Συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του Νίκολα Σελάκοβιτς είχε στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο των συζητήσεών τους βρέθηκαν η συνεργασία για την ενέργεια, τα δυτικά Βαλκάνια και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Στη συνάντηση τονίστηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση των δύο υπουργών πριν το τέλος του έτους.

 Εξετάστηκε η διμερής οικονομική συνεργασία και ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την σημασία των ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία, οι οποίες έχουν δημιουργήσει 25.000 θέσεις εργασίας.

 Στον τομέα της ενέργειας, έγινε εκτενής αναφορά στην ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών της.

 Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους αγωγούς TAP και IGB (με τον οποίο θα συνδεθεί και η Σερβία), καθώς και στον πλωτό σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

 Συμφωνήθηκε επίσης να διοργανωθούν το συντομότερο δυνατόν τριμερείς συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σερβίας, μαζί με την Κύπρο (τελευταία συνάντηση έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2021), καθώς και με τη Βόρεια Μακεδονία.

 Μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια.

 Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελεί μονόδρομο για την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

 Εξέφρασε μάλιστα ιδιαίτερη ανησυχία για την επιρροή αναθεωρητικών δυνάμεων, οι οποίες, κάνοντας χρήση ιστορικών, οικονομικών και θρησκευτικών δεσμών, προσπαθούν να διεισδύσουν στην περιοχή.

 Επίσης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόσφατη συμφωνία στο πλαίσιο του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας.

 Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης τον Σέρβο ομόλογό του για την έξαρση της τουρκικής προκλητικής ρητορικής.

 Ο Σέρβος ΥΠΕΞ τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο και οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 Τέλος, αμφότερες πλευρές υπογράμμισαν την προσήλωση τους στην εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών.

  

Πηγή: skai.gr