Εικόνα για τις εξαγγελίες που έκανε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με την παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, είχε ήδη η ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, γνώριζε πολύ καλά την απροθυμία της προέδρου της Κομισιόν να αναφερθεί στο θέμα του πλαφόν.

Υπενθυμίζεται ότι δύο ήταν οι βασικές εξαγγελίες της κ. Φον Ντερ Λάιεν.

Από τη μια, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας υποχρεωτικά κατά 5% ή εθελοντικά κατά 10% για τα κράτη - μέλη, με έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής που για κάθε χώρα διαφέρουν.

Από την άλλη, ένας μηχανισμός φορολόγησης των υπερεσόδων των εταιριών που παράγουν ενέργεια, αλλά όχι από φυσικό αέριο, και το προηγούμενο διάστημα είχαν «φιξάρει» τις δικές τους τιμές με αυτές των ηλεκτροπαραγωγών με αέριο, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.

Παράλληλα, η Κομισιόν δρομολογεί μια έκτακτη εισφορά και στα διυλιστήρια, στη βάση της μέσης κερδοφορίας των προηγούμενων τριών ετών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να υπάρξει υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης ρεύματος σε ώρες αιχμής για τα νοικοκυριά, για τα οποία δίνονται κίνητρα μέσω υψηλότερων επιδοτήσεων, προκειμένου να μειώσουν εθελοντικά την κατανάλωση.

Σχετικά με το Δημόσιο, ισχύει ο στόχος μείωσης κατά 10% της κατανάλωσης, αλλιώς θα ισχύουν πέναλτι για τους «απείθαρχους» στις προβλέψεις του σχεδίου Θερμοστάτης.

Όσον αφορά στα υπερέσοδα των εταιριών ενέργειας, παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο ελληνικός μηχανισμός φορολογεί και τους ηλεκτροπαραγωγούς με αέριο και μάλιστα πιο επιθετικό τρόπο σε σχέση με τον σχεδιασμό της Κομισιόν.

Άλυτος γρίφος το πλαφόν

Το βασικό πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι η κ. Φον Ντερ Λάιεν δεν αναφέρθηκε στο θέμα του πλαφόν στο αέριο, το οποίο είναι βασικό ελληνικό αίτημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στο θέμα του πλαφόν, με έμφαση την ανάγκη για παρέμβαση στο σύστημα TTF, δηλαδή στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 του μήνα συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας.

Στις 6-7 Οκτωβρίου προγραμματίζεται το άτυπο Συμβούλιο Ηγετών στην Πράγα, ενώ στη συνέχεια, η πρώτη τακτική Σύνοδος θα γίνει στις 20-21 Οκτωβρίου.