Με μετρημένες εξαγγελίες, ολοκληρωμένο σχέδιο για στεγαστική πολιτική και το σύνθημα «Συνέπεια - συνέχεια - σταθερότητα» θα «ντυθεί» η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη απόψε στη Θεσσαλονίκη, αμέσως μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Τόσο στη σημερινή του τοποθέτηση όσο και στην αυριανή συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο των επόμενων μηνών, αποκλείοντας εκ νέου τις πρόωρες εκλογές και προσδιορίζοντας τι θα γίνει τελικά με τον εκλογικό νόμο.

Οι τελευταίες πληροφορίες ήθελαν τον κ. Μητσοτάκη να έχει συγκεντρώσει όλες τις σχετικές εισηγήσεις, να μελετά προσεκτικά τα δεδομένα και να καταλήγει σήμερα στην τελική του απόφαση για την κατάθεση ή μη νέου εκλογικού νόμου στη Βουλή, που σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσει στον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, κατά 7,7%, της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σε σχεδόν διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης, δηλαδή, από την ευρωζώνη, που την ίδια περίοδο αναπτύχθηκε κατά 3,9%.

Το πνεύμα της τοποθέτησης του πρωθυπουργού θα είναι πως η δυναμική πορεία της οικονομίας μαζί με τη σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας και τη δημιουργία πολλών νέων, καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας δίνουν στην κυβέρνηση πρόσθετα «εργαλεία» και δημιουργούν αναχώματα για την προστασία των πιο ευάλωτων απέναντι στη διεθνή κρίση ενέργειας.

Οι πολιτικές που υλοποιεί η κυβέρνηση έχουν αναπτυξιακό αποτέλεσμα, θα τονίσει ο κ. Μητσοτάκης και, παρά τις συνεχείς διεθνείς κρίσεις, μέρισμα από αυτό το αναπτυξιακό αποτέλεσμα παίρνουν όλοι οι πολίτες.

Πώς θα μοιραστεί, λοιπόν, αυτό το αναπτυξιακό αποτέλεσμα; Με πρωτοβουλίες που απλώνονται σε τρεις χρονικούς κύκλους, όπως θα αναλύσει από το Βελλίδειο ο πρωθυπουργός.

Tρεις κύκλοι

Ο πρώτος κύκλος αφορά μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022, που αφορούν κυρίως την ενέργεια και την ακρίβεια. Τέτοιο μέτρο είναι η συνέχιση της εφαρμογής, για όσο διάστημα χρειαστεί, του νέου μηχανισμού που αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής και μεταφέρει τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, προκειμένου να διατεθούν για τη στήριξη των καταναλωτών. Είναι, επίσης, ένα αυξημένο σε συνολική χρηματοδότηση και σημαντικά διευρυμένο ως προς τον αριθμό των δικαιούχων επίδομα θέρμανσης, που θα δοθεί τον χειμώνα, όπως και μια νέα, έκτακτη ενίσχυση, μια «επιταγή ακρίβειας», για τους πολίτες που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Εξετάζεται επίσης -και πιθανώς να ανακοινωθεί απόψε- ένα «food pass», που θα κινείται στη λογική και το εύρος του «power pass» (200 έως 300 ευρώ δηλαδή) και θα ενισχύει τα χαμηλότερα εισοδήματα έναντι των αυξήσεων στα τρόφιμα.

Ο δεύτερος κύκλος αφορά μεγάλες αλλαγές, που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2023, θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση και ελάχιστες από αυτές έχουν μέχρι στιγμής διαρρεύσει. Αυτές είναι το «ξεπάγωμα» των συντάξεων και η αύξηση που θα δουν στις απολαβές τους οι συνταξιούχοι ύστερα από 12 χρόνια, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 5%, αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η αύξηση του κατώτατου μισθού για τρίτη φορά κατά τη διακυβέρνηση της Ν.Δ., ο οποίος μισθός αναμένεται να ανέβει στα 751 ευρώ την άνοιξη του 2023.

Ο τρίτος κύκλος αποτελείται από ένα σχέδιο-τομή έξι σημείων, που, όπως θα τονίσει ο πρωθυπουργός, απαντά σε ένα πρόβλημα κυρίως των νέων, το οποίο τίθεται σε άμεση εφαρμογή.

Πρόκειται, όπως αναμένεται να υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για ένα φιλόδοξο πλάνο που αφορά ένα κρίσιμο πρόβλημα της εποχής: τη στέγαση, ιδίως των νέων ανθρώπων και ζευγαριών -ηλικίας δηλαδή έως 39 ετών-, ώστε να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Ενας στους τρεις πολίτες στην Ελλάδα αναλώνει άνω του 40% του εισοδήματός του σε έξοδα στέγασης, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη κινείται στο 20%.

Σε αυτό το ποσοστό φιλοδοξεί να συγκλίνει με αυτή την πολιτική η κυβέρνηση, ώστε να γίνουν πιο ανεκτά τα κόστη διαβίωσης και να υπάρχει δυνατότητα και αποταμίευσης.

