Εθνικοί και όχι προσωπικοί ήταν οι λόγοι που έγινε η παρακολούθησε από τον Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται πως κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων.

Ο κ. Κοντολέων σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε στην νομιμότητα των επισυνδέσεων και επανέλαβε πολλές φορές όταν ρωτήθηκε από τα μέλη της εξεταστικής, ότι η επισυνδεση στο κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη έγινε για εθνικούς λόγους και δεν αφορά την προσωπική του ζωή.

Ερωτηθείς για το θέμα της ενημέρωσης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επανέλαβε ότι για την συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπήρξε ενημέρωση του πρωθυπουργού αλλά ούτε του τότε στενού του συνεργάτη Γρηγόρη Δημητριάδη, για τη νόμιμη παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Μάλιστα φέρεται να δήλωσε άγνοια για το ποιος τους ενημέρωσε ενώ εξήγησε ότι η ΕΥΠ δεν έχει καμία συνεργασία με τις εταιρίες Intellexa και την Krikel.

Κοντολέων: Παραιτήθηκα δεν με παραίτησε

Σύμφωνα με πηγές ο Π. Κοντολέων φέρεται να δήλωσε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής ότι συνομιλούσε με τον τέως γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, σχεδόν καθημερινά για «οργανωτικά θέματα» αλλά και για να ενημερώνει ο κ. Δημητριάδης τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Κοντολέων εμφανίζεται να κατάθεσε σχετικά με την παραίτησή του -που ουσιαστικά θεωρήθηκε ως αποπομπή του για την «επιχειρησιακή αστοχία» όπως έχει πει ο πρωθυπουργός για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη- ότι «παραιτήθηκα, δεν με παραίτησε ο Μητσοτάκης».

ΝΔ : Άνθρακας ο θησαυρός

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του τέως διοικητή της ΕΥΠ ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της επιτροπής, Δημήτρης Μαρκόπουλος, έκανε ο εξής σχόλιο :

«'Άνθρακας ο θησαυρός σε όσους επένδυσαν στην κατάθεση του κ. Κοντολέοντα. Θησαυρός, όμως, τα όσα ακούστηκαν χθες από τον κ. Ρουμπάτη για την υπόθεση Πιτσιόρλα», ανέφερε ο βουλευτής Β' Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΥΡΙΖΑ : Η επίκληση του απορρήτου βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή Δημήτρης σημείωσε πως η επίκληση του απορρήτου από τον κ. Κοντολέοντα και τα κυβερνητικά στελέχη «αποτελεί πραγματική βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «θέλει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας στην υπηρεσία σκοτεινών κύκλων και σκοτεινών πολιτικών συμφερόντων».

«Αποδείχθηκε από την εξέταση του κ. Κοντολέοντα ότι η επίκληση του απορρήτου δεν είναι απλώς μια απαράδεκτη πρακτική ώστε να μην απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα που θα εξέθεταν την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη για την εμπλοκή του στην παρακολούθηση των κ.κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη» δήλωσε και συμπλήρωσε πως

«Η κυβέρνηση θέλει μια ΕΥΠ, θέλει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, όχι στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος αλλά στην υπηρεσία σκοτεινών κύκλων και σκοτεινών πολιτικών συμφερόντων, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο για την πολιτική τους κατίσχυση».

ΠΑΣΟΚ: Πολύτιμος μάρτυρας τελικά ο κ. Κοντολέων

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή Ευαγγελία Λιακούλη μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του τέως διοικητή της ΕΥΠ τόνισε πως «Πολύτιμος μάρτυρας τελικά ο κ. Κοντολέων παρά την επίκληση του απορρήτου. Βασικά πράγματα, δύο: Δεν ενημέρωσε ο ίδιος τον κ. Μητσοτάκη- Γεραπετρίτη και Δημητριάδη για το θέμα της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. 'Άρα ποιος τους ενημέρωσε; Μήπως μια πηγή που ταυτόχρονα παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη; Δεύτερον, μας διαβεβαίωσε πως υπάρχει αποτύπωμα στην καταστροφή τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του έντυπου Αρχείου. Υπάρχει συνέχεια…»

Η κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση του τέως διοικητή της ΕΥΠ, είχε ξεκινήσει χθες το απόγευμα, διεκόπη το βράδυ και συνεχίστηκε σήμερα από τις δέκα το πρωί για να ολοκληρωθεί λίγο μετά τις τέσσερις και μισή μετά το μεσημέρι. Οι εργασίες της Επιτροπής θα συνεχιστούν με την κατάθεση του νυν διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.