Μια είδηση σχετικά με μία αλλαγή στο δυναμικό του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε προ ημερών περίπου «στα ψιλά». Η είδηση ανέφερε ότι ο υπεύθυνος ψηφιακών Μέσων του πρωθυπουργού, Ερικ Παρκς, επιστρέφει στο Μαξίμου και «επιστρατεύεται» ως campaign strategist, υπεύθυνος δηλαδή για την καμπάνια των εκλογών. Ποια είναι η σημασία της είδησης αυτής; Οτι έχει ουσιαστικά ξεκινήσει για τη Νέα Δημοκρατία μια άτυπη, μακρά προεκλογική περίοδος, που θα ολοκληρωθεί το αργότερο την Κυριακή 21 Μαΐου, τελευταία πιθανή ημερομηνία για να στηθούν οι κάλπες, αφού στη συνέχεια ξεκινούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.

mitsotakis
Μπορεί, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συνομιλεί και να εμπιστεύεται εξωτερικούς συμβούλους, όπως ο Αμερικανός σύμβουλος στρατηγικής και δημοσκόπος Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ, ωστόσο ο προεκλογικός αυτός μαραθώνιος απαιτεί καθημερινή δουλειά τόσο στο Μαξίμου όσο κυρίως στο στρατηγείο της Ν.Δ. στην οδό Πειραιώς. Οι εντολές που φέρεται ότι έχει δώσει ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του που θα σχεδιάσουν και θα αρχίσουν να ξεδιπλώνουν την προεκλογική στρατηγική είναι σαφείς.

1. Πρέπει να γίνει καθαρό το δίλημμα που θα θέσει στους πολίτες πριν από τις κάλπες. Ο ίδιος το σκιαγράφησε στη ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο με το σύνθημα «δεύτερη εντολή προόδου ώστε να μη φλερτάρουμε ξανά με τη συμφορά» και «όχι δεύτερη φορά στη συμφορά», θέτοντας παράλληλα το ερώτημα «Αν όχι εμείς, ποιοι;». Το δίλημμα θα τεθεί ισχυρά και σε επίπεδο προσωπικής σύγκρισης, καθώς στη Ν.Δ. θα επιμείνουν να τονίζουν ότι οι ψηφοφόροι εκλέγουν και πρωθυπουργό και θα κληθούν να διαλέξουν μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

2. Η δεύτερη εντολή αφορά το λεγόμενο «αφήγημα» των εκλογών, τους λόγους δηλαδή για τους οποίους ο κόσμος πρέπει να δώσει νέα εντολή στον κ. Μητσοτάκη για να κυβερνήσει άλλη μία τετραετία. Τους μήνες πριν από τις εκλογές του 2019 το αφήγημα -ενώ πρωτύτερα είχε «απλωθεί»- είχε τελικά συμπυκνωθεί στο τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι - νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας - αυξημένο αίσθημα ασφάλειας». Ένα αντίστοιχα περιεκτικό μήνυμα θέλει να αναπτύξει το προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός, που έχει ήδη σταχυολογήσει σε δημόσιες παρεμβάσεις του τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας: μείωση των ανισοτήτων, στήριξη και ενίσχυση της νέας γενιάς, πιο γρήγορη και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης, αξιοποίηση συνδυαστικά των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για την ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της σχετικής πλειοψηφίας των πολιτών


3. Η τρίτη οδηγία που έχει δώσει ο κ. Μητσοτάκης αφορά τους τρόπους με τους οποίους μπορεί καλύτερα να απευθυνθεί στο (πολιτικό) Κέντρο, που εκτιμά ότι είναι και ο χώρος που του έδωσε την αποφασιστική νίκη και τη διαφορά των 8,5 μονάδων στις εθνικές εκλογές του 2019. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από το Βελλίδειο το περασμένο Σάββατο κάλεσε τις δυνάμεις που τον στήριξαν το 2019 να ανασυνταχθούν «και το ρεύμα της Δημοκρατίας και της Προόδου να συντονιστεί και πάλι, παραμερίζοντας τις διαφορές, για να συναντηθούμε στις μεγάλες αλλαγές, που τόσο χρειάζεται ο τόπος».

4. Η τέταρτη εντολή αφορά την προβολή του κυβερνητικού έργου. Αποτελεί πεποίθηση του πρωθυπουργού, όπως προκύπτει από μόνιμους συνομιλητές του στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι έχουν γίνει πολλές και μεγάλες αλλαγές σε πολλούς τομείς, από τα σχολεία / πανεπιστήμια και την ψηφιοποίηση του κράτους μέχρι τις υποδομές και το Μεταναστευτικό, τις οποίες αγνοεί εν πολλοίς ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου.

Ένα μέρος, λοιπόν, της στρατηγικής επικοινωνίας του προσεχούς οκταμήνου θα αφορά και την εκστρατεία προβολής του μεταρρυθμιστικού έργου της τελευταίας τριετίας, με τρόπο ώστε να καταλάβουν οι πολίτες πώς και σε ποια σημεία έχει αλλάξει η ζωή τους προς το καλύτερο. Φτάνοντας στην πρώτη κάλπη του Μαΐου, οι ψηφοφόροι θα έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση από αυτές (σ.σ.: απαιτεί ποσοστό άνω του 46% για το πρώτο κόμμα), συνεπώς στο Μαξίμου διαβλέπουν τον κίνδυνο της λεγόμενης «χαλαρής ψήφου».

Ο «γκουρού» των ψηφιακών Μέσων Ερικ Παρκς επιστρέφει στο Μαξίμου και «επιστρατεύεται» ως campaign strategist


Ένας από τους τρόπους να αποφύγουν αυτόν τον εκλογικό «σκόπελο» είναι να τονίσουν το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού από τα υπόλοιπα -πλην του πρώτουκόμματα.

Περί «Τερατογένεσης»

Η πρώτη κάλπη, αυτή της απλής αναλογικής, μπορεί πιθανώς να οδηγήσει μαθηματικά σε κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, «συγκυβερνήτες» τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιάνη Βαρουφάκη και με την ψήφο ανοχής του Δημήτρη Κουτσούμπα: ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «τερατογένεση» και θα επιμείνει σε αυτό.
Να δώσει, δηλαδή, όπως εξηγεί στενός συνεργάτης του, σε όσους τείνουν προς τη «χαλαρή ψήφο» να καταλάβουν ότι μπορεί αυτό να οδηγήσει σε κυβέρνηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη υπουργό Οικονομικών, τον Παύλο Πολάκη υπουργό Υγείας κ.ο.κ. Εξάλλου, αν το 2019 εφαρμοζόταν η απλή αναλογική, οι έδρες θα κατανέμονταν ως εξής: Ν.Δ. 130, ΣΥΡΙΖΑ 103, ΚΙΝ.ΑΛ. 27, ΚΚΕ 17, Ελληνική Λύση 12, ΜέΡΑ25 11.

Συνεπώς, το σενάριο συγκυβέρνησης που περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Στις δεύτερες εκλογές, με την ενισχυμένη αναλογική, που απαιτεί ποσοστό περίπου 36%- 37% κατ’ ελάχιστο για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, τα διλήμματα θα τεθούν πιο καθαρά και αυστηρά και κεντρικό ρόλο θα παίξει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και τα αποτελέσματα από τα «focus groups» να δείχνουν ότι συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της σχετικής πλειοψηφίας των πολιτών σε σχέση με τη διαχείριση κρίσεων και σε σχέση με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που εξαγγέλλει.