«Έξυπνη πολιτική»

Συνεπώς, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει μια «έξυπνη» πολιτική για φθηνότερη στέγη, που θα είναι λιγότερο επιδοματική και περισσότερο στοχευμένη στην αύξηση της προσφοράς περισσότερων σύγχρονων κατοικιών είτε για μακροχρόνια μίσθωση είτε για αγορά από νέους ανθρώπους. Το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης θα προσφέρει ένα μενού εργαλείων, ενισχύσεων και κινήτρων ειδικά στους νέους για την κατοίκηση υφιστάμενων, αναξιοποίητων έως σήμερα, ιδιωτικών και δημόσιων ακινήτων, αλλά και για την κατασκευή νέων. Ενα πρόγραμμα σημαντικού προϋπολογισμού, με καινοτόμες ιδέες (εξετάζεται και ο περιορισμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb), με το οποίο στο Μέγαρο Μαξίμου φιλοδοξούν ότι θα δώσουν λύσεις στο μείζον αυτό κοινωνικό πρόβλημα και ελπίδα στους νέους. Οι δράσεις αυτές ξεκινούν από τον Οκτώβριο, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές θα αναπτύσσονται σταδιακά. Καθώς η αποψινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η τελευταία από το βήμα της ΔΕΘ πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές -όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν-, είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει ουσιαστικά το εναρκτήριο λάκτισμα για μια άτυπη και μακρά προεκλογική περίοδο, θέτοντας και τα βασικά διλήμματα της επόμενης κάλπης. Ακόμα και το στήσιμο του βήματος από το οποίο θα μιλήσει θα… θυμίζει εκλογές, καθώς για πρώτη φορά το κοινό στο Βελλίδειο δεν θα είναι απέναντι από τον ομιλητή, αλλά και γύρω του και πίσω του.

«Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω!», αναμένεται να τονίσει μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, οι ψηφοφόροι δεν θα εκλέξουν μόνο κυβέρνηση, αλλά και κυβερνήτη της Ελλάδας.

Η τελευταία αναφορά έχει και σημειολογικό χαρακτήρα, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τονίσει επανειλημμένως ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα επικεφαλής, αλλά θα ζητήσει άλλο πρόσωπο ως πρωθυπουργό. Εμπεριέχει, όμως, και ένα σαφές μήνυμα, ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει τη σύγκριση με τον κ. Τσίπρα και το δίλημμα προ της κάλπης «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το δίλημμα

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια το δίλημμα της επόμενης κάλπης, μιλώντας για μεγάλες επιλογές που θα κάνουν οι πολίτες, οι οποίοι «είτε θα δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο είτε θα ρισκάρουν μια δεύτερη φορά στη συμφορά». Ο κ. Μητσοτάκης προβλέπεται ότι θα επιχειρεί τακτικά στο εξής να κάνει σύγκριση των πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 και της Ν.Δ. την περίοδο 2019-2022, εν μέσω μάλιστα συνεχών και μεγάλων κρίσεων.

Οι δυσκολίες και η Ελλάδα του 2030

Από το Βελλίδειο ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στους πολίτες, λέγοντας πως τίποτε από όσα έχει πετύχει η χώρα, δηλαδή την επιστροφή στην ανάπτυξη, τις μεγάλες διεθνείς συμμαχίες και συμφωνίες, την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων, την ψηφιακή μετάβαση, την οριστική έξοδο από τα μνημόνια κ.ά., δεν είναι δεδομένο και πως με μία λάθος κίνηση όλα μπορεί να γκρεμιστούν.
Απευθυνόμενος στον λαό, αναμένεται να θυμίσει πως μόνο εκείνος αποφασίζει στη δημοκρατία και στις εκλογές για την κυβέρνηση και οι πολίτες έχουν κριτήρια για να επιλέξουν, συγκρίνοντας τον δρόμο που πήρε η χώρα την πενταετία του ΣΥΡΙΖΑ και την τετραετία της Ν.Δ.

Στόχευση

Η ομιλία του πρωθυπουργού, που θα ξεκινήσει στις 20.30, προβλέπεται να έχει και μια ειδική στόχευση στον κεντρώο χώρο ή στο «μεταρρυθμιστικό μέτωπο», όπως θα το αποκαλέσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα καλέσει σε ανασύνταξη τις δυνάμεις που άρχισαν να γράφουν από κοινού το μέλλον της χώρας το 2019 και να απευθύνει συστράτευση στο ρεύμα του «δημοκρατικού εκσυγχρονισμού». Παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές υπάρχουν σε όσους συναπαρτίζουν το «μέτωπο» αυτό, ώστε να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα καλέσει εμμέσως πλην σαφώς σε συστράτευση αυτού του κοινωνικού μετώπου - των κοινωνικών δυνάμεων, δηλαδή, που έδωσαν τη νίκη με σχεδόν 40% στις εκλογές του 2019 στη Νέα Δημοκρατία και εκτείνονταν και πέρα από τα όρια της Κεντροδεξιάς.

Όραμα

Η αποψινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, επίσης, θα περιλαμβάνει το δικό του όραμα για την Ελλάδα του 2030.
Θα περιγράψει τον στόχο του, η χώρα μας έως τότε να έχει βγει πιο δυνατή από τις κρίσεις, ο μέσος μισθός να αγγίζει, τότε, τον ευρωπαϊκό, οι συντάξεις να ακολουθούν τη μεγέθυνση της ανάπτυξης, η ψηφιακή κάρτα να ισχύει σε κάθε χώρο εργασίας, το σύνολο των οδικών αξόνων που θα συνδέουν τις περιφέρειες μεταξύ τους και τη χώρα με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη να έχει ολοκληρωθεί και το «καύχημα» της εποχής να είναι ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη και το μετρό της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, την ίδια ώρα που το νέο σχολείο και το νέο πανεπιστήμιο θα έχουν τους πρώτους αποφοίτους τους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 10 Σεπτεμβρίου 2022