με εύκολες λύσεις του λεει πως θα βγεις από τα αδιέξοδα. Το βιώσαμε ακριβώς στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχουν αμφιβολίες έναντι τοθ ευρωπαϊκού οικοδομήματος: Νομίζω ότι σχετίζονται με τα εσωτερικά προβλήματα της Ιταλίας. Η Μελόνι η οποία πιθανόν να είναι η αυριανή πρωθυπουργός έχει αλλάξει την εικόνα της τον τελευταίο καιρό, έχει προσπαθήσει να αποφύγει το φασιστικό της παρελθόν, η άλλη πλευρά η αριστερή, το δημοκρατικό κόμμα του Λέτα δεν μπόρεσε να πείσει με αυτά τα οποία είχε επιχειρήματα. Η Ιταλία έχει χρόνιο πρόβλημα, σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση του Μ.Ντράγκι δεν ήταν εκλεγμένη κυβέρνηση ήταν ορισμένη.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία θα συμπαρασύρει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Σας θυμίζω ότι στις εκλογές του 2012 η Χρυσή Αυγή ήταν το τρίτο κόμμα στην Ελλάδα και στις τελευταίες εκλογές η Χρυσή Αυγή δεν έπιασε το 3% για να μπει στη Βουλή. Πάντοτε υπάρχει αυτό τον ορίζοντα, επαναλαμβάνω ότι η Ευρώπη βιώνει αυτά που βιώσαμε εκεί την προηγούμενη δεκαετία. Η στροφή προς ακραία κόμματα, και δεν είναι μόνο η περίπτωση της Χρυσής Αυγής, την προηγούμενη δεκαετία είχαμε την ξαφνική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και την εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜ: Τον βάζετε στα άκρα τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το άνοιγμα που έκανε προς το ΠΑΣΟΚ περιόρισε κάπως τα πράγματα αλλά η ρητορική του ειδικά τον τελευταίο καιρό και άμα διαβάσετε την Αυγή τρομάζει. Είναι οι χειρότερες περίοδοι του αυριανισμού πιστεύω που βλέπουμε μέσα από αυτή την εφημερίδα. Είχαμε επίσης το ακραίο να κυβερνούν τη χώρα ο Τσίπρας και τον Καμμένο, όλα αυτά είναι ακραία πράγματα, είναι τερατογενέσεις. Τις ζήσαμε αυτές τις ακρότητες, και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε μια από φάση εσωτερικής καθάρσεως μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών του 2015 αλλά δεν είναι κάτι το οποίο μας είναι εντελώς άγνωστο.

Εκείνο το οποίο με ανησυχεί είναι ποιες θα είναι οι σχέσεις Ιταλίας με τη Ρωσία. Ο Μπερλουσκόνι ο οποίος θα είναι σύμμαχος της Μελόνι στη μελλοντική διακυβέρνηση είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Πούτιν πιέστηκε, ωθήθηκε στο να εισβάλει στην Ουκρανία ενώ ο Σαλβίνι, ο έτερος εταίρος, έθεσε ερώτημα κατά πόσο πρέπει να συνεχιστούν οι δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Νομίζω ότι εκεί θα είναι η πρώτη δοκιμασία που θα δεχτεί η ΕΕ σε σχέση με την αλλαγή πρωθυπουργού στην Ιταλία.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι δόθηκαν χρήματα από τη Ρωσία και σε ελληνικά κόμματα: Δεν θέλω να μπαίνω σε αυτή τη λογική, καλό είναι να μιλάμε όταν έχουμε στοιχεία παρά όταν έχουμε απλώς υποψίες. Ότι υπάρχει παρέμβαση των Ρώσων σε πολλές και διάφορες περιπτώσεις το βλέπουμε, μπορώ να σας αναφέρω την πιο «απλή περίπτωση» το γεγονός ότι η Ρώσοι πήγαν και έφτιαξαν Εξαρχία στην Αλεξάνδρεια γιατί αισθάνονται ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι απέναντί τους και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αντίπαλο δέος.

