Τη διεύρυνση και εμβάθυνση των διεθνών συμμαχιών της χώρας επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα προσδοκά σε μια προσωπική και πολιτική δικαίωση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό θα γίνει εφόσον τελικά επιτευχθεί συμφωνία είτε για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά είτε για την κεντρική προμήθεια φυσικού αερίου, ώστε να επιτευχθούν καλύτερες τιμές, στο πρότυπο της προμήθειας των εμβολίων για τον κορονοϊό από τις Βρυξέλλες. Πρόκειται για δύο προτάσεις που είχε καταθέσει τον Μάρτιο ο κ. Μητσοτάκης.

Στο ενδιάμεσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στην Κομισιόν να γίνει μια παρέμβαση στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να μην είναι απόλυτα εξαρτημένη η τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου. Καθώς οι διεργασίες για το ζήτημα αυτό εντείνονται, ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται παράλληλα για τη συμμετοχή του στην 77η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου θα παραμείνει από τις 20 έως τις 23 Σεπτεμβρίου.
 


Συναντήσεις με ηγέτες

Προτάσεις για συναντήσεις με ξένους ηγέτες ήδη φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως και αιτήματα για συνεντεύξεις σε μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ. Ο ίδιος αναμένεται να μιλήσει σε Μέσα των ΗΠΑ τόσο πριν από την αναχώρησή του όσο και κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, δίνοντας απαντήσεις και σε ζητήματα που έχουν απασχολήσει ορισμένα διεθνή ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα σε σχέση με την Ελλάδα, όπως είναι αυτά του Μεταναστευτικού και των παρακολουθήσεων.

Παράλληλα, θα αναδείξει τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στη χώρα μας και το θετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται. Αμέσως, δε, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ θα μιλήσει στο Athens Democracy Forum, που συνδιοργανώνουν οι «New York Times» στην Αθήνα από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ακολουθεί η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα (σ.σ.: η Τσεχία έχει την προεδρία της Ε.Ε.) στις 6 και 7 Οκτωβρίου και η τακτική Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Οκτωβρίου, όπου ανάλογα με τη συμπεριφορά και την τακτική που θα έχει ακολουθήσει στο μεσοδιάστημα η Τουρκία, θα ζητήσει για ακόμα μία φορά τη στήριξη και την αλληλεγγύη των «27» ως προς τη συμπεριφορά και τις πρακτικές της κυβέρνησης Ερντογάν.
 

Διεθνείς επαφές

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, συνεχίζει τις προσωπικές επαφές με σημαίνοντες παράγοντες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, καθώς μόλις το τελευταίο δεκαήμερο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Τόνι Μπλερ, τον Τζον Κέρι, τον Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν.

Με αξιωματούχους και επιχειρηματίες της αραβικής χώρας θα συναντηθεί και στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι φέτος το τιμώμενο κράτος στη ΔΕΘ. Οι περισσότερες από τις συναντήσεις και τις επαφές αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν και ένα άλλο περιεχόμενο: αυτό του συμπαγούς μετώπου απέναντι στη Ρωσία και στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, αλλά και απέναντι στην επιχείρηση αποσταθεροποίησης ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από το Κρεμλίνο.
 

Η πίεση της Μόσχας

«Όλα πια δείχνουν πως η Μόσχα επιδιώκει μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή, αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της. Είναι το κόστος που αναλαμβάνει το μέτωπο της ελευθερίας, του διεθνούς δικαίου και της δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου. Μιλώντας στα «Π» συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, υπενθυμίζει τις προσωπικές, δημόσιες επιθέσεις της εκπροσώπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Μαρίας Ζαχάροβα, στον Έλληνα πρωθυπουργό και σημειώνει πως η Μόσχα αποσκοπεί να «μεταφραστεί» στην Ευρώπη η οικονομική πίεση που προκαλείται λόγω του πολέμου και της ανόδου των τιμών της ενέργειας σε κοινωνική αναταραχή και σε πολιτική αναστάτωση.

Αλυσίδα γεγονότων

Επισημαίνει δε πως στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν και λαμβάνουν υπόψη τους την αλυσίδα των γεγονότων και τον τρόπο που αυτά εκδηλώθηκαν και τα οποία οδήγησαν μόνο το τελευταίο δίμηνο στην πτώση των κυβερνήσεων του Κίριλ Πέτκοφ στη Βουλγαρία και του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία, στην παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον στη Μεγάλη Βρετανία και στα όσα συνέβησαν με τη Σάνα Μάριν στη Φινλανδία. Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος συνεργάτης, μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχουν και εντός Ελλάδας συμφέροντα τα οποία προτιμούν αδύναμες κυβερνήσεις, επειδή έτσι θεωρούν πως αυξάνουν τη δυνατότητα επιρροής τους.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 3 Σεπτεμβρίου 2022.