Το πρώτο Ειδικό Δικαστήριο µε κατηγορούµενο υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. άνοιξε την αυλαία του σήμερα, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στον Αρειο Πάγο. Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, κήρυξε την έναρξη της ακροαµατικής διαδικασίας στις 9 το πρωί.



Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου κάθεται  ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δηµήτρης Παπαγγελόπουλος, κατηγορούµενος για το επονοµαζόµενο «Ρασπούτιν-gate», που αφορά σειρά παρεµβάσεών του στον χώρο της Δικαιοσύνης. Συγκατηγορούµενή του είναι η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. κατηγορείται για το κακούργηµα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και το πληµµέληµα της παράβασης καθήκοντος, ενώ η εισαγγελική λειτουργός για το κακούργηµα της κατάχρησης εξουσίας.



Σε βαθµό κακουργήµατος

Οι κατηγορίες σε βαθµό κακουργήµατος, σύµφωνα µε το παραπεµπτικό βούλευµα, αφορούν στη µη διαβίβαση από την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς στη Βουλή της δικογραφίας που σχηµατίστηκε µετά τη µηνυτήρια αναφορά στις 21 Φεβρουαρίου 2017 στην Εισαγγελία Διαφθοράς των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, Βασίλη Κεγκέρογλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου σχετικά µε τη µη τιµολόγηση φαρµάκων δύο φορές για το έτος 2015 από τον τότε υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουµπλή, και τον τότε αναπληρωτή υπουργό, Ανδρέα Ξανθό. «Στην παραπάνω πράξη η Ε. Τουλουπάκη προέβη κατόπιν προτροπών και παραινέσεων µε φορτικότητα του κατηγορούµενου Δ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος εκµεταλλεύτηκε την επιρροή που ασκούσε σε αυτήν λόγω της ιδιότητάς του ως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και ως πρώην συναδέλφου και προϊσταµένου της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών...», τονίζεται στο παραπεµπτικό βούλευµα.



Και για πλημμέλημα

Η δικογραφία στάλθηκε στη Βουλή µαζί µε τον φάκελο Novartis, µε αποτέλεσµα να αποσβεσθεί, σύµφωνα µε το παραπεµπτικό βούλευµα, η προθεσµία της Βουλής να εφαρµόσει τον νόµο περί ευθύνης υπουργών. Ο κ. Παπαγγελόπουλος θα δικαστεί και για το πληµµέληµα της παράβασης καθήκοντος µετά την οµόφωνη παραποµπή από το δικαστικό συµβούλιο, το οποίο συνίσταται στις παρεµβάσεις του στο έργο τριών πρώην και νυν εισαγγελικών λειτουργών, ήτοι της Γεωργίας Τσατάνη, του Παναγιώτη Αθανασίου και της Ελένης Ράικου.

Σωρεία παρεμβάσεων

Συγκεκριµένα, ο Δηµήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορείται ότι τον Νοέµβριο και τον Δεκέµβριο του 2015 παρενέβη στο έργο της τότε εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, και συγκεκριµένα «της υπέδειξε µε φορτικότητα συγκεκριµένο δικονοµικό χειρισµό της υπόθεσης του Ανδρέα Βγενόπουλου, δηλαδή την επιστροφή της δικογραφίας στην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, προκειµένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις, όπως της δήλωσε». Επίσης, στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης αποδίδεται ότι τον Μάρτιο του 2017 «παρότρυνε την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, µε απειλές, απαιτώντας επιτακτικά να διαβιβάσει τον φάκελο της Novartis στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόµου περί ευθύνης υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή».

Επιπλέον, ο Δηµήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορείται ότι από τον Σεπτέµβριο του 2015 µέχρι το πρώτο δεκαήµερο του 2017 παρενέβη στο έργο του τότε οικονοµικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ζητώντας του να κατασκευάσει στοιχεία σε βάρος του δηµοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, ενώ του άσκησε πιέσεις για τις υποθέσεις των επιχειρηµατιών Γιάννη Αλαφούζου, Ανδρέα Βγενόπουλου και του διοικητή της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα.

Ποιοι θα καταθέσουν

Συνολικά στο Ειδικό Δικαστήριο έχουν κληθεί να καταθέσουν εννέα µάρτυρες. Πρώτος µάρτυρας στον κατάλογο είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και ακολουθούν η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, η πρώην εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η εισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου, ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Αθανασίου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δηµητρίου, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δηµήτρης Παπαγεωργίου και ο αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Ζαγοραίος.

Στη λίστα των µαρτύρων περιελήφθησαν ύστερα από αιτήµατα των κατηγορουµένων ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης και οι πρώην επίκουροι εισαγγελείς εγκληµάτων διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.

Τι αναμένεται να συμβεί

Η πρώτη συνεδρίαση αναµένεται να αναλωθεί σε διαδικαστικά ζητήµατα και ενστάσεις, ενώ πιθανότατα θα κατατεθεί αίτηµα για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης. Σε κάθε περίπτωση, εκτός της πρώτης ηµέρας, οι επόµενες συνεδριάσεις, πιθανότατα, θα διεξάγονται απογευµατινές ώρες, δύο µε τρεις φορές την εβδοµάδα. Το επόµενο διάστηµα θα ακολουθήσει ένα ακόµα Ειδικό Δικαστήριο µε κατηγορούµενο έναν ακόµα πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νίκο Παππά, για το ζήτηµα του διαγωνισµού για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 17 Σεπτεμβρίου 2022.