Δεν έχει τέλος η τουρκική προκλητικότητα εναντίον της Ελλάδας και στη στρατηγική των απειλών και των προκλήσεων που εκτοξεύει η γειτονική χώρα, έχουν μπει και τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία ελέγχονται απόλυτα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να δημοσιεύσουν φωτογραφίες, στις οποίες αποτυπώνονται να αποβιβάζονται τεθωρακισμένα στα ελληνικά νησιά.

Με αυτό τον τρόπο, η Άγκυρα επιχειρεί να επαναφέρει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης, πυροδοτώντας ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την χώρα μας.

Η Αθήνα απαντά πως η εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα, καθώς και η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου, είναι οι βασικοί λόγοι, οι οποίοι έχουν οδηγήσει στην αμυντική ενίσχυση των νησιών.

Γι’ αυτό και το υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε πρόσφατα ότι οι αιτιάσεις αυτές της Άγκυρας δεν στέκουν νομικά, αλλά έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα, τροφοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την αστάθεια που προκαλεί η γειτονική χώρα με τις ενέργειές της.

Σύμφωνα με διεθνολόγους, με τις συγκεκριμένες κινήσεις, η Τουρκία δείχνει να θέλει να προετοιμάσει το έδαφος, με στόχο να δικαιολογήσει μία ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της χώρας μας.

Ενδεικτικό των προθέσεων της Άγκυρας είναι τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της Χουριέτ.

«Η Ελλάδα παρά τις προσκλήσεις δεν συμμετέχει σε καμία από τις συναντήσεις και τέτοιες προβοκάτσιες δείχνουν ποιος αυξάνει την ένταση, ποιος είναι ο επιθετικός και ποιος κάνει παράνομες ενέργειες. Όλα αυτά αποδεικνύουν αυτό», λέει χαρακτηριστικά.


Ανησυχεί η Αθήνα

Ο υπουργός Άμυνας, απαντώντας ουσιαστικά στον Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε με νόημα πως η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά δεν ξεχνάει.

«Αυτοί που σε καθημερινή πλέον βάση μας προσβάλουν και μας προκαλούν και μας προτρέπουμε να μην ξεχάσουμε, πρέπει να πάρουν την απάντησή τους. Εμείς τους απαντάμε ότι ούτε προκαλούμε, ούτε προσβάλουμε αλλά ναι δεν ξεχνάμε», σημείωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ωστόσο, η ολοένα και εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα ανησυχεί την Αθήνα, καθώς βλέπει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς οι σχέσεις του με την Δύση έχουν διαρραγεί λόγω των στενών του επαφών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ για πρώτη φορά βλέπει πολύ πιθανό το σενάριο να ηττηθεί στις προσεχείς εκλογές.

Τα δύο αυτά γεγονότα κάνουν τον Τούρκο πρόεδρο ιδιαιτέρως απρόβλεπτο και έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα, από τη στιγμή που δείχνει να παίζει το τελευταίο του χαρτί.