Για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία που προχωρά η χώρα κάνοντας  σημαντικές επενδύσεις, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ως επίτιμος καλεσμένος στο άνοιγμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist και του powergame.gr που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε ότι: «Έχουμε κάποιους στόχους που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την οικονομία και για πρώτη φορά μετά από μία υπερδεκαετή δημοσιονομική κρίση στη χώρα, διαθέτουμε εργαλεία προκειμένου να στηρίξουμε μία μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία και μία πιο βιώσιμη οικονομία μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων «Αντώνης Τρίτσης», μέσω επενδύσεων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το χρηματοοικονομικό εργαλείο που έχουμε για να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες και να μεταβούμε σε μια πράσινη οικονομία είναι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

pe

Πρόσθεσε: «1, 9 δισ. από τα 3,5 είναι έργα που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, έργα πολύ σημαντικά για παράδειγμα φωτοβολταϊκά συστήματα ύδρευσης των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης που σχετίζονται με την ανακύκλωση 150 εκατομμύρια έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ανακύκλωσης, 103 εκατομμύρια ευρώ για τα ηλεκτρικά οχήματα, πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ που σχετίζονται με Αγροτική οδοποιία και μειώνουν και μειώνουν τα καύσιμα για εξοικονόμηση αλλά και διευκόλυνση στην πρόσβαση στα χωράφια τους κτηνοτρόφους».

«Επίσης σημαντικά χρήματα έχουμε επενδύσει το χρονικό διάστημα για τα ζητήματα ύδρευσης αποχέτευσης και το 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ κάτι προσφέρει όχι μόνο εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες αλλά βοηθά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος , έτσι ώστε  είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση».

Για την ενεργειακή κρίση τόνισε ότι πρέπει να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών, δίνοντας 218 εκατ. ευρώ στους δήμους για να απορροφήσουν τους κραδασμούς από το ενεργειακό κόστος, ξεκαθάρισε ότι θα δοθούν 100 εκατ. ευρώ ακόμη για τους δήμους για να αντιμετωπιστεί τα προβλήματα της θέρμανσης στα σχολεία, στον οδοφωτισμό και στα  καύσιμα ώστε να τα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν οι δήμοι.

Αναφερόμενος στην κυβερνησιμότητα, τόνισε ότι ο προηγούμενος εκλογικός νόμος δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στη λήψη αποφάσεων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, ωστόσο την επομένη περίοδο που θα γίνουν εκλογές στις 8 Οκτωβρίου του 2023 για την τοπική αυτοδιοίκηση οι δημότες που θα καλούνται να εκλέξουν δημάρχους και περιφερειάρχες εγκρίνοντας συγκεκριμένα πολιτικά προγράμματα που θα τα δουν να υλοποιούνται άμεσα.

Χαρίτσης: Οι τέσσερις στρατηγικές προτάσεις για την πράσινη μετάβαση

Για την κυκλική οικονομία και πώς την αξιοποιούμε για τη μετάβαση σε ένα πιο παραγωγικό μοντέλο μίλησε με τη σειρά του ο κ. Αλέξης Χαρίτσης. «Μέσω της κυκλικής οικονομίας μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο καλύπτουμε βασικές ανάγκες, μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση, με ορθολογική χρήση των πόρων και ανακύκλωση» τόνισε.

«Η κυκλική οικονομία και ένα βασικό συστατικό της που είναι η ανακύκλωση, κάνει δυστυχώς βήματα προς τα πίσω». Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ #EconMetSummit

Δημοσιεύτηκε από Economist Impact Events for Greece, Cyprus, Malta and southeast Europe στις Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022

«Στην Ελλάδα η κυκλική οικονομία ενσωματώθηκε το 2018 στην αναπτυξιακή στρατηγική. Παρουσιάστηκε τον Απρ του 18 στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και έτυχε μεγάλης αποδοχής, ωστόσο έχει εγκαταλειφθεί» συνέχισε, ενώ πρότεινε τέσσερις στρατηγικές προτάσεις για την πράσινη μετάβαση:

  1. Νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για άδειες και αντιμετώπιση γραφειοκρατίας
  2. Χρηματοδότηση δράσεων
  3. Βελτίωση γνώσης και διασύνδεσης με την πραγματική οικονομία
  4. Υποστήριξη δράσεων διακυβέρνησης δικτύων μεταξύ των εταίρων

«Τέσσερα χρόνια μετά η στρατηγική δεν ακολουθήθηκε στον βαθμό που θα έπρεπε. Καταργήθηκαν κίνητρα και ψηφίστηκε νόμος που προωθεί την καύση ακόμη και των βιοαποβλήτων. Μέχρι το 2030 η χώρα θα οδηγηθεί στην καύση απορριμμάτων και σε πρόστιμα από την ΕΕ» συμπλήρωσε.

