«Κανένα παιδί δεν έμεινε εκτός βρεφονηπιακών σταθμών», τόνισε η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα.

Επιπλέον, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι φέτος έχουν δοθεί οι περισσότεροι πόροι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Προπληρωμένη κάρτα

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι  η υφυπουργός είπε πως η προπληρωμένη κάρτα λειτουργεί για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.



Αναλυτικά η συνέντευξη

Η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, είπε στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα:

Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς:  Ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, 1η του μηνός τη νέα βρεφονηπιακή χρονιά στην οποία είχαμε περισσότερους πόρους και περισσότερη κρατική χρηματοδότηση από ποτέ. Στην ουσία 1/3 παραπάνω κουπόνια που έδωσε το κράτος έτσι ώστε να στηρίξει όχι μόνο πλέον τις πολύ ευάλωτες οικονομικά οικογένειες αλλά και τις οικογένειες μέσου εισοδήματος καθώς πλέον μια οικογένεια με δυο παιδιά, να σας δώσω ένα παράδειγμα, και με εισόδημα μέχρι 33 χιλιαδες € έλαβε κουπόνι για να στείλει τα παιδιά της σε βρεφονηπιακό σταθμό. Ο σκοπός του πρωθυπουργού ήταν να μην μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα κράτος που πλέον δεν βοηθά μόνο τις ευάλωτες οικογένειες, από 83 χιλιάδες οικογένειες που βοηθούσε όταν αναλάβαμε τώρα βοηθά πάνω από 110 χιλιάδες οικογένειες και μέσα σε αυτές πλέον είναι και οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι. Γιατί είχαμε αυτή την μεγάλη αδικία δηλαδή δεν μπορούσες να πάρεις κουπόνι ακόμα κι αν ήσουν χαμηλόμισθη στο δημόσιο, ακόμα κι αν είχες έναν μισθό 600-700 ευρώ, δεν μπορούσες να πάρεις κουπόνι μόνο και μόνο επειδή δούλευες στο δημόσιο.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι έμειναν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών πολλά παιδιά: Απαντάμε με πράξεις, με χρηματοδοτήσεις, με προγράμματα καινούργια αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να βαφτίζουμε το πορτοκάλι-μανταρίνι αλλά εδώ είμαστε σε μια περίπτωση που δεν βαφτίζουμε το πορτοκάλι-μανταρίνι, βαφτίζουμε το πορτοκάλι-καρέκλα. Δηλαδή τη χρονιά που έχει δώσει το κράτος περισσότερους πόρους σε οικογένειες για βρεφονηπιακούς σταθμούς, που ούτε ένα παιδί δεν έχει μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών απ’ όλα όσα έκαναν αίτηση, τη χρονιά που τα εισοδήματα τα οποία είναι επιλέξιμα για βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι κατά 6.000€ ανά παιδί υψηλοτέρα από ποτέ, δεν μπορεί να λέμε οτι μείναν απέξω, είναι ένα τεράστιο ψέμα. Το άλλο  που είναι σημαντικό είναι ότι αυτά τα τρία χρόνια έχουμε καταφέρει και έχουμε διπλασιάσει και τη χρηματοδότηση για τα Κέντρα ημέρας, τα λεγόμενα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ που πηγαίνουν παιδιά με αναπηρίες.

Για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ: Θα ακούσουμε το Σάββατο από τη ΔΕΘ τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το τι μέλλει γενέσθαι και τι παραπάνω ενισχύσεις θα γίνουν τους πιο ευάλωτους. Δεν μιλάμε για περικοπή επιδομάτων μιλάμε για περαιτέρω ενισχύσεις, θα εξειδικεύσει ο πρωθυπουργός. Θα υπάρχει το κομμάτι της ευαλωτότητας  με ειδική μέριμνα στο κομμάτι της στέγασης, της στέγασης και για τους πιο νέους και για τους πιο μεγάλους. Θα είναι ένας από τους  βασικούς άξονες στους οποίους θα επικεντρωθεί ο πρωθυπουργός. Νομίζω ότι έχουμε δουλέψει όλο το επιτελείο αρκετά αναλυτικά τα έργα στο κομμάτι της ενίσχυσης των προοπτικών της στέγασης για όλους τους συμπολίτες μας.

Για το πως θα λειτουργήσει η προπληρωμένη κάρτα και αν θα αφορά και στα αναπηρικά επιδόματα: Η προπληρωμένη κάρτα επιδομάτων ήδη λειτουργεί από το 2018 για το ελάχιστο εγγυημένο. Οι δικαιούχοι των επιδομάτων του ελάχιστου εγγυημένου μέχρι τώρα αλλά από εδώ και στο εξής και των επιδομάτων της ΔΥΠΑ αλλά και δικαιούχοι του υπουργείου Κοινωνικών υποθέσεων δηλαδή δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης. Υπενθυμίζω ότι είναι ένα επίδομα που φτιάξαμε εδώ και τρία χρόνια 2.000 € που δίνουμε σε κάθε γέννηση. Τα 2.000€ που θα παίρνει κάποιος για τη γέννηση του παιδιού του, έχουμε δώσει σε πάνω από 300 χιλιαδες μωρά αυτά τα χρήματα, θα τα παίρνει σε μια προπληρωμένη κάρτα με την οποία θα μπορεί να κάνει και ηλεκτρονικές αγορές αλλά και θα μπορεί να τη χρησιμοποιεί κάθε μέρα όπου επιλέξει να τη χρησιμοποιεί.  Στην προπληρωμένη κάρτα θα μπουν τα επιδόματα της ΔΥΠΑ, θα μπει το επίδομα γέννησης, το ελάχιστο  εγγυημένο είναι ήδη μέσα σε αυτό, θα μπει κομμάτι του επιδόματος παιδιού το οποίο είναι το μεγαλύτερο επίδομα που έχουμε, πηγαίνει  σε πάνω από 1,1 εκατομμύριο παιδιά κάθε χρόνο, δίνουμε πάνω από 1 δις στο επίδομα παιδιού. Και να τονίσω ότι οι συμπολίτες μας που λαμβάνουν το επίδομα αναπηρίας θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν έτσι όπως το λαμβάνουν σήμερα στον τραπεζικό τους λογαριασμό όχι δηλαδή την προπληρωμένη κάρτα γιατί γνωρίζουμε ότι είναι άλλες οι συνθήκες και οι ανάγκες οπότε για να συνεχίσουμε να διευκολύνουμε  τη ζωή τους θα συνεχίσουν να το παίρνουνε έτσι.

Για το αν είναι διασφαλισμένη η θέρμανση στις κοινωνικές δομές: Είμαστε κοντά σε δύο υπουργικές αποφάσεις όπου ενισχύουμε και τις δημόσιες δομές αλλά και τις ιδιωτικές έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν στα ήδη αυξημένα έξοδα και του καλοκαιριού. Την ίδια μέριμνα που δείξαμε για τις κοινωνικές δομές, αναφέρω ιδιαιτέρως τις δομές ηλικιωμένων όπου ήμασταν η χώρα στην Ευρώπη με τις λιγότερες απώλειες επειδή σκύψαμε όλοι και κεντρική πολιτεία και διοικήσεις και εργαζόμενοι πάνω τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας την ίδια μέριμνα θα δείξουμε για να είναι ασφαλείς και βέβαια ζεστοί και το χειμώνα.