Να απαντήσει και για την αποκάλυψη του Βασίλη Λαμπρόπουλου και των ΝΕΩΝ αναφορικά με τη λειτουργία του παράνομου λογισμικού Pegasus στην Ελλάδα από το 2016 κλήθηκε να απαντήσει η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον ΟΤ.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα, αντιπρόσωποι του «Pegasus» (σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων, παρών σε αυτές τις συνεννοήσεις ήταν και έλληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε άλλους εμπορικούς τομείς) πολιορκούσαν τότε κυρίως την ΕΥΠ αλλά και την ΕΛ.ΑΣ. για την πώληση αυτού του συστήματος.

Σύμφωνα, μάλιστα, με αναφορές στα «ΝΕΑ» στελεχών του τότε κυβερνητικού μηχανισμού, «είχε γίνει συζήτηση, την περίοδο 2018-2019, για απόκτηση του και του ''Pegasus'' στο πλαίσιο της αντικατάστασης του κεντρικού συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ. Όμως, δεν υπήρξε περαιτέρω συζήτηση λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου, ασαφών προδιαγραφών και κόστους».

Τι απάντησε η Όλγα Γεροβασίλη

Η κ. Γεροβασίλη απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Μανιάτη για το εάν υπήρξε το παράνομο λογισμικό ''Pegasus'' στην Ελλάδα την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι δεν υπήρξε ποτέ προμήθεια του εν λόγω ή ανάλογου λογισμικού από την κυβέρνηση ή τις κρατικές υπηρεσίες, ενώ διευκρίνισε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν το ''Pegasus'' κυκλοφόρησε από κάποιον άλλον στην Ελλάδα.

«Από παλαιότερα είχα ακούσει ότι έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν τέτοια παράνομα λογισμικά. Δεν έχω υπόψιν αν στη χώρα μας υπήρξε τέτοια δραστηριότητα από παράνομα λογισμικά, χωρίς να μπορώ να το αποκλείσω. Συζητήθηκε από τότε αυτό το ενδεχόμενο αλλά δεν μπορώ να το γνωρίζω», υποστήριξε η ίδια.

«Επί των ημερών μου, λίγο πριν τις εκλογές του 2019, είχα εγκρίνει το κονδύλιο για να αγοραστούν καινούρια συστήματα παρακολούθησης στην ΕΥΠ και στην Αντιτρομοκρατική. Στη συνέχεια είχε γίνει μία επιτροπή με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και συζητήσαμε τις προδιαγραφές για μία τέτοια προμήθεια, και θα πηγαίναμε για διαγωνισμό και κατάθεση προσφορών. Η ΝΔ σταμάτησε τον διαγωνισμό, στη συνέχεια έγινε με ανάθεση», δήλωσε επιπρόσθετα.

Η κ. Γεροβασίλη παραδέχτηκε ακόμα ότι διαπίστωσε και αυτή προβλήματα στη λειτουργία της ΕΥΠ επί των ημερών της και σημείωσε ότι όντως χρειάζονται θεσμικές αλλαγές.