Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα ο Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να έχει σειρά επαφών με ομολόγους του από την άμεση γειτονία της χώρας μας, αλλά και με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν είχε παραδοσιακές σχέσεις, οι οποίες όμως διαδραματίζουν ρόλο στο παγκόσμιο στερέωμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, αναμένεται να προωθηθεί και η ελληνική υποψηφιότητα για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26, για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028-30 και για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2035. Θα υπογραφούν επίσης σειρά από διμερείς συμφωνίες. Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται επίσης να συμμετάσχει σε συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα του Νίκου Δένδια στη Νέα Υόρκη

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα, ως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, έχει ως εξής:

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου: τριμερής συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Νίκου Δένδια, Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη και Αρμενίας Αραράτ Μιζρογιάν (Ararat Mizoyan) και αμέσως μετά διμερής συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Στη συνέχεια, διμερής συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι (Ayman Safadi), με τον πρόεδρο 77ης Γενικής Συνέλευσης Τσάμπα Κόροσι (Csaba Korosi), με τον υπουργό Εξωτερικών του Πράσινου Ακρωτηρίου Ρούι Αλμπέρτο ντε Φιγκερέδο Σοάρες (Rui Alberto de Figueiredo Soares), στη συνέχεια της αναβληθείσας επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στο Πράσινο Ακρωτήριο τον περασμένο Φεβρουάριο.


Το πρόγραμμα της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθεί με συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (ομιλίες ΓΓ ΟΗΕ, Προέδρου ΓΣ ΟΗΕ, Προέδρων Βραζιλίας και ΗΠΑ).

Στη συνέχεια θα λάβει χώρα διμερής συνάντηση με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, Σάμε Σούκρι (Sameh Shoukry) και αμέσως μετά τριμερής συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Αμέσως μετά θα λάβουν χώρα διαδοχικές συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ, Ριάντ αλ-Μαλίκι (Riyad Al-Maliki), στη συνέχεια της επίσκεψης του ΥΠΕΞ στη Ραμάλα τον Μάιο του 2021, τον Γεωργιανό ΥΠΕΞ Ηλία Νταρκιασβίλι (Ilia Darchiashvili), και τον ΥΠΕΞ της Ρουάντα Βίνσεντ Μπιρούτα (Vincent Biruta), στη συνέχεια της επίσκεψης του ΥΠΕΞ στο Κιγκάλι τον Νοέμβριο του 2021 και την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Ρουάντα στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο.

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, έχουν προγραμματισθεί διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Δομινικανής Δημοκρατίας Ρομπέρτο Αλβάρεζ Γκιλ (Roberto Alvarez Gil), της Τζαμάικα Καμίνα Τζόνσον Σμιθ (Kamina Johnson Smith), καθώς και με το γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Ναγιέφ μπιν Φάλαχ αλ Χαζράφ (Nayef Falah Al-Hajraf), στη συνέχεια της σύναψης συμφωνίας πολιτικών διαβουλεύσεων που υπογράφηκε στο Ριάντ, έδρα του εν λόγω Οργανισμού τον Απρίλιο του 2021, καθώς και με την υπουργό Εξωτερικών του Παναμά Έρικα Μουίνες (Erika Mouynes) διοργανώτρια χώρα της Διάσκεψης «Our Ocean 2023».

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου έχουν προβλεφθεί διαδοχικές συναντήσεις με τον Μολδαβό ΥΠΕΞ Νίκου Ποπέσκου (Nicu Popescu), τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι (Bujar Osmani), τον ΥΠΕΞ της Μαδαγασκάρης Ρίτσαρντ Τζέιμς Ραντριαμαντράτο (Richard James Randriamandrato), τον ΥΠΕΞ της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Σάλεμ Ουλντ Μερτσούγκ (Mohamed Salem Ould Merzoug) και τον ΥΠΕΞ της Ινδίας δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ (Subrahmanyam Jaishankar), τον οποίο ο κ. Δένδιας έχει συναντήσει επανειλημμένα στην Αθήνα, στο Νέο Δελχί και στο περιθώριο διεθνών διασκέψεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συμμετάσχει επίσης στην υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, ενώ το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί με το Διατλαντικό Δείπνο με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken).

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου έχουν προβλεφθεί διαδοχικά συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τανζανίας Λιμπεράτα Μουλαμούλα (Liberata Mulamula), των Φιλιππίνων Ενρίκε Μανάλο (Enrique Manalo), του Ισημερινού (χώρα που θα εισέλθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 2023) Χουάν Κάρλος Χόλγκιν Μαλντονάντο (Juan Carlos Holguin Maldonado) και του Παλάου Γκουστάβ Αϊτάρο (Gustav Aitaro) (διοργανώτρια χώρα της Διάσκεψης «Our Ocean 2022»).

Στη συνέχεια θα λάβει χώρα γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας για Συνεργασία στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη (Προεδρία Ποντγκόριτσα).