Η κυκλική οικονομία κάνει βήματα προς τα πίσω, μειώνονται οι συντελεστές ανακύκλωσης,

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πιάσουμε το νήμα σχεδιασμού και αξιοποίησης των πόρων με στόχο την πράσινη μετάβαση με τα εξής βήματα:

Καινοτομία στο ρυθμιστικό πλαίσιο

Χρηματοδότηση παραγωγικού μετασχηματισμού για την κυκλική οικονομία, πρέπει να υπάρξουν κονδύλια για το καθαρό πράσινο προϊόν

Αλυσίδα γνώσης, πρέπει νέοι επιστήμονες, αναλυτές, επιχειρηματίες να συνδεθούν μεταξύ τους και η πολιτεία πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο

Το ζήτημα της περιφερειακής και τοπικής διάστασης. Κυκλική οικονομία με δημοτικά χαρακτηριστικά, πλουραλισμό επιχειρήσεων και οικοσύστημα τοπικού χαρακτήρα με εμπλοκή τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματικότητας.

Κατρίνης: Αύξηση του ΑΕΠ έως μία μονάδα χάρη στην πράσινη μετάβαση

«Υπάρχει μόνο ένας πλανήτης, αλλά το 2050 οι κάτοικοι θα καταναλώνουν για τρεις πλανήτες», τόνισε. «Θα διπλασιαστεί η παγκόσμια χρήση προϊόντων, κάθε χρόνο οι κάτοικοι της ΕΕ καταναλώνουν τόνους υλικών, ενώ πάνω από το 30% των τροφίμων δεν χρησιμοποιείται. Πέρα από τις ελλείψεις υλικών αγαθών έχουμε ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό ακόμη και αέρα. Όλα αυτά συνιστούν μία οδυνηρή πραγματικότητα» σημείωσε.

kat

«Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της κυκλικής οικονομίας καθώς πιστεύουμε στην παραγωγή ανθεκτικών προϊόντων, στις νέες αγορές και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, βασισμένες και στην ανακύκλωση» ανέφερε, ενώ όπως είπε, η πράσινη μετάβαση αποτελεί αφορμή για ενίσχυση και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, αύξηση του ΑΕΠ έως μια μονάδα έως το 2030 και αύξηση θέσεων εργασίας.

«Ενώ θα έπρεπε να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά, βρισκόμαστε αρκετά βήματα πίσω, με ποσοστά ανακύκλωσης λίγο πάνω από 20%, όταν θα έπρεπε σε βάθος πενταετίας να φτάνουμε το 55%» υποστήριξε ο κ. Κατρίνης.

«Ευκαιρία αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Ένα ποσό πρέπει να κατευθυνθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση για υπάρχουσες και νέες μονάδες που θα στραφούν στην κυκλική οικονομία. Στόχος να φτάσει το 1% του ΑΕΠ η δραστηριότητα των επιχειρήσεων κυκλικής οικονομίας. Είμαστε στο 0,4% τη στιγμή που οι δημόσιες δαπάνες διαχείρισης απορριμμάτων είναι στο 0,8%. Οι μελλοντικές γενιές δεν θα μας το συγχωρήσουν και η δράση θα πρέπει να είναι άμεση» τόνισε κλείνοντας την ομιλία του.

Ζερβός: Μακροπρόθεσμη στρατηγική προϋπολογισμού 10,5 δισ. ευρώ

Για τη συνεισφορά των προγραμμάτων ΕΣΠΑ στην πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία, μίλησε με τη σειρά του ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γεώργιος Ζερβός.

«Κινούμαστε στον σωστό δρόμο, σήμερα διαθέτουμε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική συνολικού προϋπολογισμού 10,5 δισ. ευρώ» υπογράμμισε, τονίζοντας τη σημασία των άρτιων αναπτυξιακών προγραμμάτων που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, τα οποία είναι «ευθυγραμμισμένα με την ευρωπαϊκή πολιτική».

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα επόμενα χρόνια να προωθήσει μια ολιστική προσέγγιση με σκοπό την αλλαγή κουλτούρας επάνω στην κυκλική οικονομία.

Παράλληλα, σημείωσε πως διατίθενται πόροι ύψους 800 εκατ ευρώ και άξονας προτεραιότητας είναι η διαχείριση των αποβλήτων και η μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Το 4% των πόρων κατευθύνονται για την ενίσχυση της οργάνωσης με στόχο την επίτευξη της πράσινης μετάβασης.

«Ξεκάθαρα το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί βασικό εργαλείο για την πράσινη μετάβαση» τόνισε ενώ προανήγγειλε προσκλήσεις για τη χρηματοδότηση δράσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Tα Παραπολιτικά είναι χορηγός επικοινωνίας του «The Thessaloniki Metropolitan Summit»