Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης, φιλοξενήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, όπου και σχολίασε την επικαιρότητα, τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, αλλά και την προοπτική συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ- ΜέΡΑ 25 και ΚΚΕ για μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα είναι «πολιτική τερατογένεση» – όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός – μια πιθανή κυβέρνηση που ενδέχεται να προκύψει από τις κάλπες, με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ- ΜέΡΑ 25 και με την ανοχή του ΚΚΕ, ακόμη και αν εκλεγεί πρώτο κόμμα η ΝΔ, καθώς το Σύνταγμα επιτρέπει μια τέτοια εξέλιξη.

«Προϋπόθεση για να συγκροτηθεί κυβέρνηση είναι η ψήφος 151 βουλευτών. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα θέμα συγκλίσεων πολιτικών για πρέπει μια κυβέρνηση να έχει μια σταθερότητα ως προς το προγραμματικό της πλαίσιο», τόνισε. «Αυτό δεν είναι τερατογένεση, το Σύνταγμα λέει ότι για να έχεις κυβέρνηση πρέπει να έχεις 151 έδρες. Θα δούμε τι θα βγάλει η κάλπη. Η κάλπη είναι μια εντολή του λαού. Από εκεί θα προκύψει αυτό που απεύχεται ο κ. Μητσοτάκης και συκοφαντεί ως τερατογένεση. Το μείζον είναι η ανατροπή μιας πορείας μιας κυβερνητικής πολιτικής που εκπροσωπεί η ΝΔ», υπογράμμισε ο ίδιος. Αναφορικά με τα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την απλή αναλογική και για αυτό ψήφισε τον σχετικό νόμο. «Δεν έχουμε λόγο να συμφωνήσουμε για να υπάρξει μια πιο ενισχυμένη αναλογική. Αυτή είναι η θέση μας», διεμήνυσε, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης επειδή χάνει και δεν μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση», μπορεί να θέλει να κάνει εκλογικά «κόλπα».

Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει έρθει πιο κοντά με το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα με αφορμή το θέμα των υποκλοπών, ο κ. Φίλης είπε ότι πρόκειται για θέμα δημοκρατικής τάξης, «το οποίο εξ αντικειμένου φέρνει κοντά όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, διότι με σαφήνεια αναδεικνύουμε ένα πρόβλημα το οποίο θίγει τα δικαιώματα των πολιτών». «Δεν είναι μόνο οι “ύποπτοι”, εδώ η ΕΥΠ κάνει και ιδιωτικές παρακολουθήσεις που τις χρεώνεται με το τιμολόγιο που λένε», επισήμανε.

«Είναι κρίσιμο θέμα, είμαστε πιο κοντά όλοι οι Έλληνες πολίτες, όχι μόνο τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, στην αντιμετώπιση αυτής της παραβίασης της ιδιωτικότητας και της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Φίλης για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Επιπλέον, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την Οικονομία, ακόμη και αν εφαρμοστούν δεν αντιμετωπίζουν το πραγματικό πρόβλημα της καθημερινότητας του πολίτη, που είναι η ακρίβεια. «Υπάρχει μια μεγαλύτερη υπερφορολόγηση με τον ΦΠΑ. Αντί λοιπόν να μειώσει τον ΦΠΑ χωρίς να υπάρξει μείωση των δημοσίων εσόδων διότι υπάρχει αύξηση των τιμών, δεν είπε τίποτα. Ούτε στα καύσιμα υπήρξε μείωση του ΕΦΚ που τον πληρώνουν αγόγγυστα οι πολίτες κάθε μέρα», δήλωσε.

«Αντί να χτυπήσει τις ρίζες της ενεργειακής ανατίμησης που είναι το κερδοσκοπικό παιχνίδι, η κυβέρνηση επιμένει στη λογική των επιδοτήσεων, με χρήματα που παίρνει από τις τσέπες των πολιτών για να τα δώσει δήθεν στους πολίτες, αλλά καταλήγουν στις τσέπες των παραγωγών ενέργειας» πρόσθεσε ο κ. Φίλης, ζητώντας – μεταξύ άλλων – να μπει πλαφόν στην χονδρική τιμή ενέργειας και να υπάρχει δραστικός έλεγχος στον μηχανισμό που διαμορφώνεται η τιμή της ενέργειας.