Εντός των προσεχών ημερών ξεκινά η ανταλλαγή των πρώτων 40 ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης/μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ) τύπου ΒΜΡ-1 του Στρατού Ξηράς, ρωσικής σχεδιάσεως και κατασκευής, που θα πάνε ως βοήθεια στην Ουκρανία, με τα γερμανικά ΤΟΜΑ τύπου Marder.

Η απόφαση αυτή υλοποιείται σε συνέχεια σχετικής αρχικής αποφάσεως του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Καγκελαρίου Olaf Scholz, βάσει της οποίας ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γερμανίδα ομόλογός του Christine Lambrecht, προχώρησαν στις λεπτομέρειές της, προκειμένου να υποστηριχθεί η άμυνα της Ουκρανίας, έναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας.

Με βάση αυτή την εξειδικευμένη συμφωνία οι δύο υπουργοί συμφώνησαν για την παραχώρηση 40 ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία θα αντικατασταθούν από 40 ΤΟΜΑ MARDER, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Τόσο τα ελληνικά όσο και τα γερμανικά τεθωρακισμένα είναι συντηρημένα και έτοιμα για άμεση χρήση, η ανταλλαγή έγινε επί τη βάση του «ένα προς ένα», όπως από την αρχή έλεγαν τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο ΥΕΘΑ, και στη συνέχεια, συμφώνως με πηγές του ΥΠΕΘΑ, θα υπάρξει και δεύτερη παρτίδα, ευθύς μόλις οι Γερμανοί συντηρήσουν επιπλέον αριθμό ΤΟΜΑ Marder.

Με τα ΤΟΜΑ αυτά που πάνε σε μονάδα του Έβρου ενισχύεται σημαντικότατα ο Ελληνικός Στρατός, και μάλιστα το Μηχανοκίνητο Πεζικό των τεθωρακισμένων ταξιαρχιών σε αυτήν την εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή της χώρας.