Η κυβέρνηση έχει προκηρύξει μέχρι σήμερα έργα υποδομής συνολικού ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ ενώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις 4 δισ. είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής από το βήμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνει ο Economist και το powergame.gr.  Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε πως εκτός από το εύρος του κυβερνητικού σχεδίου στις υποδομές, για πρώτη φορά υπάρχει συμπληρωματικότητα μεταξύ των έργων. «Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια μια κυβέρνηση έχει στρατηγικό σχέδιο για τις υποδομές» που είναι το μεγαλύτερο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τόνισε.

karamanlis-economist-1-910x521__1_

Ο υπουργός Υποδομών ανέφερε το παράδειγμα των τριών λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη) που συνδέονται με το σιδηρόδρομο και το οδικό δίκτυο και ενισχύουν το στρατηγικό τους ρόλο ως εμπορευματικοί κόμβοι της ευρύτερης περιοχής. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης του σιδηροδρόμου, με εν εξελίξει διαγωνισμούς ύψους τεσσάρων δις. ευρώ, με παράλληλη αλλαγή του μοντέλου υλοποίησης των σιδηροδρομικών έργων ώστε να μην επαναληφθούν οι καθυστερήσεις και οι υπερβάσεις κόστους του παρελθόντος.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, για πρώτη φορά επίσης, υπάρχει σαφής ορατότητα και πλαίσιο για τους ξένους επενδυτές και γι’ αυτό το λόγο έχει αυξηθεί το διεθνές ενδιαφέρον στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών στη χώρα μας. «Αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο» τόνισε. Ο υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε και στην επιστροφή μηχανικών στη χώρα μας, όχι μόνο λόγω των έργων του υπουργείου αλλά και πρόσθετων επενδύσεων όπως το Ελληνικό και οι τουριστικές υποδομές.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου είπε πως «στην Ελλάδα πηγαίνουμε για το τρίτο μεταπτυχιακό στις κρίσεις» και πως η ενεργειακή κρίση θα δημιουργήσει μια νέα κανονικότητα. Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη εθνική πρόκληση για τον ευρύτερο εκσυγχρονισμό των υποδομών με την κυβέρνηση να έχει κάνει σημαντικά βήματα. Μέχρι το 2030 σχεδιάζονται 118 μεγάλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 43 δις. ευρώ.

Κατά τον κ. Εξάρχου, η γραφειοκρατία παραμένει αλλά η κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα στην προώθηση των έργων, παρά τα εμπόδια που δημιουργεί, για παράδειγμα, η έκρηξη τιμών στα υλικά που απειλούν τους προϋπολογισμούς πολλών έργων και πιέζει τη ρευστότητα των κατασκευαστικών ομίλων. «Πρέπει να προστατευθούν οι τεχνικές εταιρείες και το κόστος να περάσει σε αυτούς που προκάλεσαν τον πόλεμο» είπε.

Ο ίδιος θεωρεί πως απαιτείται και συστράτευση δυνάμεων και πως αν οι τεχνικές εταιρείες «ενταχθούν στη λογική της εθνικής προσπάθειας το κέρδος θα είναι μεγάλο για όλους». Όπως είπε, «όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές έχουν σήμερα σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο. Οι προοπτικές έφεραν τις μετοχικές αλλαγές και στην Intrakat. Υγιείς εταιρείες με ισχυρή κεφαλαιακή βάση είναι η ουσία και η νέα Intrakat είναι εδώ».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης είπε πως έχουμε τουλάχιστον μια διπλή κρίση: Την κρίση λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που επηρέασε τις τιμές ενέργειας και υλικών και την κρίση της κλιματικής αλλαγής που επηρεάσει ιδιαίτερα εταιρείες όπως η ΕΥΔΑΠ που είναι στον τομέα του νερού. Θεωρεί πως «η λύση έγκειται στις υποδομές» και πως «με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τις τιμές υλικών προχωρούν τα έργα μας».

Ο κ. Σαχίνης είπε πως η ΕΥΔΑΠ προχωρά σε αύξηση παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) όπως έργα φωτοβολταϊκών πάρκων και αντλησιοταμίευσης. Ηδη παράγει από ίδιους πόρους το 20% της ενέργειας που χρησιμοποιεί, εξήγησε. Και το 50% της ενέργειας που καταναλώνει η επιχείρηση προέρχεται από ΑΠΕ. Παράλληλα προωθεί επενδύσεις για ηλεκτρικό στόλο αυτοκινήτων, βελτιστοποίηση των 150 αντλιών για ύδρευση και αποχέτευση και για το νέο βιοκλιματικό κτίριο που θα ανακοινωθεί ο μειοδότης μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

IMG-4533__1_

«Μέσα στο επενδυτικό μας σχέδιο των 1,6 δισ. ευρώ επενδύσεων περιλαμβάνεται αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης και για το έξυπνο δίκτυο, με εγκατάσταση έξυπνων υδρομετρητών, που θα μειώσει τις απώλειες και την κατανάλωση νερού» είπε ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ. Αναφέρθηκε και στα έργα αποχέτευσης, όπου προωθούνται επενδύσεις 800 εκατ. για 1.400 χιλιόμετρα δικτύων «που μέσα από πέντε Κέντρα Επεξεργασίας (ΚΕΛ) θα παράγουν και ανακυκλωμένο νερό που θα χρησιμοποιείται για άρδευση. Σε συνεργασία με το υπουργείο και την Ε.Ε. προωθούμε τα έργα χωρίς να αυξηθεί η τιμή του νερού. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε και την κλιματική αλλαγή όπου προωθούμε σχετικές επενδύσεις».

Τα Παραπολιτικά είναι χορηγός επικοινωνίας του «The Thessaloniki Metropolitan Summit»