«Τουλάχιστον 20.000 κατοικίες θα αναβαθμιστούν μέσω του προγράμματος για τη στέγαση νέων που ανακοινώθηκε χθες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα η γενική γραμματέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η κ. Σδούκου τόνισε πως θα υπάρξουν επιδοτήσεις για το Eξοικονομώ και για παρεμβάσεις ανακαίνισης.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Αλεξάνδρας Σδούκου στα Παραπολιτικά 90,1: 


Αναφορικά με το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για τους νέους


Α.ΣΔΟΥΚΟΥ: Το πρόγραμμα Εξοικονομώ–Ανακαινίζω για τους νέους δεσμευτήκαμε ότι θα το βγάλουμε στις πολύ αρχές του νέου έτους, το σχεδιάζουμε αυτή τη στιγμή. Για πρώτη φορά αφορά και απευθύνεται σε νέους ηλικίας από 18 έως 39 ετών και αυτό γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι ανθρωποι που θα θέλανε να κάνουν το δικό τους βήμα, να αυτονομηθούν, να ζήσουνε μόνοι τους και δεν μπορούν είναι αναγκασμένοι να μένουν ακόμη στο πατρικό σπίτι. Για αυτές τις περιπτώσεις που ενδεχομένως να υπάρχει στην ιδιοκτησία ένα σπίτι το οποίο όμως είναι παλιό και δεν μπορεί να είναι λειτουργικό θα δώσουμε τη δυνατότητα να μπουν σε ένα πρόγραμμα στοχευμένο για να επιδοτηθούν κατά τα πρότυπα του προγράμματος Εξοικονομώ προκειμένου και να το αναβαθμίσουν ενεργειακά αλλά και να το ανακαινίσουν. Αυτή είναι η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα εξοικονομώ του υπουργείου μας ότι το έχουμε φτιάξει με έναν πιο ολιστικό χαρακτήρα ώστε να περιλαμβάνονται παρεμβάσεις ανακαίνισης.

Α.ΣΔΟΥΚΟΥ: Το πρόγραμμα αυτό έχει έναν προϋπολογισμό 350 εκατομμύρια, υπολογίζουμε ότι σίγουρα 20 χιλιαδες κατοικίες νέων θα μπορούν να αναβαθμιστούνε μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα. Ουσιαστικά θα χορηγηθεί μια σημαντικότατη επιδότηση και για το κομμάτι του Εξοικονομώ και μια επιδότηση 30% για δαπάνες μέχρι 10 χιλιάδες για παρεμβάσεις ανακαίνισης στο σπίτι.

Α.ΣΔΟΥΚΟΥ: Το πρόγραμμα έχει αρκετά κριτήρια οπότε το σύστημα θα είναι αρκετά δίκαιο, τα λεφτά θα πάνε εκεί που αξίζει να πάνε.

Αναφορικά με την αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών

Α.ΣΔΟΥΚΟΥ: Όταν βγάλαμε αυτό το πρόγραμμα τον Ιούνιο είχαμε έναν προϋπολογισμό 150 εκατομμύρια και εν τέλει όταν έκλεισε η πλατφόρμα συγκεντρώθηκαν 880 χιλιάδες αιτήσεις και τελικώς εγκρίθηκαν οι 150 χιλιάδες. Τα χρήματα έφτασαν μόνο για αυτές τις αιτήσεις. Το πρόβλημά μας ήταν να μπορέσουμε να βρούμε πρόσθετους πόρους και πολύ γρήγορα γιατί υπήρχε ενδιαφέρον από πολύ άλλο κόσμο άρα με τα πρόσθετα 140 εκατομμύρια που ανακοινώσε ο πρωθυπουργός αυτή η λίστα των 150 χιλιάδων δικαιούχων θα διευρυνθεί σημαντικά.

Α.ΣΔΟΥΚΟΥ: Σήμερα έληγε η προθεσμία για να χρησιμοποιήσει κανείς το voucher και να προβεί στην αγορά και αντικατάσταση και βγάλαμε μια ανακοίνωση ότι δώσαμε μια παράταση γιατί ο κόσμος δεν προλάβαινε μέχρι την 1η Νοεμβρίου.