Ερωτηθεις για την ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ: Είναι λάθος να μπαίναμε στην λογική να απαντήσουμε στον Ερντογάν με το ίδιο ύφος με το οποίο μίλησε. Εγώ θεώρησα την ομιλία του Ερντογάν τραγική δηλαδή όλο αυτό το ύφος του ξεπεσμένου μεγαλείου το οποίο βρίσκει εχθρούς παντού και η μεγάλη Τουρκία... Η ομιλία του πρωθυπουργού έδωσε απαντήσεις χωρίς να ανεβάσει τους τόνους, έδωσε σωστές απαντήσεις. Και θεωρώ ότι κινήθηκε στη λογική δεν ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Το ότι έχω γείτονα τον τούρκο δεν σημαίνει ότι έχω εχθρό τον τούρκο σώνει και καλά, αυτό είπε ο Πρωθυπουργός. Από την άλλη μεριά αν διαβάσετε τον τουρκικό τύπο υπάρχει μια οξυμένη ρητορική από πλευράς Τουρκίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εγώ που τα παρακολουθώ χρόνια δεν την έχω ξαναδεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο οξυμένη.

Ερωτηθείς για την 15η Νοεμβρίου και αν εκτιμά ότι θα υπάρξει πρόκληση στα Κατεχόμενα: Πιστεύω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και με αυτά που συμβαίνουν στην Ρωσία και την Ουκρανία κάτι τέτοιο δεν θα το επιχειρούσαν οι Τούρκοι γιατί θα δημιουργούσε συνειρμούς προφανείς ότι η Τουρκία κάνει ότι και η Ρωσία. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν άλλα μέτωπα, εγώ θα εντόπιζα δύο σημεία, το ένα είναι το θέμα των αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Το τονίζουν υπερβολικά πολύ τον τελευταίο καιρό. Και το δεύτερο είναι το μεταναστευτικό που χρειάζεται και αυτό προσοχή. Διαπίστωσαν οι τούρκοι ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν με κινήσεις όπως αυτή που έκαναν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας του ’20 ή η προβοκάτσια που πήγαν να κάνουν με τη νησίδα στον Έβρο, κάτι ετοιμάζουν όμως.

Για τους φοιτητές στην Ουκρανία: Οι φοιτητές στην Ουκρανία οι οποίοι όντως είναι μέσα σε εμπόλεμη ζώνη και για τους οποίους θα υπάρξει ρύθμιση τις αμέσως επόμενες μέρες. Μιλάμε για 12 άτομα και πιθανόν άλλοι 2 οι οποίοι δεν είναι σίγουρο ότι ενδιαφέρονται να έρθουν.

Αναφορικά με τους έλληνες φοιτητές στη Ρωσία: Τρεις από αυτούς έχουν επικοινωνήσει με το υπουργείο Παιδείας ζητώντας να έρθουν ως βασικό επιχείρημα μεταφέρουν την αδυναμία ότι αδυνατούν οι γονείς τους να τους στείλουν χρηματικά εμβάσματα για να σπουδάσουν το οποίο είναι ένα αντικειμενικό γεγονός. Πραγματικά δεν μπορεί να τους στείλουν εμβάσματα γιατί η Ρωσία έχει κοπεί εντελώς, λόγω των κυρώσεων, από το παγκόσμιο σύστημα μεταφοράς χρημάτων το υπουργείο Εξωτερικών όμως με το οποίο έχω συνομιλήσει θα μπορεί να βοηθήσει αν χρειαστεί πάνω σε αυτό το θέμα να μεταφερθούν χρήματα μέσω των ελληνικών προξενείων εκεί. Από εκεί και πέρα οι συγκεκριμένοι φοιτητές δεν ζουν σε εμπόλεμη ζώνη.

Ερωτηθείς αν παγώνει το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας: Όχι έχει βγάλει ανακοίνωση η Αστυνομία η οποία το διαψεύδει. Προήλθε από την εφημερίδα Αυγή ένα τέτοιο δημοσίευμα το οποίο διαψεύστηκε αυτομάτως από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όταν αποφασίστηκε να μπει η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια είχαμε διαρκείς διαδηλώσεις τώρα θεωρείται κάτι αυτονόητο ότι η αστυνομία είναι μέσα στα πανεπιστήμια. Με ηρεμία, με επιμονή και υπομονή θα είναι κάτι το οποίο θα προχωρήσει. Τα πανεπιστήμια χρειάζεται να λειτουργούν σε καθεστώς ασφάλειας και η πανεπιστημιακή αστυνομία μπορεί να το διασφαλίσει αυτό.