Νέα συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν θα έχει σε λίγη ώρα στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας το πολύ υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και την κοινή τους αγωνία για την ενεργειακή κρίση που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη.

Μετά την επιστροφή του από τη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός έφυγε σήμερα το μεσημέρι για το Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση και δείπνο με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Πέρα από τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας και Γαλλίας, οι δύο ηγέτες έχουν αναπτύξει μια συναντίληψη σε μια σειρά από ζητήματα και στο πλαίσιο αυτό θα συζητήσουν και για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα (σ.σ. η Τσεχία έχει την προεδρία της Ε.Ε.) στις 6 και 7 Οκτωβρίου και την τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο Βελλίδειο, ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε εάν τα ελληνοτουρκικά και οι περιφερειακές εξελίξεις θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης με τον Μακρόν και απάντησε «προφανώς ναι», προσθέτοντας: «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον φίλο Πρόεδρο της Γαλλίας και συνολικά τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τη γραμμή άμυνας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Αλλά προφανώς θα συζητήσουμε και περιφερειακά ζητήματα και θα επανεπιβεβαιώσουμε αυτή την πολύ ισχυρή στρατηγική συμμαχία η οποία υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Νομίζω ότι είναι μια σχέση πολύ σημαντική για την πατρίδα μας».

Αναφορά στον κ. Μακρόν έκανε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης και κατά την τοποθέτησή του στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, λέγοντας ότι πρέπει «να έχουμε μία εικόνα του ευρύτερου πλαισίου που και ο Πρόεδρος Μακρόν αποκάλεσε «τη μεγάλη ανατροπή, το τέλος των βεβαιοτήτων», ένα περιβάλλον ασταθές, μέσα στο οποίο τα ισχυρά κράτη είναι μόνο τα σταθερά κράτη και με τη θέση αυτή συμφωνούν -πιστεύω- όλοι οι Έλληνες και θα ήταν καλό να την αντιληφθούν και όσοι ποντάρουν σε διεθνείς δυσκολίες, για να κατασκευάζουν δήθεν εγχώριες κρίσεις».

Ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν, είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο κ. Μακρόν προ ημερών, κατά την ομιλία του στην Ετήσια Διάσκεψη των Γάλλων Πρέσβεων. Κατά τη διάρκεια μίας δίωρης ομιλίας, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη και ζήτησε να αντιμετωπιστούν οι «ρωσικές, κινεζικές και τουρκικές αφηγήσεις». Υπενθυμίζουμε δε ότι μετά το τελευταίο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφού αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις τουρκικές προκλήσεις, ο Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε: «Θέλω να εκφράσω τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία κρατών-μελών. Οι δηλώσεις αυτές (οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα».

«Στη συνάντηση θα τεθούν όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους λαούς μας και την Ευρώπη την περίοδο αυτή», επεσήμανε ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Προφανώς το θέμα της ενεργειακής κρίσης, ο πόλεμος που συνεχίζεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θέματα που έχουν να κάνουν και με την περιοχή μας και τη συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας. Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν άριστες σχέσεις, όπως αποτυπώνεται κι από σειρά συμφωνιών που έχουν υπογραφεί το τελευταίο διάστημα. Νομίζω ότι θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινή γνώμη την περίοδο αυτή», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δείχνοντας το εύρος της ατζέντας της συζήτησης των δύο ηγετών.