Περίοδο πρωτοφανούς τοξικότητας, κλιμακούμενης και διαρκώς αυξανόμενης, διανύουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, με την Άγκυρα και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να δυναμιτίζουν μεθοδευμένα το περιβάλλον όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία.

Η Αθήνα, από την πλευρά της, τηρεί τη σταθερή στάση που έχει επιδείξει καθ’ όλη την περίοδο της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Αυτή η στάση δομείται σταθερά πάνω σε δύο βασικούς πυλώνες. Από τη μία, στην ετοιμότητα σε διπλωματικό επίπεδο να δίνονται δομημένες και στοιχειοθετημένες απαντήσεις σε κάθε τουρκικό κρεσέντο αναθεωρητισμού και, από την άλλη, σε επιχειρησιακό επίπεδο, στη συνέχιση της αναβάθμισης της Ελλάδας.

Οι δύο αυτοί πυλώνες, σε συνδυασμό με την ωρίμανση των διεθνών πολιτικών πρωτοβουλιών, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, έχουν φέρει την Τουρκία σε δύσκολη θέση, με αποτέλεσμα να αντιδρά σπασμωδικά. Οι νευρικές αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, οι οποίες οδηγούν σε οριακές, πολεμικού τύπου, δηλώσεις και πρωτοβουλίες, που με τη σειρά τους προκαλούν διεθνή αποδοκιμασία, συνιστούν, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, μια επιτυχία της ελληνικής στρατηγικής, που αναδεικνύει με ήπιο, αλλά καθαρό τρόπο την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Διεθνοποίηση

Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας και των απειλών που διατυπώνονται από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη συχνότητα και την έντασή τους να αυξάνονται. Χαρακτηριστικές ήταν οι επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου από τη Βοσνία, όπου επανέλαβε την απειλή: «Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ,όταν θα έρθει η ώρα». Με το σκεπτικό αυτό, την περασμένη εβδομάδα δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών επιστολές του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκου Δένδια, προς τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και στον ΟΗΕ από τη μόνιμη αντιπρόσωπο της Ελλάδας, Μαρία Θεοφίλη.

Στις επιστολές γίνεται αναφορά στις απειλές του Τούρκου προέδρου προς την Ελλάδα στις 29 Αυγούστου από την Κιουτάχεια και στις 3 Σεπτεμβρίου από τη Σαμψούντα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι επιστολές ήταν απάντηση στην επιστολή Τσαβούσογλου σε ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις οποίες κατηγόρησε την Ελλάδα για επιθετικότητα.

Πρωτοβουλία

Η Αθήνα, σε πολιτικό επίπεδο, δρέπει τους καρπούς των στρατηγικών συμμαχιών που έχει συνάψει το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, η οποία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, προχώρησε σε μια πρωτοβουλία ιδιαίτερης σημειολογίας. Μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια, αναφέρθηκε στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που καλύπτει Γαλλία και Ελλάδα. «Οντως έχουμε υπογράψει μια συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας και βεβαίως το Άρθρο 21 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση και περιγράφει ότι, αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μιας ή της άλλης χώρας, υπάρχει αμοιβαία συνδρομή», ανέφερε χαρακτηριστικά, με το μήνυμα να φτάνει στην Αγκυρα, υπενθυμίζοντας το πλέγμα συμμαχιών της Ελλάδας. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί η στάση που έχουν τηρήσει η Κομισιόν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και υπουργοί χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως της Γερμανίας, που απορρίπτουν τις τουρκικές αιτιάσεις, καταδικάζουν τις προκλήσεις και τις απειλές, ενώ επισημαίνουν ότι η ελληνική κυριαρχία δεν τίθεται εν αμφιβόλω.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα αντέδρασε εντόνως στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τσεχίας, που ασκεί την προεδρία της Ενωσης, λέγοντας ότι «κακομαθαίνουν» την Αθήνα. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η στασιμότητα των τουρκικών επιδιώξεων, που περνάει μέσα από το Κογκρέσο, σε πλήρη αντίθεση με την αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προκαλεί ακόμα έναν πονοκέφαλο στην Αγκυρα.

Εκτός από τα γαλλικά Rafale και τις φρεγάτες Belharra, που αλλάζουν την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, τη Δευτέρα προσγειώθηκαν σε ελληνικό έδαφος τα δύο πρώτα αναβαθμισμένα μαχητικά F-16 Viper. Μετά την άφιξή τους πρόκειται να εκπαιδευτούν σε αυτά χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ υπάρχει η αισιοδοξία ότι μέχρι τις αρχές του 2023 ο αριθμός των F-16 Viper που θα φέρουν ελληνικά διακριτικά μπορούν να ανέρχονται σε έξι, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται να αφιχθούν στην Ελλάδα ακόμα έξι Rafale.