Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
xatzivasileiou
Πολιτική

Χατζηβασιλείου στα Παραπολιτικά 90,1: Η τουρκική κυβέρνηση εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει ενορχηστρώσει μια προπαγάνδα ανθελληνική

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη για το θέμα των παρακολουθήσεων, τόνισε ότι ενορχηστρώνει μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η χώρα έχει δημοκρατικά προβλήματα, δημοκρατικές ελλείψεις αλλά αυτή η προσπάθεια πέφτει στο κενό

Ο βουλευτής και επικεφαλής της γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ , Τάσος Χατζηβασιλείου, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του επισήμανε τα κάτωθι.

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η προκλητική ρητορική της Τουρκίας: Σαφώς και είμαστε όλοι ανήσυχοι και έτσι πρέπει να συμβαίνει, όχι επειδή η Τουρκία θα σκηνοθετήσει κάποιο θερμό επεισόδιο γιατί δίνω πολύ μικρή πιθανότητα σε κάτι τέτοιο, αλλά είμαστε ανήσυχοι γιατί αυτή η πολιτική ρητορική και αυτή η συγκέντρωση δυνάμεων σε μια τόσο μικρή περιοχή όπως είναι το Αιγαίο κρατάει ζωντανό τον κίνδυνο για ένα ατύχημα. Και επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Τουρκία έχουν «ξεδοντιαστεί» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος μην εκπλαγείτε αν δείτε κάποιους τούρκους αξιωματικούς να θελήσουν να δείξουν νομιμοφροσύνη με διάθεση ηρωοποίησης και έτσι να οδηγηθούμε σε κάποιο ατύχημα καθαρά από θερμοκέφαλους.

Η τουρκική κυβέρνηση εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει ενορχηστρώσει μια προπαγάνδα ανθελληνική, βλέπετε ότι σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν όλα τα μεγάλα κόμματα. Είναι πρωτοφανής η ενότητα του πολιτικού κόσμου στην Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα γιατί καθημερινά βλέπετε έναν διαγωνισμό ποιος θα πει τη μεγαλύτερη τρέλα εναντίον της Αθήνας. Σκοπός αυτής της επιχείρησης είναι να δηλητηριαστεί η κοινή γνώμη και να χτιστεί ένα αφήγημα εντός και εκτός της Τουρκίας ότι η Ελλάδα είναι μια αναθεωρητική δύναμη, ότι η Ελλάδα απειλεί κ.ο.κ. Η χθεσινή τουρκική δημοσκόπηση όμως δείχνει ότι η επιχείρηση αυτή δηλητηριασμού δεν αποδίδει τους καρπούς που θα περίμενε η κυβέρνηση στην Άγκυρα. 6 στους 10 τούρκους δεν θεωρούν εχθρούς του έλληνες, τους θεωρούνε φίλους. Αυτό ειναι πολύ ενθαρρυντικό και στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η εργαλειοποίηση αυτής της πολιτικής καθαρά προς όφελος κομματικό δεν αποδίδει όπως οι ίδιοι θα ανέμεναν.

Δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε την οποιαδήποτε δραματική αλλαγή στην τουρκική συμπεριφορά μέχρι τις εκλογές στη γειτονική χώρα. Το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά στο Αιγαίο δηλαδή ρητορική προκλητικότητα και παρενοχλήσεις στο πεδίο χωρίς όμως να προκληθεί μια ιδιαίτερη όξυνση. Γιατί από μια όξυνση η Τουρκία θα έβγαινε περισσότερο λαβωμένη απ’ ότι η Ελλάδα. Δεύτερο σενάριο είναι η Κύπρος. Η Κύπρος θα μπορούσε να ξαναδεί μια νέα επιχείρηση παραβίασης της ΑΟΖ της από τουρκικό ερευνητικό σκάφος γιατί το Κυπριακό είναι δυστυχώς σήμερα το ζήτημα εκείνο που λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία για τους εθνικιστές στην Τουρκία. Τρίτο σενάριο μεταναστευτικό και Θράκη, και τα συνδέω αυτά τα δύο μαζί γιατί η Τουρκία θεωρεί ότι πιέζοντας τα χερσαία σύνορα μας προκαλεί από τη μια πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα-μάταιο δεν το βλέπουμε αυτό να γίνεται- και επίσης θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό πιέζει και την Ευρώπη ούτως ώστε να μπορεί να την εκβιάσει στο μέλλον αν χρειαστεί κάτι. Δυστυχώς ο Έβρος και η Θράκη θα συνεχίσει να είναι στο επίκεντρο της προκλητικότητας δια της μεταναστευτικής οδού. Οι τούρκοι θεωρούν ότι αυτό τους δίνει πόντους.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη για το θέμα των παρακολουθήσεων: Ο κ. Ανδρουλάκης αυτή τη στιγμή ενορχηστρώνει μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η χώρα έχει δημοκρατικά προβλήματα, δημοκρατικές ελλείψεις αλλά αυτή η προσπάθεια πέφτει στο κενό. Αυτή τη στιγμή εργαλειοποιεί ένα λάθος που έγινε από πλευράς κυβέρνησης, ένα λάθος το οποίο πρώτος ο Πρωθυπουργός και ανέδειξε και ανεγνώρισε αναλαμβάνοντας όλοι οι απαραίτητοι ανθρωποι τις ευθύνες που τους αντιστοιχούσαν, και προσπαθεί να το αναγάγει αυτό σε μια μείζονα δημοκρατική κρίση προφανώς με μικροκομματικό όφελος αλλά και αυτή η προσπάθεια πέφτει στο κενό και κάθε τέτοιου είδους αναφορά δεν έχει ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα. Η δημοκρατία στη χώρα λειτουργεί κανονικα, οι θεσμοί λειτουργούν κανονικά και οι έλληνες πολίτες οφείλουν να είναι υπερήφανοι για την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα.

Η εξεταστική επιτροπή λειτουργεί όπως πρέπει θεσμικά και δεν παρεμποδίζεται κανείς συνάδελφος από την αντιπολίτευση να ρωτήσει ότι ακριβώς επιθυμεί. Όλα στο φως είναι το σύνθημα, αυτό θα γίνει πράξη και τις επόμενες ημέρες μόνο που πρέπει να προσέχουμε γιατί μερικές φορές το να μιλάει η αντιπολίτευση είτε για ψεύδη της κυβέρνησης είτε για δημοκρατικό έλλειμμα στη χώρα αυτό στο τέλος όχι μόνο είναι ψευδές αλλά αντανακλά και στην αξιοπιστία μας ως χώρα. Θέλει προσοχή και σύνεση.