Θέση για το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης πήρε το ΜέΡΑ25, μέσω επίσημης ανακοίνωσης, στον απόηχο των δηλώσεων Τσίπρα στη ΔΕΘ, για την επόμενη μέρα μετά τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

«Μόνο η σφυρηλάτηση ενός κυβερνητικού προοδευτικού προγράμματος πριν τις εκλογές μπορεί να εξασφαλίσει την ρήξη με την ολιγαρχία», αναφέρεται αρχικά στην τοποθέτηση του κόμματος επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη και στη συνέχεια επισημαίνεται: «Όσα ακούσαμε αυτές τις μέρες από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν καθιστούν σαφές αν είναι έτοιμος ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κάνουν όσα δεν έκαναν την κρίσιμη στιγμή το 2015. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθαρή, είναι γεμάτη αοριστίες και αντιφάσεις, ενώ εμπεριέχει και ορισμένα σημεία τα οποία αποτρέπουν επί της ουσίας την ρήξη με το καθεστώς της ολιγαρχίας που ληστεύει καθημερινά την κοινωνία».

«Σφυρηλάτηση»

Παράλληλα, το ΜέΡΑ25 τονίζει πως «χρειάζεται η σφυρηλάτηση ενός κυβερνητικού προγράμματος πριν από τις εκλογές, το οποίο δεν θα διαμορφωθεί πίσω από κλειστές πόρτες, ώστε μέσα από αυτό να βλέπει ο κόσμος τον διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων που θα προετοιμάσει τον κόσμο για την ρήξη που είναι απαραίτητη με την ολιγαρχία και θα χτίσει με αυτό τον τρόπο ένα πραγματικό προοδευτικό κοινωνικό μέτωπο στο οποίο να μπορέσει να στηριχθεί μια Κυβέρνηση ρήξης».

«Δεν είναι Υπουργεία»

«Σε αυτή την κατεύθυνση αντιστρατεύεται πλήρως η λογική του "θα μιλήσουμε για όλα αυτά μετά τις κάλπες", καθώς και η λογική της "ποσόστωσης" των πολιτικών προτεραιοτήτων μιας Κυβέρνησης συνεργασίας στη βάση των ποσοστών των κομμάτων. Για το ΜέΡΑ25 οι αξίες, οι αρχές και τα πολιτικά προτάγματα δεν είναι Υπουργεία για να μοιραστούν στη βάση της ποσόστωσης και της πολιτικής δύναμης που θα καταγράψουν τα κόμματα στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν», τονίζεται στη συνέχεια της ανακοίνωσης.

«Επιμένουμε»

Στο τέλος της επίσημης τοποθέτησης του ΜέΡΑ25 διευκρινίζεται χαρακτηριστικά: «Όποιες και όποιοι πραγματικά εννοούν την πρόθεση τους για ρήξη με την ολιγαρχία, τα συμφέροντα και τις πολιτικές της, πρέπει να προετοιμάζουν από πριν την κοινωνία που δεν θα ξαναδώσει λευκή επιταγή σε κανέναν. Γι' αυτό το λόγο εμείς επιμένουμε ότι δεν μπορεί να απαντηθεί μετά τις εκλογές το τι ακριβώς θα συμβεί και πώς ακριβώς θα αντιδράσει η οποιαδήποτε πραγματικά προοδευτική Κυβέρνηση, όταν θα επιβάλει, μέσα από τις πολιτικές της, την απαιτούμενη ασφυξία στα ολιγαρχικά συμφέροντα».